Je hebt een tijd in een (lease)auto van de zaak gereden zonder schade te claimen. Nu wil je graag zelf een autoverzekering afsluiten en de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd meenemen. Dit kan namelijk flink schelen in de premie voor je autoverzekering. Helaas is het overnemen van schadevrije jaren in dit geval niet altijd even makkelijk, omdat de vorige autoverzekering niet op jouw naam stond. Hoe werkt dit?
Leaseverklaring schadevrije jaren
Is de auto waarin je voor je werk hebt gereden een leaseauto? Dan kun je in veel gevallen (een aantal) schadevrije jaren overnemen. Officieel bouw je met een leaseauto geen schadevrije jaren op, maar veel leasemaatschappijen geven aan het eind van het contract wel een leaseverklaring. Hierin staan alle schades die je hebt geclaimd met de auto. Op basis hiervan kan de nieuwe verzekeraar bepalen hoeveel schadevrije jaren je krijgt. Een leaseverklaring wordt door de meeste verzekeraars geaccepteerd. Wel handig om rekening mee te houden: alle autoschades die je claimt, komen op de leaseverklaring te staan. Het kan dus slim zijn om ook tijdens een leasecontract kleine schades zelf te betalen, als je van plan bent daarna zelf een autoverzekering af te sluiten.
Nieuwe autoverzekering afsluiten?
Check nu wat voor jou de beste deal is
Werkgeversverklaring nodig
Heb je in de auto van de zaak gereden en schadevrije jaren opgebouwd, maar was dit géén leaseauto? Dan is het overnemen van schadevrije jaren vaak wat lastiger. Je kunt een werkgeversverklaring aanvragen. Hiermee verklaart jouw werkgever dat je schadevrije jaren hebt opgebouwd. Het is hierbij belangrijk dat jij de enige bestuurder van de auto bent geweest. Helaas zijn er veel verzekeraars die een werkgeversverklaring niet betrouwbaar vinden, en deze dus niet accepteren. In dat geval kun je de schadevrije jaren niet overnemen, waardoor je geen no-claimkorting krijgt op de premie van je nieuwe, eigen autoverzekering. Accepteert de autoverzekeraar de werkgeversverklaring wel? Dan worden er vaak maar een aantal schadevrije jaren overgenomen. Ook kan het zo zijn dat de verzekeraar een extra verklaring vraagt van de autoverzekeraar van je werkgever.
Schadevrije jaren beperkt geldig
Schadevrije jaren zijn – helaas – niet onbeperkt geldig. Hoe lang je schadevrije jaren geldig zijn, verschilt per autoverzekeraar. Dit varieert van één tot drie jaar. Heb je in die periode geen autoverzekering gehad? Dan vervallen je schadevrije jaren. Je moet dan dus weer opnieuw beginnen met het opbouwen hiervan. Check bij je verzekeraar hoe lang jouw schadevrije jaren geldig zijn.
Laat een reactie achter