“Miljoenen Nederlanders krijgen geld terug van energiebedrijf”, kopt de Telegraaf. Door het zachte weer is er afgelopen winter aanzienlijk minder gas verbruikt. In veel gevallen leidt dit tot teruggave op de energierekening. Geldt dit ook voor jou? Let dan op dat je voorschotnota niet te veel omlaag gaat.
Hoe wordt het maandbedrag bepaald?
Energieleveranciers bepalen je termijnbedrag op basis van je standaard jaarverbruik. Dit is een door je netbeheerder geschat jaarverbruik. Het bedrag is gebaseerd op de verbruiksgegevens op je meter in de afgelopen jaren. Je maandbedrag is in principe altijd zó vastgesteld, dat je op je afrekennota ongeveer “quitte speelt”. Dus dat je geen geld terug krijgt, maar ook niets hoeft bij te betalen. In de praktijk komt dit eigenlijk nooit voor; je moet altijd bijbetalen of krijgt geld terug.
Voorkom bijbetalen
Als je geld terugkrijgt, komt dit meestal doordat je minder energie hebt verbruikt dan waar je leverancier vanuit is gegaan. Je standaard jaarverbruik wordt in dat geval bijgesteld naar beneden. Je maandelijkse termijnbedrag kan hierdoor dus dalen. Nu is weinig betalen natuurlijk prettig. Maar minder prettig is het voor je energierekening als de winter van 2015 streng is. De kans is dan groot dat je op je eerstvolgende afrekennota weer moet bijbetalen. Let er op dat je voorschotbedrag niet te veel wordt verlaagd. Bijbetalen is namelijk een stuk minder leuk!
Termijnbedrag niet te veel verlagen
Wil je aan het eind van het contractjaar niet voor verrassingen komen te staan? Verlaag dan je maandelijkse termijnbedrag niet te veel ten opzichte van het jaar ervoor. Kies je ervoor om dit wel te doen? Dan wordt de kans op een bijbetaling aan het einde van het jaar groter. Wat je keuze ook is, het is goed om te weten dat je altijd betaalt voor wat je verbruikt.
Energieleveranciers bieden vaak de meeste korting aan nieuwe klanten, wanneer zij een eenjarig actiecontract afsluiten. Kijk voor jouw beste deal in onze energievergelijker!
Laat een reactie achter