Sluit je een nieuw energiecontract af, bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen of omdat je overstapt van energieleverancier? Wij zetten de 5 meestgemaakte fouten bij het afsluiten van een energiecontract voor je op een rij. Zo voorkom dat je te veel betaalt. Want een foutje moet kunnen, maar dat komt je in dit geval letterlijk én figuurlijk duur te staan.
1. Niet vergelijken | 4. Te vroeg of laat overstappen |
2. Laagste tarief kiezen | 5. Verbruik verkeerd inschatten |
3. Contractvoorwaarden niet goed lezen |
1. Niet vergelijken van aanbieders
Eén van de meestgemaakte fouten bij het afsluiten van een energiecontract, is het niet vergelijken van verschillende energieleveranciers. Veel mensen kiezen automatisch voor de leverancier waar ze al jarenlang klant zijn, zonder te checken of er betere deals te vinden zijn. Het is slim om verschillende energieleveranciers te vergelijken, bijvoorbeeld op basis van prijs, duurzaamheid, contractvoorwaarden en klantenservice. Een fluitje van een cent en je bespaart makkelijk tientallen euro’s. Ka-ching!
2. Altijd kiezen voor het laagste tarief
Veel mensen kiezen direct voor de energieleverancier met het laagste energietarief. Logisch, want die lijkt op het eerste oog de goedkoopste aanbieder. Maar: ‘It’s not about the money, money, money.’ Zeker als prijsverschillen niet zo groot zijn, is het belangrijk naar andere dingen te kijken. Denk bijvoorbeeld aan de service en bereikbaarheid van de leverancier, het type energiecontract en ervaringen van andere klanten. Ook de terugleververgoeding – het bedrag wat je terugkrijgt als je met je zonnepanelen meer energie terug levert aan het net dan je verbruikt – is belangrijk om te bekijken. Dit kan het verschil in tarief compenseren en die extra tientjes steek jij weer in je zak.
3. Contractvoorwaarden niet goed lezen
Een goedkope energieleverancier gevonden? Nice! Veel mensen vergeten de contractvoorwaarden te lezen of besteden hier te weinig tijd aan. Zonde, want in de contractvoorwaarden staat alles over de opzegtermijn, boetes bij vroegtijdige beëindiging of variabele tarieven. Zo weet je zeker dat je niet voor onaangename en onverwachte verrassingen komt te staan.
4. Te vroeg of te laat overstappen
Niet gecheckt wat het juiste moment is om over te stappen? Oops! Als je te vroeg overstapt, betaal je waarschijnlijk een opzegvergoeding. Dat moet omdat je huidige energiecontract nog loopt. Ook loop je soms een cashback of welkomstbonus mis. Vaak kun je vanaf twee maanden voordat je contract verloopt een nieuw energiecontract aanvragen. Dan betaal je dus geen opzegvergoeding. Zorg er vervolgens voor dat je nieuwe energiecontract ingaat op de dag nadat je oude contract afloopt.
Te laat overstappen van energiecontract- of leverancier is ook een dure fout als er een betere deal te vinden is. Je betaalt dan maandenlang onnodig te veel. We snappen dat geld moet rollen, maar wel jouw kant op, toch? Time je overstap van energiecontract- of leverancier dus goed. Dan hou jij geld over aan het einde van de maand in plaats andersom!
Het verbruik niet goed inschatten
Iedere leverancier heeft een andere energieprijs voor stroom en gas. Jouw energieverbruik bepaalt voor het grootste deel welke leverancier het beste bij jou past. Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract is het dus belangrijk rekening te houden met je energieverbruik. Een goede inschatting helpt de leverancier te vinden die het voordeligst is voor jou en je voorkomt hiermee een veel te hoge jaarafrekening. Denk daarom ook na over veranderingen in de toekomst die invloed hebben op jouw energieverbruik, bijvoorbeeld doordat er een kleintje bijkomt of kinderen juist het huis uit gaan.
Dus, ga jij een nieuw energiecontract afsluiten? Doe dit op het juiste moment en vergelijk verschillende energieleveranciers. Check je verbruik en lees de contractvoorwaarden goed door. Je moet er één keer moeite voor doen, maar daarna zwem jij net als Dagobert Duck in het geld. Of nou ja… Je bespaart in ieder geval een paar tientjes in een handomdraai!
Laat een reactie achter