Als we het over groene energie hebben, dan wordt er meestal – soms onbewust – gedoeld op groene stroom. Veel minder, tot bijna nooit, gaat het over groen gas. Nu we steeds meer duurzame contracten kunnen kiezen, zou er meer groen gas moeten worden opgewekt. Hoe wordt dit gedaan, is gas wel duurzaam en wat zijn de vooruitzichten?
CO2-compenserend gas
Als je voor groene stroom kiest, dan krijg je niet vanzelfsprekend groen gas. Kies je voor groen gas? Dan is dit redelijk vaak de compenserende variant. Hierbij wordt het aanbieden van aardgas – niet duurzaam – ‘goedgemaakt’ door het plaatsen van bomen. De CO2-uitstoot die door de aardgas wordt veroorzaakt, wordt hiermee volledig gecompenseerd. Alleen is die uitstoot al wel veroorzaakt. Naast dit CO2-compenserende gas is er gas dat wordt verkregen uit vergassing en vergisting van biomassa.
Vergisten en vergassen
Gas dat duurzaam wordt opgewekt ontstaat uit het vergisten en vergassen van biomassa, organisch materiaal dat uit onder andere koeienmest bestaat. Dat gas wordt ook wel biogas genoemd. Als biomassa wordt vergist, dan breken bacteriën het organische materiaal af. Er ontstaat dan gas met methaan en koolstofdioxide. Bij vergassing wordt er water bij de biomassa gegoten. Door verhitting ontstaat er synthesegas. Het biogas dat ontstaat kan worden ‘opgewaardeerd’ naar de kwaliteit van aardgas. Het gas dat dan ontstaat heet groengas.
Duurzaamheid van gas
Groengas is schoon en hernieuwbaar. Deze variant van gas is duurzaam. Groengas wordt nog niet op heel grote schaal verkregen en aangeboden. De hoeveelheid groengas die we ontvangen is gelukkig aan het stijgen. Dat zegt Gerard van Pijkeren, directeur van Vertogas – de onderneming die GvO’s voor hernieuwbaar gas levert. In 2050 zal, volgens deskundigen, de helft van het totaal geleverde gas, groen zijn.
Productie Nederland
De verkoop van groen gas ging in Nederland in 2009 van start. Veel energieleveranciers leveren groen gas bij een groen contract. De totale productie van biogas in ons land ligt nog laag. Daarom wordt de CO2-compenserende variant vaak ingezet. Langzamerhand zal er steeds meer écht groen worden ingezet. Het liefst uit eigen land, in verband met de CO2-reductie in Nederland.
Wil jij groene stroom uit Nederland?
Kies bij het vergelijken voor de optie ‘alleen groen uit Nederland’
Kolen -> aardgas -> groengas
In Nederland verkregen we vroeger gas uit kolen. Goedkoop, maar vervuilend. Daarom wordt er tegenwoordig ingezet op aardgas. Dit is de meest gebruikte brandstof in Nederland. Aardgas is minder vervuilend dan steenkool. Klinkt goed, maar deze versie is niet duurzaam. Investeren in biogas en groengas kost geld, maar in combinatie met de doelen de CO2-uitstoot te reduceren zal dat waarschijnlijk wel moeten gebeuren.
CO2-uitstoot gas bijna dubbele van stroom
Doordat er nog veel aardgas wordt ingezet, stoten huishoudens bijna twee keer zoveel CO2 uit door gasgebruik als met stroom. “Uiteindelijk moeten we van aardgas af en overstappen op duurzame alternatieven zoals warmte en biogas. Tot die tijd is gecompenseerd gas in combinatie met gasbesparende maatregelen een goede oplossing,” zegt Jade Oudejans van HIER klimaatbureau in Trouw.
Gas vervangen door stroom
Of je nou groene of grijs afneemt: je kunt ervoor kiezen om gas (deels) te vervangen door stroom. Je kunt elektrisch koken en verwarmen kan met aardwarmte. Niet alleen in het huishouden, maar ook op de weg kun je dit doen. Kijk maar naar de elektrische auto’s. Als je groene stroom afneemt, en je gebruikt dit in plaats van gas, dan ben je op deze manier behoorlijk duurzaam bezig. Dat heeft een gunstig effect op jouw energierekening, maar ook op de CO2-uitstoot en dus het milieu.
Laat een reactie achter