Met de dalende temperatuur en geopolitieke onrust zijn de gasprijzen flink aan het stijgen. Waar de groothandelsgasprijzen een jaar geleden nog 37 euro per megawattuur kosten, is de prijs nu 47,50 euro per megawattuur. De gasvoorraden in Europa slinken. Dit heeft vervelende consequenties voor Nederlandse huishoudens met een dynamisch gascontract en over enige tijd voor variabele contracten.
Merendeel Nederlanders gaat niet meer betalen
De Nederlandse groothandelsgasprijs ligt op het hoogste niveau in een jaar. Dit komt niet alleen door het koude winterweer in verschillende landen, maar ook door het stopzetten van de levering van Russisch gas aan Europa via Oekraïne. Het gas komt nu vooral van Noorwegen. Daarnaast wordt ook veel vloeibaar aardgas geïmporteerd uit de Verenigde Staten en het Midden-Oosten.
Van de Nederlandse huishoudens heeft 54 procent een vast contract, 41 procent een variabel contract en 5 procent een dynamisch contract. Een prijsverhoging van groothandelsprijs van gas is voor mensen met een vast contract niet zo spannend. De prijs verandert voor gas gedurende de looptijd van het contract niet. De ‘instapprijzen’ wijzigen overigens mogelijk dan wel voor vaste contracten.
Voor Nederlanders met een variabel contract kunnen de tarieven wijzigen. Deze wijziging is afgelopen 1 januari nog geweest. Het verschilt per partij wanneer er weer een wijziging wordt doorgevoerd. Bij sommige partijen gebeurt dit elke maand, bij andere partijen elk kwartaal en bij weer anderen partijen twee keer per jaar.
De 5 procent van de bevolking die een dynamisch contract heeft, betaalt wel de uur- of dagprijzen die op de groothandelsmarkt gelden (met daarbij een opslag). Elke keer als de prijs dus omhoog of omlaaggaat, betalen Nederlanders met een dynamisch contract die prijs. Deze groep betaalt momenteel de hoofdprijs voor het verwarmen van hun huis op gas. Kanttekening hierbij is wel dat mensen met een dynamisch contract vooral elektriciteit afnemen.
Gasvoorraden raken sneller op
Een jaar geleden waren de gasvoorraden rond deze tijd van het jaar nog voor ongeveer 86 procent gevuld. Nu zijn ze nog maar voor ongeveer 50 procent gevuld. Dat betekent dat de gasvoorraad over de hele linie in Europa in een snel tempo minder wordt. Dit komt mede door de kou in bepaalde delen van Europa en de UK en de verminderde inkoop door het stopzetten van de import uit Rusland.
Hans de Kok, directeur Pricewise: “Het is zeer onwaarschijnlijk dat Europa deze winter zonder gas komt te zitten. Het kan wel moeilijk worden om de voorraden voor het volgende stookseizoen voor de winter van volgend jaar voldoende aan te vullen vanaf april 2025. Dat zou kunnen betekenen dat de gasprijzen volgend jaar al eerder een hoger niveau bereiken. Er kan ook een negatief verband met elektriciteitsprijzen zijn, ofwel de stroom met gas opgewekt, wordt duurder.”
Laat een reactie achter