De voorjaarsschoonmaak zit praktisch in ons DNA. De lente begint en we halen fanatiek het hele huis ondersteboven. Soms misschien iets te fanatiek. Je gooit per ongeluk bleek over je bank heen of stoot een dure vaas omver. Dit kan je duur komen te staan en het geld groeit je niet op de rug. Gelukkig hebben de meeste Nederlanders een inboedelverzekering. Maar heb je ook iets aan deze verzekering tijdens de voorjaarsschoonmaak?
Dekt een inboedelverzekering de schade?
Met een inboedelverzekering verzeker je letterlijk je inboedel. Denk hierbij dus aan je meubels, apparatuur, muziekinstrumenten en alles wat verder los in je huis staat. Of je verzekerd bent voor schade aan je spullen hangt af van de dekking die je hebt. De standaard dekking van je verzekering dekt helaas niet de schade die je zelf veroorzaakt. Ben je allrisk verzekerd? Dan worden je schoonmaakongelukjes wel gedekt. Het klinkt bijna vanzelfsprekend, maar we zeggen het toch: Het moet natuurlijk wel écht een ongeluk zijn.
Bekijk alle inboedelverzekeringen
Wanneer heb je een opstalverzekering nodig?
Gooi je tijdens het dweilen per ongeluk een emmer water over je houten vloer? Op het moment dat je vloer hierdoor kromtrekt, is het belangrijk om te bepalen of de vloer los of vast zit. Als het eenmaal met lijm, schroeven of spijkers aan de grond vastzit, dan valt het niet meer onder de inboedelverzekering. In dit geval heb je een opstalverzekering nodig om de schade te verhalen. Een opstalverzekering is voor alle spullen die je niet zonder beschadiging uit huis kan verwijderen. Hoe je vloer is aangelegd maakt dus een belangrijk verschil. Bij de opstalverzekering kun je ook kiezen voor een allriskdekking waarmee je schade door een ongeluk vergoed krijgt.
Bekijk alle opstalverzekeringen
Een goede voorbereiding is het halve werk
Zoek uit wat de waarde is van je spullen en bewaar zo veel mogelijk de bonnetjes. Zo ben je bij schade altijd goed voorbereid op de afhandeling. Pricewise berekent de inboedelwaarde bij het aanvragen van een inboedel- of opstalverzekering al voor je. Hierdoor ben je in veel gevallen bij een verzekeraar ook gedekt voor onderverzekering. De bonnetjes heb je vooral nodig als je daadwerkelijk schade hebt en de verzekeraar om bewijs vraagt.
Laat een reactie achter