Schade door storm is vaak goed te verzekeren, maar of daadwerkelijk het complete bedrag wordt gedekt, is nog maar de vraag. Storm Kirk is op komst en kan voor flinke schade zorgen, mede door extreme weersomstandigheden zoals regen, onweersbuien, hagel en harde wind. Raast er een storm over het land, dan kan er binnen minuten miljoenen aan schade ontstaan. Vooral de woning en auto zijn de dupe. Een opstalverzekering, inboedelverzekering of autoverzekering kunnen deze kosten dekken, maar lees daarvoor de voorwaarden goed.
Hans de Kok, directeur Pricewise: “Na een flinke storm kan je huis of auto flink beschadigd raken. Een dakpan door de ruit of een boom dwars op je auto zijn geen pretje. De kosten voor reparatie, indien mogelijk, kunnen behoorlijk in de papieren lopen. Daarom is het belangrijk om je polisvoorwaarden goed te checken zodat je weet waarvoor je verzekerd bent. Zo kom je bij eventuele schade-uitkeringen niet voor verrassingen te staan”
Stormschade woning gedekt bij windkracht 7 of hoger
Onder stormschade valt schade die aangericht is door storm met windkracht 7 of hoger. Dit betekent volgens de schaal van Beaufort een windgemiddelde van minimaal 50 kilometer per uur. Voor storm Kirk wordt verwacht dat deze in het meest extreme scenario met windstoten van 100 tot 130 kilometer per uur over ons land zal razen, wat hier al ver bovenuit komt.
Stormschade aan je woning kun je doorgaans vergoed krijgen vanuit de opstalverzekering. Deze verzekering biedt een dekking voor schade aan de woning en alles wat vastzit aan de woning. Hierbij horen vaak ook de rolluiken, zonwering en het dak. In sommige gevallen moet je een beroep doen op de inboedelverzekering. Schade aan losse onderdelen in en om de woning, zoals een barbecue en tuinmeubelen, vallen onder de inboedelverzekering.
Bij een opstal- en inboedelverzekering betaal je meestal een eigen risico. Dit kan zelfs gebeuren in het geval je een verzekering met €0,- standaard eigen risico afgesloten hebt, gezien de meeste opstalverzekeringen bij stormschade een afwijkend eigen risico rekenen. Dit betekent dat je een deel van de schade zelf betaalt. Dit bedrag verschilt per verzekeraar en vind je terug in de polisvoorwaarden van je verzekeraar, in sommige gevallen is dit eigen risico ook af te kopen met een iets hogere premie.
Bliksemschade aan woning
Directe schade door blikseminslag kan vaak geclaimd worden op de inboedel- en/of opstalverzekering. Schade aan de woning, denk hierbij aan het dak, de muren of de vloer, wordt gedekt door de opstalverzekering. Schade aan apparaten en andere losse spullen in het huis, wordt gedekt door de inboedelverzekering.
In de polisvoorwaarden van je verzekeraar staat precies welke schade bij blikseminslag wordt vergoed en onder welke verzekering deze valt en gedekt is. Hoe groot de vergoeding is, zal meestal worden vastgesteld door een schade-expert van de verzekeraar.
Soms ontstaat er schade door indirecte blikseminslag. Verzekeraars noemen dit inductieschade en dat is lang niet altijd gedekt. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een bliksem die inslaat in een nabijgelegen boom waardoor er overspanning ontstaat op jouw stroomnet in huis. Apparaten kunnen dan stoppen met werken, maar er zijn weinig sporen van de blikseminslag te zien. Hierdoor is het voor een verzekeraar moeilijk vast te stellen of de apparatuur door blikseminslag kapot is gegaan. Daarom wordt inductieschade niet altijd vergoed.
Autoschade door storm
Na een flinke storm of hagelbui kan ook je auto flink beschadigd zijn. De kosten voor het repareren van het voertuig kunnen behoorlijk oplopen. In sommige gevallen kan de wagen zelfs total loss worden verklaard. Een WA-autoverzekering biedt geen vergoeding voor schade aan je eigen auto, alleen aan de schade die je met jouw auto aan anderen toebrengt. Voor schade door storm, bliksem of hagel ben je wel gedekt met een WA+ of allriskverzekering. Maar let op: soms hanteren verzekeraars bij stormschade een afwijkend eigen risico.
Wanneer je de schade had kunnen voorkomen, krijg je geen vergoeding. Denk bijvoorbeeld aan loszittende dakpannen op je carport, die je regelmatig had kunnen controleren en goed had kunnen vastzetten. Welk bedrag je uitgekeerd krijgt, verschilt per verzekeraar. Als de zonnepanelen van je buren op jouw autodak vallen, stelt je autoverzekeraar hen eerst aansprakelijk.
Enkele verzekeraars hanteren een 40 procent regeling waarmee ze bepalen hoeveel er wordt uitgekeerd bij onherstelbare schade. Is je bank bijvoorbeeld nog 41 procent van de nieuwwaarde waard? Dan krijg je de nieuwwaarde terug. Zodra je inboedel minder dan 40% van de nieuwwaarde waard is, krijg je de dagwaarde vergoed.
Laat een reactie achter