Als je ADD hebt, is de kans groot dat je snel afgeleid bent, regelmatig te laat komt en het lastig vindt om prioriteiten te stellen. Maar wat is ADD precies, hoe ga je ermee om en hoe kan je zorgverzekeraar je helpen? Lees het in deze blog.
Wat is ADD?
ADD staat voor Attention Deficit Disorder. Het is een concentratiestoornis die ook wel wordt gezien als het minder bekende broertje van ADHD (Attention Deficit/Hyperactivity Disorder). Tegenwoordig is deze stoornis officieel een type binnen de diagnose ADHD. ADD wordt daarom nu ADHD-I genoemd. De I staat voor Inattentive, oftewel onoplettend.
Kenmerken van ADD
Bij ADD horen onder andere de volgende kenmerken:
- Snel afgeleid
- Vergeetachtig
- Problemen met slapen: heel veel slapen, maar overdag toch moe of slaperig zijn
- Moeite met prioriteiten stellen
- Dagdromen
- Overprikkeling
- Moeite met het uiten van gevoelens
- Hyperfocus
Verschillen tussen ADD en ADHD
Je hebt drie verschillende typen van ADHD, waarvan ADD (ADHD-I) er dus een is.
- ADHD-I (Inattentive): mensen met ADHD-I hebben vaak moeite zich te concentreren en zitten vaak in hun eigen wereld.
- ADHD-H (Hyperactive/Impulsive): mensen met ADHD-H zijn druk, bewegen veel en vinden het lastig om stil te zitten.
- ADHD-C (Combined): de naam zegt het al: mensen met dit type hebben kenmerken van ADHD-I en ADHD-H. Deze vorm van ADHD komt het meest voor.
Oorzaken van ADD
ADHD – welk type dan ook – heeft verschillende oorzaken, waar nog altijd veel onderzoek naar wordt gedaan. Tot nu toe is bekend dat de werking van de hersenen, erfelijkheid en omgevingsfactoren een rol spelen.
- Hersenen: bij mensen met ADHD werken de hersenen anders dan bij anderen. Bepaalde delen van de hersenen ontwikkelen langzamer. Ook gaat de communicatie tussen hersendelen anders, waardoor prikkels anders verwerkt worden.
- Erfelijkheid: ADHD kan erfelijk zijn, wat betekent dat het in de familie zit.
- Omgeving: de omgeving speelt ook een rol. Kinderen die te vroeg geboren zijn of een laag geboortegewicht hebben, krijgen vaker ADHD. Dit geldt ook als een moeder rookt, alcohol drinkt of veel stress heeft tijdens de zwangerschap. Opgroeien in een huis met veel stress en ruzie vergroot ook de kans op ADHD.
Diagnose, behandeling en medicijnen
Als je denkt dat jij of je kind ADHD-I heeft, kun je naar de huisarts gaan. Deze kan je doorverwijzen naar een specialist, zoals een psycholoog. Vaak moet je dan een vragenlijst invullen, zodat de specialist een beter beeld van je gedrag krijgt. Ook vraagt de specialist naar je thuissituatie en je gezondheid, om mogelijke oorzaken te achterhalen.
Als de diagnose ADHD-I wordt gesteld, kun je therapie volgen of medicijnen krijgen om er minder last van te hebben. Denk bijvoorbeeld aan medicatie als Ritalin, Concerta of Dexamfetamine.
Vergoeding voor medicatie ADHD-I
De basisverzekering vergoedt bepaalde ADHD-medicijnen, zoals:
- Ritalin
- Medikinet (met de werkzame stof Methylfenidaat) in tabletten van 5, 10 of 20 mg.
Je hebt hiervoor wel een recept nodig van een (huis)arts. Voor deze medicijnen betaal je wel je eigen risico.
Het kan zijn dat je voor andere medicijnen ook een vergoeding krijgt, maar je daarnaast ook een verplichte eigen bijdrage moet betalen. Dat is het geval als het medicijn duurder is dat de maximumvergoeding die je vanuit de basisverzekering krijgt. Je moet dan het verschil bijbetalen. De eigen bijdrage is maximaal € 250 per jaar.
Krijg je helemaal geen vergoeding vanuit de basisverzekering voor het medicijn dat je nodig hebt? Dan moet je alle kosten zelf betalen. Om te achterhalen of je medicatie wel of niet wordt vergoed, kun je kijken op medicijnkosten.nl.
Vergoeding medicatie met aanvullende verzekering
Bij de meeste verzekeraars kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten voor de eigen bijdrage die je soms moet betalen voor medicijnen. Je zorgpremie stijgt wel met een aanvullende verzekering. Bereken voor jezelf of het voordeliger is om de extra premie te betalen en de medicijnen vergoed te krijgen of om de eigen bijdrage zelf te betalen.
Zorgverzekeringen vergelijken
Aangezien de prijzen sterk verschillen, is het slim om jaarlijks zorgverzekeringen te vergelijken. Vergelijk ook aanvullende zorgverzekeringen. Niet iedere verzekeraar biedt namelijk dezelfde dekking voor jouw medicijnen en behandelingen.
Laat een reactie achter