De laatste rapportage van het Verbond van Verzekeraars over oplichterij laat er bepaald geen gras over groeien: frauderen is een mannenzaak! Natuurlijk: ook vrouwen plegen bedrog, maar ze kunnen niet in de schaduw staan van mannen. Zijn ze misschien te bang om glashard te liegen tegen verzekeraars en tussenpersonen over een gestolen fototoestel tijdens de vakantie? Of sjoemelen ze wellicht zo bedrieglijk slim met een autoschade dat ze minder tegen de lamp lopen?
Mannen nemen risico’s
“Het zou kunnen dat vrouwen minder snel gepakt worden, maar waarschijnlijker is dat vrouwen vooraf nadenken over de risico’s en zich daardoor laten weerhouden,” zegt fraude-expert Pieter IJls. Dat is volgens hem anders bij het mannelijke geslacht: “Mannen zijn een stuk onvoorzichtiger en durven meer risico te nemen”, legt Pieter uit.
Cijfers liegen er niet om
De cijfers van het verbond liegen er niet om: van de verdachten van ernstige misdrijven is 86% man en 14% vrouw. Het gaat dan om de optelsom van onder meer vernielingen, gewelds- en seksuele misdrijven, verkeers- en drugsmisdrijven en vermogensmisdrijven. Bij louter vermogensmisdrijven – zoals verzekeringsfraude – verandert de verhouding ietsje in het voordeel van de mannen: afgerond 77 tegen 22%. Maar dan nog ligt de bijdrage van de man 3,5 keer hoger dan de inbreng van de vrouw.
Gelegenheidsfraude
Mogen we hier conclusies aan verbinden? Volgens Pieter slechts in beperkte mate. “Er is geen wetenschappelijke verklaring voor het grote verschil. Maar er is wel een merkbaar contrast in de manier waarop mannen en vrouwen frauderen.” Om zijn uitspraak kracht bij te zetten, maakt Pieter de vergelijking met koopgedrag. “Vrouwen kopen op impuls, mannen gaan bewust en doelgericht de stad in om te halen wat ze nodig hebben. Zo werkt dat met frauderen ook. Vrouwen laten zich soms verleiden door het moment, maar mannen draaien vaak vooraf een plan in elkaar,” zegt Pieter. Daarbij moeten we er volgens hem wel rekening mee houden dat de meeste verzekeringen door de man worden afgehandeld. “Vrouwen zijn dus ook minder in de positie om te goochelen met cijfertjes.”
Motors voor mannen
Ook in de onderverdeling van het aantal verdachte claims blijken mannen flink in de meerderheid. Op het vlak van motorrijtuigenverzekeringen (auto, motor, brommer, scooter, bestelauto, snorfiets, trekkers, bus) is maar ongeveer één op de vijf fraudeurs van het vrouwelijke geslacht. Bij brand- en aansprakelijkheidsverzekeringen is grofweg twee op drie fraudeurs een man.
Betaal jij liever minder zonder te frauderen?
Check hier dan even welke verzekering voor jou het voordeligst is
Reizen voor een Ray-Ban
Bij reisverzekeringen is het verschil tussen mannen en vrouwen het kleinst: 66 tegen 34%. Het verbond stelt dat het aandeel van vrouwen op dit vlak dus aanmerkelijk hoger ligt dan in het totaaloverzicht. Het verbond heeft niet onderzocht of vrouwen misschien meer reizen dan mannen. Toch is daar volgens Pieter wel een voorzichtige verklaring voor te geven. “Bij reisverzekeringen gaat het voornamelijk om gadgets en sieraden. Vrouwen zijn er veel scherper op om daar een claim voor in te dienen. Er is ooit zelfs becijferd dat er meer Ray-Ban-zonnebrillen worden geclaimd dan dat er verkocht zijn.” Pieter schat het aandeel van de vrouw bij dit soort claims dan ook hoog. Ja, van spulletjes worden de dames wel weer hebberig.
Laat een reactie achter