Laatst bijgewerkt op 9 augustus 2025
Het lijkt nog ver weg, maar het is altijd goed om vooruit te kijken. Zeker als je (financiële) plannen wil maken voor het volgende jaar. Hoewel we nog niet precies weten wat de energietarieven in 2025 zullen zijn, leggen we vast uit wat je kunt verwachten.
Wat betaal je precies?
Om iets te kunnen zeggen over de verwachting van de energieprijzen in 2025, kijken we eerst naar de opbouw van de energieprijs. Deze bestaat namelijk uit drie onderdelen:
Leveringskosten: die betaal je aan je energieleverancier voor het gas en de elektriciteit die je verbruikt, en er is een deel vaste leveringskosten. Dit is een vast bedrag, ongeacht je verbruik;
Netwerkkosten: die gaan via je energieleverancier naar de netbeheerder. Dit zijn verplichte kosten en verschillen per regio;
Belastingen: die betaal je over je gebruikte energie. Deze belasting bestaat weer uit twee verschillende soorten: btw en energiebelasting.
Verwachting: hogere energieprijzen
Omdat het energietarief wat je betaalt dus van drie factoren afhankelijk is, is het lastig een exacte voorspelling voor volgend jaar te doen. Zowel de energieleverancier, de netbeheerder als de overheid bepalen of er een daling of stijging van de prijs komt. De netbeheerkosten stijgen meestal elk jaar met een paar procent, maar er zijn in 2025 nog meer stijgende kosten te verwachten. De overheid wil namelijk dat Nederland ‘van het gas af’ gaat, dus komt er een nieuwe belastingmaatregel.
Extra gasbelasting
De energieprijs is altijd afhankelijk van het aanbod van brandstoffen, maar waarschijnlijk zal de verhoging van je energietarief in 2025 vooral komen vanuit de overheid. Die wil namelijk een hogere energiebelasting op gas invoeren. De overheid wil dat we minder gas gaan gebruiken, dus de kans is groot dat de belasting hierop wordt verhoogd. Meestal is gas een groot onderdeel van de energierekening, dus dit kan veel impact hebben. Er is sinds dit jaar al een tweede schijf voor gasbelasting geïntroduceerd. Het tarief voor die tweede schijf is nu nog hetzelfde, maar de verwachting is dat dat tarief in 2025 wordt verhoogd. Dit is een extra belastingschijf vanaf een gebruik van 800 m3 gas.
Mogelijkheden tot prijsdaling
Nederland gaat volgend jaar waarschijnlijk gas importeren vanuit Qatar. Dit zorgt voor meer concurrentie op de gasmarkt, wat weer een dalend effect op de gasprijs kan hebben. Ook als geopolitieke spanningen minder worden, bijvoorbeeld in Oekraïne en het Midden-Oosten, zal dit een gunstig effect hebben op de gasprijs. Dit geldt ook voor een zachte winter.
Pech voor zonnepaneelhouders
Om de Nederlandse huishoudens tegemoet te komen, zal tegenover de hogere belasting op gas, misschien een lagere belasting op elektriciteit staan. Maar er is wel slecht nieuws voor zonnepaneelhouders: hun kosten zullen waarschijnlijk stijgen. We zien nu al dat steeds meer partijen aparte terugleverkosten in rekening brengen voor zonnepaneelhouders. In 2025 zullen álle leveranciers vaste of variabele terugleverkosten in rekening brengen. De kans is groot dat deze kosten volgend jaar ook nog zullen stijgen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) doet nu onderzoek naar deze terugleverkosten en de uitkomst hiervan wordt dit jaar verwacht.
Daarnaast wordt de terugleververgoeding steeds lager. Deze is in een jaar tijd bijna gehalveerd. De terugverdientijd van zonnepanelen wordt door de terugleverkosten en lagere terugleververgoeding steeds langer. Moet je dan wel of geen zonnepanelen nemen? Het antwoord is simpel: zonnepanelen zijn nog steeds rendabel.
Liever zekerheid? Sluit een vast contract af
Het blijft een grillige markt, met energietarieven die sterk wisselen. Een vast energiecontract geeft de meeste zekerheid, want dan staan de energietarieven gedurende de looptijd van je contract vast. Je betaalt dan altijd hetzelfde energietarief, ongeacht eventuele schommelingen op de energiemarkt. Je kunt kiezen voor een vast contract met een looptijd van één, twee of drie jaar. Via Pricewise vergelijk je gemakkelijk de voordeligste energiecontracten. Geef in onze energievergelijker aan hoelang je de energieprijs wil vastzetten en zie welk contract het beste bij jouw persoonlijke situatie past.
Minder gebruiken = minder betalen
Hogere energietarieven zijn niet te vermijden, maar je kunt wel energie besparen. Want hoe minder je verbruikt, hoe minder je betaalt. Vooral het besparen op gas loont. Denk aan het isoleren van je huis en een slimme thermostaat gebruiken. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken in je energieverbruik.
Laat een reactie achter