Het wordt de komende weken koud en als de temperatuur daalt, stijgen de gasprijzen. Vergelijkingswebsite Pricewise verwacht dat de veranderende weersomstandigheden gevolgen zal hebben voor de energietarieven. Voor wie wacht op een prijsdip voor het afsluiten van een vast energiecontract is nu een goed moment om in actie te komen.
Van variabel naar vast
Eind 2023 waren er nog ruim vier miljoen huishoudens in Nederland met een variabel of dynamisch energiecontract (Autoriteit Consument en Markt). Het prijsplafond voor energie is per 1 januari van dit jaar komen te vervallen wat betekent dat men vanaf deze maand niet meer beschermd is tegen hogere prijzen.
Energie-expert Ewoud van de Kolk van Pricewise: “Sinds 3 januari is er weer een stijging van de inkoopgasprijzen op de groothandelsmarkt ingezet. Je kunt ervan uitgaan dat we die stijging binnen afzienbare tijd terug zullen zien in de tarieven voor ons energiecontract. Zeker als het koudefront en de koude periode doorzetten. Vorig jaar zagen we in oktober dat het onrustig werd op de groothandelsmarkt voor gas. Dat had toen naast de voorspelling van kouder weer, ook te maken met geopolitieke (conflict)situaties. Het zorgde in korte tijd voor een flinke stijging van gasprijzen.”
Andere overstapregels
De drempel om je energiecontract aan te passen is door de overstapregeling die sinds juni 2023 van kracht is, hoger geworden. Mensen konden voorheen op elk moment tegen lage overstapvergoeding van energiecontract wisselen. Door de nieuwe overstapregeling is het voor veel huishoudens duurder om het vaste contract tijdens de looptijd open te breken, waardoor veel mensen die nog geen vaste contracten hebben, wachten op een aanzienlijke prijsdip. Voor die mensen is het nu wellicht tijd om in actie te komen. Want de 4 miljoen huishoudens met flexibele contracten hebben geen last van overstapboetes.
Van invloed op de gasprijs en stroomprijs
Een stijging van de gasprijs is van meer factoren afhankelijk dan alleen de weersomstandigheden. De stijging vorig jaar bijvoorbeeld had naast de oorlog ook te maken met een staking bij een Ing-gasfabriek in Australië. Maar bovenal de verwachting van de markt zelf en de voorziene gasvoorradendaling.
De gasreserves zijn niet voldoende bij een strenge winter. Als komende dagen het koude weer doorzet, dan raakt de gasreserve snel op.
Indien er geen wind is, zullen we ook stroom moeten opwekken met aardgas of kolen. De invloed van een prijsstijging voor gas en stroom op onze eigen portemonnee hangt sterk af van de persoonlijke situatie; het bouwjaar of type woning, energielabel, de beschikbare voorzieningen (zonnepanelen, waterpomp), de grootte van het gezin en dus het energieverbruik.
Daarom is nu een goed moment om te onderzoeken of een variabel contract voordelig om te zetten is naar een passende vaste prijs. De gasprijzen en dus ook stroomprijzen blijven beweeglijk.
Laat een reactie achter