Tijdens koude wintermaanden wordt de verwarming meestal weer aangezet. Maar je wilt natuurlijk geen hoge energierekening. Met onze vijf tips kun jij energie besparen in de winter, zonder dat je in de kou zit. Fijn voor jou, het milieu en je portemonnee.
1. Kies voor ledverlichting | 4. Isoleer je huis |
2. Zet de verwarming lager | 5. Zet apparaten uit die je niet gebruikt |
3. Neem een slimme thermostaat |
1. Kies voor ledverlichting
Nu het in de winter eerder donker wordt en later licht, staan er vaker lampen aan. Vervang je lampen door ledverlichting: een simpele manier om energie te besparen in de winter. Ledlampen verbruiken veel minder stroom dan gloeilampen, waardoor jij bespaart op je energierekening. Bovendien zijn ledlampen ook beter voor het milieu, onder andere doordat er weinig materiaal nodig is om een ledlamp te produceren. Verplaats je van kamer of ga je weg van huis? Schakel dan alle lampen uit.
2. Zet de verwarming lager
Je wilt er in de winter warm bijzitten. Toch kun je door je verwarming een graadje lager te zetten, veel energie besparen in de winter. De verwarming bepaalt namelijk voor het grootste deel het gasverbruik in huis. Met een warme trui, een dekentje of een kruik heb je het toch lekker warm. Zet de verwarming een uur voordat je gaat slapen al uit. Het duurt namelijk even voordat het afkoelt. Verwarm daarnaast alleen ruimtes waar je veel bent. In de bijkeuken of logeerkamer hoeft de verwarming misschien helemaal niet aan. Je kunt ook gebruik maken van een elektrisch kacheltje om een deel van je huis te verwarmen.
3. Neem een slimme thermostaat
Thuis de verwarming aanzetten via je telefoon? Dat kan met een slimme thermostaat. Je regelt de temperatuur vanaf afstand. Zo kom je thuis in een warm huis en zet je makkelijk de verwarming uit als je weg bent. Op deze manier staat de verwarming nooit onnodig aan. Bovendien passen de meeste slimme thermostaten zich aan je energieverbruik aan.
4. Isoleer je huis
Isolatie van je huis is een andere manier om energie te besparen in de winter. Je kunt dit groots aanpakken, bijvoorbeeld door je muren, vloer of dak te isoleren of door enkel glas te vervangen voor dubbel of triple glas. Maar ook kleine aanpassingen zorgen al voor minder tocht en kou in huis. Denk bijvoorbeeld aan radiatorfolie of tochtstrips bij deuren. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat de warmteoverdracht tussen buiten en binnen wordt verminderd. Hierdoor hoef je minder te stoken. Bovendien kan een huis dat goed geïsoleerd is meer waard worden op de woningmarkt.
5. Zet apparaten uit die je niet gebruikt
Je elektrische tandenborstel, waterkoker of spelcomputer: apparaten verbruiken veel stroom, ook als je ze niet gebruikt. Zet apparaten uit om sluipverbruik te voorkomen en haal stekkers uit het stopcontact.
Bonustip: maak gebruik van de hitte van je oven. Heb je een ovenschotel gemaakt? Laat de deur van de oven openstaan tijdens het afkoelen. Je huis vult zich dan met warmte van de oven én ruikt heerlijk naar eten.
Laat een reactie achter