Even een check-up: heb jij al je verzekeringen op een rijtje? Geen paniek, we zijn er om je te helpen! Bij Pricewise weten we als geen ander dat het kiezen van de juiste verzekeringen knap lastig kan zijn. Daarom zijn we er om je wegwijs te maken en antwoord te geven op die brandende vraag: welke verzekeringen heb ik nodig?
Verplichte verzekeringen
Laten we beginnen met de basics: verplichte verzekeringen. Er zijn een paar verzekeringen die je wettelijk verplicht bent om af te sluiten in Nederland. Wij zetten ze voor je op een rijtje.
Zorgverzekering
Iedereen vanaf 18 jaar die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering is bij alle zorgverzekeraars hetzelfde en dekt de meest noodzakelijke zorg, zoals huisartsbezoekjes, ziekenhuisopnames en bepaalde medicijnen. Het is aan jou om te beslissen of je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt voor extra dekking. Zo kun je een aanvullende verzekering afsluiten voor brillen en lenzen, fysiotherapie en de tandarts.
Vind de zorgverzekering die bij je past!
WA-verzekering
Heb je een auto? Dan heb je vast al gehoord over de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering). Deze verzekering is verplicht voor iedere autobezitter en dekt de schade die jij met jouw auto aan anderen veroorzaakt. Let op: de WA-verzekering dekt geen schade aan je eigen auto. Hiervoor kun je kiezen voor een WA+ of allriskverzekering.
Vergelijk de beste autoverzekeringen
Verzekeringen voor woningeigenaren
Soms bepaalt jouw persoonlijke situatie of je verplicht bent om een verzekering te nemen. Dat maakt het kiezen van de juiste verzekeringen nét even wat ingewikkelder. Denk bijvoorbeeld aan verplichte verzekeringen voor woningeigenaren. Het is altijd slim om jouw specifieke situatie goed onder de loep te nemen, zodat je weet wat de benodigde verzekeringen zijn!
Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten om een huis te kopen, verplicht de hypotheekverstrekker je meestal om een opstalverzekering af te sluiten. Dit is een verzekering voor je huis en alles wat daar aan vastzit. Een overlijdensrisicoverzekering is doorgaans ook verplicht als je een hypotheek zonder hypotheekgarantie afsluit. Bij een overlijdensrisicoverzekering zorgt de verzekeraar ervoor dat jouw nabestaanden een vooraf afgesproken bedrag ontvangen wanneer jij komt te overlijden. Dit biedt zekerheid voor zowel jouw dierbaren als de hypotheekverstrekker.
Hoewel een inboedelverzekering niet verplicht is, raden we je wel aan om ook deze af te sluiten. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan als huiseigenaar!
Verzekeringen voor huurders
Je bent als huurder niet verplicht om een woonverzekering af te sluiten. Toch kan het handig zijn om bijvoorbeeld wel een inboedelverzekering af te sluiten. Stel je voor: je bent lekker een avondje uit, maar als je thuiskomt blijkt er een flinke waterlekkage te zijn geweest. Je gloednieuwe laptop, je geliefde schilderij en die toffe designbank zijn allemaal beschadigd. Ai! De inboedelverzekering vergoedt (gedeeltelijk) de schade aan je spullen door bijvoorbeeld brand, inbraak, water of storm. Zo kun je de beschadigde of gestolen spullen vervangen zonder dat je er zelf de volle mep voor hoeft te betalen. Een hele geruststelling!
Ook kun je je verzekeren voor het huurdersbelang. Hiermee verzeker je de dure verbeteringen die jij zelf in de huurwoning hebt doorgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe PVC vloer in de woning.
Andere handige verzekeringen
En dan zijn er ook nog een aantal verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel superhandig om te hebben. Het geeft je nét dat extra stukje zekerheid.
Aansprakelijkheidsverzekering
Je weet wat ze zeggen: een ongeluk zit in een klein hoekje. Een aansprakelijkheidsverzekering is daarom een ontzettend handige verzekering om te hebben. Deze verzekering dekt namelijk de schade die je per ongeluk aan of bij anderen maakt. Het kan iedereen overkomen: een moment van onoplettendheid, een klein ongelukje en plotseling zit je met een flinke schadeclaim. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet je dit allemaal zelf betalen. Door zo’n verzekering af te sluiten, bescherm je jezelf tegen hoge kosten en onverwachte financiële problemen.
Reis- en annuleringsverzekering
Ben jij een echte reisliefhebber? Dan kun je een hoop baat hebben bij zowel een reis- als annuleringsverzekering. Een reisverzekering verzekert je tegen schade die je overkomt tijdens je reis. Of het nu gaat om verloren bagage, medische kosten in het buitenland of onverwachte hulp bij pech onderweg, met een reisverzekering ben je gedekt. Zo kun jij je focussen op het maken van mooie herinneringen, terwijl je verzekering de rest regelt.
Daarnaast kan het ook erg handig zijn om een annuleringsverzekering af te sluiten. Je hebt een droomvakantie geboekt, maar plotseling gebeurt er iets waardoor je niet meer kunt gaan. Met een annuleringsverzekering krijg je (een deel van) de reissom terug als je door onvoorziene omstandigheden je vakantie moet annuleren. Zo voorkom je dat je én niet op vakantie kunt én met lege handen achterblijft.
Rechtsbijstandsverzekering
Een rechtsbijstandsverzekering kan een redder in nood zijn als je in een conflict belandt. Of het nu gaat om een arbeidsconflict, een burenruzie of een geschil met een webshop, deze verzekering biedt juridische hulp en advies om het probleem op te lossen. Zo sta je er niet alleen voor en kun je rekenen op professionele hulp zonder direct een torenhoge advocatenrekening te krijgen.
Huisdierenverzekering
Als echte dierenliefhebber wil je natuurlijk het beste voor je trouwe viervoeter. Heb je er daarom weleens aan gedacht om een dierenverzekering af te sluiten? Met deze verzekering weet je zeker dat jouw huisdier de beste zorg krijgt en hoef jij niet op te draaien voor de hoge kosten. Goed om te weten: wanneer je bijvoorbeeld een hondenverzekering afsluit, moet je je vooraf indekken tegen de kosten. Je kunt je hond namelijk niet verzekeren voor bestaande kwalen. Dit betekent dat als je hond al een bestaande aandoening heeft voordat je de verzekering afsluit, de verzekering geen vergoeding zal bieden voor de behandeling van die specifieke aandoening.
Laat een reactie achter