In maart 2024 is in Nederland meer dan de helft van de totale elektriciteitsopwekking, in totaal rond de 10.000 Gigawattuur (GWh), afkomstig uit hernieuwbare bronnen. Ongeveer 6.000 GWh van de totale energieproductie was groen. Hieronder verstaan we zon, wind (inclusief zeewind), en Warmte-Kracht-Koppeling (WKK) systemen.
Extra goed nieuws is het feit dat dit in maart is gebeurd. Gezien maart nog steeds een maand is waar relatief weinig zonne-energie wordt opgewekt. Waar Zonne-energie in juni 2023 voor ongeveer 40% van de opwekking van elektriciteit zorgde is dat in maart 2024 slechts 17%. Belangrijke bronnen in maart zijn dan ook (zee)wind energie en WKK.
Het feit dat meer dan de helft van de elektriciteit uit duurzame bronnen komt is al lang niet meer bijzonder te noemen. Het bevestigd de verschuiving in de Nederlandse energievoorziening, waarbij hernieuwbare energiebronnen steeds meer op de voorgrond treden. Zonne- en windenergie, zowel op land als op zee, zijn steeds prominenter aanwezig in de energiemix, gedreven door technologische vooruitgang, kostenreducties en toenemende maatschappelijke en politieke steun voor duurzame energieoplossingen.
Windenergie de belangrijkste bron van elektriciteit in maart
Zonne-energie heeft zich ontpopt als een krachtige speler binnen de hernieuwbare energiemarkt, toch is de grootste productie aan wind te danken. Windenergie, zowel op land als op zee, blijft een hoeksteen van de Nederlandse strategie voor hernieuwbare energie. Met een aantal van de grootste offshore windparken in Europa en een gestage uitbreiding van onshore windenergieprojecten, speelt wind een cruciale rol in het groene energielandschap. De groei in windenergie is te danken aan zowel de toename van de capaciteit als de verbetering van windturbinetechnologieën, wat resulteert in hogere efficiëntie en betrouwbaarheid.
Bronnen als WKK dragen bij
Warmte-Kracht-Koppeling (WKK) speelt ook een belangrijke rol in de energietransitie. Deze systemen, die de gelijktijdige productie van elektriciteit en nuttige warmte mogelijk maken, verbeteren de efficiëntie en verlagen de uitstoot in vergelijking met conventionele energieopwekking. WKK-installaties zijn bijzonder waardevol in industriële toepassingen en stadsverwarmingsprojecten, waar de vraag naar zowel elektriciteit als warmte hoog is.
De prestaties van maart 2024 zijn een bemoedigend teken dat Nederland op de goede weg is naar het realiseren van zijn duurzaamheidsdoelstellingen en lijken een stijging in 2024 te realiseren. De voortdurende groei in het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in de energiemix is essentieel voor het verminderen van de CO2-uitstoot en het bestrijden van klimaatverandering.
Deze ontwikkeling weerspiegelt niet alleen de vooruitgang op technologisch gebied en de dalende kosten van hernieuwbare energietechnologieën, maar ook een sterk maatschappelijk en politiek engagement voor een duurzamere toekomst. Met de aanhoudende steun voor innovatie en investeringen in hernieuwbare energie, is Nederland goed gepositioneerd om een leidende rol te spelen in de wereldwijde energietransitie.
* Data afkomstig uit het Nederlands energie dashboard
Laat een reactie achter