“Een stroomtekort ligt ook in Nederland op de loer!” Kopte het Algemeen Dagblad. We gaan namelijk een stuk minder stroom opwekken. Voor de Belgen is een stroomtekort realistisch en zij bereiden zich al voor. Hoe zit dat hier? Netbeheerder TenneT zegt: onwaarschijnlijk. Waarom?
De Belgen bereiden zich al voor op een koude winter. Deze winter dreigt er een tekort, vooral tussen 17 en 20 uur. De regering heeft een campagne om de Belgen van dag tot dag voor te lichten. Er worden zelfs kooktips gedeeld om minder energie te verbruiken. Met eenspansgerechten valt te besparen.
Aanleiding voor de stelling van het AD dat een stroomtekort ook in Nederland kan, is het gepubliceerde rapport Monitor Leveringszekerheid van netbeheerder TenneT. Nederland gaat de komende jaren veel minder stroom opwekken. We gaan van 8,9 Gigawatt naar 3,2 Gigawatt in 2018. Dat klinkt aanzienlijk en dat is het ook. Met 1 Gigawatt kunnen namelijk 750.000 tot 1 miljoen huizen van elektriciteit worden voorzien.
De situatie van de Belgen is echter heel anders dan die van de Nederlanders volgens TenneT-woordvoerder Jeroen Brouwers.
Best verbonden energienet ter wereld
Nederland heeft zijn zaakjes – zoals wel vaker – namelijk heel goed voor elkaar. Nederland heeft het best verbonden elektriciteitsnet ter wereld. De EU adviseert lidstaten voor 15% verbonden te zijn met andere landen. Nederland zit al op 20% en gaat naar 27%. De Belgen hebben geen verbinding met Duitsland, wij hebben er 3 en een 4e is op komst. Nederland is dus heel goed in staat stroom uit het buitenland te kopen, mocht er nood aan de man zijn. In het zwarte scenario van AD is daar geen rekening mee gehouden.
Wat gebeurt er als Nederland te kort stroom opwekt om in haar eigen behoeften te voorzien? Dan gaat de prijs omhoog. En dan zijn er genoeg buitenlandse leveranciers die staan te springen om energie te leveren aan ons.
We wekken veelzijdig energie op
De elektriciteitsvoorziening in België is bovendien veel kwetsbaarder dan in Nederland. België leunt voor 60% op kernenergie. Als er iets mis is met de kerncentrales, dreigt er direct een stroomtekort voor de Belgische huishoudens. Nederland wekt zijn energie veel veelzijdiger op. We hebben gas, een kerncentrale, biomassa en energie van de zon en de wind. Het risico dat er iets misgaat is bij ons dus veel meer verspreid.
Nederland zonder stroom? Dan wel in een heel zwart scenario. En ook dan gaan we er niet dood aan. Eenpansgerechten, dikke truien en spelletjes in plaats van de televisie aan. Dan bespaar je ook nog eens op je energierekening! Dat kan natuurlijk al door een goede energiedeal te kiezen middels onze energievergelijker.
Laat een reactie achter