De Tweede Kamer heeft de nieuwe Energiewet aangenomen. Deze wet vervangt de Gaswet en Elektriciteitswet van 1998. Lees in deze blog wat dit voor jou betekent.
Betere bescherming voor consumenten
De klant is koning! Energieleveranciers moeten hun voorwaarden transparanter maken. Daarnaast komen er strengere eisen voor leveranciers om energie te mogen leveren. Gaat een energieleverancier failliet? Dan ben je met de nieuwe Energiewet als consument ook beter beschermd. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Aanpak van het volle elektriciteitsnet
Voor netbeheerders is het volle elektriciteitsnet al langer een probleem. Zij krijgen met de nieuwe wet meer mogelijkheden om dit op te lossen. Ze mogen gereserveerde, niet gebruikte capaciteit alsnog beschikbaar stellen. Ook komen er meer mogelijkheden om als consument meerdere installaties op één aansluiting te combineren. Hierdoor wordt de kans kleiner dat je moet wachten op een aansluiting of op uitbreiding van je elektriciteitsvoorziening.
Energie delen met je buren
Dankzij de nieuwe Energiewet kun je energie delen met anderen in de buurt. Je hebt daar geen vergunning voor nodig. Je kunt bijvoorbeeld zonne-energie delen met je buren. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Beter een goede buur…
Dynamische energiecontracten
Bij sommige energieleveranciers kon je naast een vast en variabel energiecontract al kiezen voor een dynamisch energiecontract, vanaf nu zijn alle energieleveranciers verplicht om een dynamisch energiecontract aan te bieden. Bij dit type contract veranderen de tarieven voor stroom ieder uur en die van gas iedere 24 uur. Je profiteert dus meteen als de energieprijzen dalen, maar betaalt ook meer als de energieprijzen stijgen.
Toegang tot je eigen energiegegevens
Er komt een nieuw datasysteem, waardoor je makkelijker je eigen energiegegevens kunt zien. Je hebt zo een beter inzicht in je energieverbruik. En dat helpt weer om te besparen op je verbruik en dus op je energierekening. Win-win!
Afschaffing van de salderingsregeling
Vanaf 2027 wordt de salderingsregeling voor zonnepaneeleigenaren afgeschaft. De stroom die je teruglevert aan het net wordt dan niet meer weggestreept tegen stroom die je afneemt. Je krijgt gelukkig nog wel een terugleververgoeding. En doordat de aanschafkosten van zonnepanelen de laatste jaren flink zijn gedaald, zijn zonnepanelen nog steeds rendabel.
Laat een reactie achter