Volgens doelstellingen van het kabinet moeten eind 2023 alle Nederlandse huishoudens kunnen beschikken over een internetverbinding van 100 Megabit per seconde (Mb). Daarnaast moet een grote meerderheid toegang hebben tot een snellere verbinding van 1 Gigabit per seconde (Gb). Of dat lukt is nog maar de vraag: hoewel in zo’n 98% van Nederland 100Mb beschikbaar is, is er van een grote meerderheid voor 1Gb nog geen sprake. Gemiddeld is 1Gb voor slechts 52% van Nederlandse huishoudens beschikbaar. Op 100Mb scoort Flevoland het hoogst, Friesland heeft de laagste dekkingsgraad voor 100Mb. Voor 1Gb is Zeeland koploper. Groningen en Noord-Holland lopen het verst achter. Dat blijkt uit een analyse van online vergelijker Pricewise.
Enorme verschillen in beschikbare internetsnelheden binnen provincies
Gebruik onderstaande code om de grafiek over te nemen:
<div class="iframe-link" style="max-width: 960px; width: 100%; min-width: 380px; position: relative;"><a style="text-decoration: none;" href="https://www.pricewise.nl/internet/internet-vergelijken/"><span style="position: absolute; bottom: 12px; right: 0px; font-size: 14px; color: #777777; font-family: inherit;">Onderzoek door: Pricewise.nl</span><iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/61408eb49b4e7"></iframe></a></div>
Lokaal zeer grote verschillen
Hoewel de meeste provincies al een groot dekkingspercentage hebben voor 100Mb, zijn er aanzienlijke verschillen binnen de provincies. Flevoland bijvoorbeeld, met het hoogste dekkingspercentage voor 100Mb (99,9%), heeft ook een vrij hoog dekkingspercentage voor 1Gb (81%). Tussen de gemeenten in deze provincie zijn de verschillen echter groot. Zo is de dekkingsgraad voor 1Gb in Almere 99%, terwijl deze in het naastgelegen Zeewolde niet verder reikt dan 5%. Ook op de Waddeneilanden zijn grote verschillen in dekking zichtbaar. Zo liggen Ameland en Schiermonnikoog met een dekking van 100% al op schema voor 1Gb, maar lopen Terschelling (2%), Vlieland (8%) en Texel (0%) nog flink achter.
‘Uitrol 1Gb-netwerken is complexe puzzel’
Volgens Jeroen Snellen, productmanager telecom bij Pricewise, is het niet gek dat er grote verschillen zijn tussen gemeenten. “De uitrol van 1Gb-netwerken door heel Nederland is een complexe puzzel. Afhankelijk van factoren zoals de staat van het huidige netwerk en op welke manier er gegraven moet worden, wordt een strategie bepaald. Daarbij spelen vergunningen ook een belangrijke rol. Het kan daarom best zijn dat de ene gemeente veel langer moet wachten dan de andere.”
Meest afgesloten internetpakket: 75Mb of minder
Hoewel een internetsnelheid van 100Mb in bijna alle provincies mogelijk is, sluit de grootste groep Nederlanders (41%) bij Pricewise een internetpakket af met een downloadsnelheid van gemiddeld 75Mb of minder. 35% kiest voor 100Mb, 21% voor méér dan 100Mb en slechts 3% kiest voor een snelheid van 1Gb. Maar waarom stelt het kabinet dan doelstellingen voor internetsnelheden die niet veel worden afgesloten? Volgens Snellen is de technologische innovatie hiervan de oorzaak. “We werken steeds vaker vanuit huis en streamen meer op meerdere apparaten tegelijkertijd. Maar je kunt ook denken aan de opkomst van ‘Internet of Things’, waarbij we internet gebruiken voor apparaten zoals koelkasten, lampen en/of energiemeters. Het netwerk wordt hierdoor zwaarder belast, waardoor de vraag naar sneller internet in de toekomst groter wordt. Omdat de verwachting is dat er steeds meer zaken gedigitaliseerd worden, speelt het kabinet daar goed op in door ervoor te zorgen dat deze snelheden eind 2023 in voldoende mate beschikbaar zijn. Daarmee is Nederland goed voorbereid op de toekomst.”
Laat een reactie achter