Bij verzekeren sta je altijd weer voor de vraag: hoe ver ga je? Tegenwoordig kun je zo’n beetje ieder risico in je leven uitsluiten. De financiële dan. Maar daar zijn verzekeringen in de basis niet voor bedoeld. Welke risico’s draag je zelf en welke verzeker je?
Om vast te stellen wat ik wel en niet verzeker, stel ik mezelf altijd twee vragen.
Een. Hoe groot is de kans dat iets gebeurt? En twee. Als er iets gebeurt, kan ik de financiële schade dan gemakkelijk zelf dragen?
Een pasklaar antwoord op deze vragen heb ik niet voor je. Het hangt namelijk voor een groot deel af van je persoonlijke situatie. Wat de waarde is van wat je wilt verzekeren. Of je de financiële middelen hebt om schade zelf op te vangen. En waar je woont bijvoorbeeld. Een paar voorbeelden om je op weg te helpen.
Allrisk
Neem het allrisk verzekeren van je auto. Financieel gezien handig voor auto’s tot maximaal 4 jaar, daarboven minder aantrekkelijk omdat de waarde van je auto flink is gedaald. Het hangt er ook vanaf waar je woont. De kans dat je auto iets overkomt is groter als je ‘m dagelijks parkeert in het centrum van Amsterdam dan in je garage in een rustige Vinex-wijk. En ben je in staat om een nieuwe auto terug te kopen bij total loss of diefstal? Als je wel dagelijks je auto nodig hebt maar daar geen geld voor hebt, is een allrisk handig.
Nu autoverzekeringen vergelijken
Huis in brand
Dan de risico’s die eigenlijk niemand kan dragen. Tenzij je miljonair bent misschien. Dat geldt voor risico’s die maar héél klein zijn maar waar je wel failliet aan gaat, mocht het misgaan. Denk aan brand in je huis. Houd pyromanen op afstand. Maar sluit ook een woonverzekering af! Zodat mocht het je gebeuren, je niet de rest van je leven aan het afbetalen bent.
Aanvullende zorgverzekering
Een basisverzekering heb je als Nederlander sowieso. Die is verplicht. Daarmee ben je gedekt voor alle noodzakelijke zorg. Wil je ook een tandartsverzekering, ga dan goed na of dat voor jou wel nuttig is. Als je alleen af en toe op controle gaat en een gezond gebit hebt, is een tandartsverzekering in veel gevallen niet nodig. De kans op grote problemen is dan klein. Ook als je onverhoopt een dure behandeling ondergaat of gewoon een slecht gebit hebt, is een tandartsverzekering vaak niet nuttig. Behandelingen worden vaak maar deels of helemaal niet vergoed. Dan draai je alsnog voor een deel van de kosten op.
Reizen
Dan nog de verzekeringen voor als je gaat reizen. Ik sluit geen annuleringsverzekering af. Als ik door onvoorziene omstandigheden niet op reis kan, is dat misschien zonde. Maar het geld is al uitgegeven, dus financiële risico’s loop je niet. Als je 10 jaar voor een cruise hebt gespaard, is dat misschien anders.
Een reisverzekering vind ik wel belangrijk. Niet om verloren zonnebrillen en camera’s te declareren, maar wel voor de medische kosten en de hulpverlening. Een zorgbehandeling in een ver land kan veel meer kosten dan mijn zorgverzekering dekt, en er op mijn rekening staat.
Sparen voor klein spul
Last but not least, de kleine verliezen. Als je camera wordt gestolen, is dat jammer van de foto’s. Je portemonnee met al je pasjes verliezen is lastig. Maar de financiële gevolgen zijn te overzien! Net als bij wasmachines, mobiele telefoons en oude fietsen. Mijn tip: probeer zelf een beetje geld te sparen, just in case.
En dan heb je nog de categorie écht onzinnige verzekeringen. Als ik een weekendje weg ga en de regen komt het hele weekend met bakken uit de hemel, dan speel ik wel een potje mens erger je niet. Ja echt, er bestaat zoiets als een regenverzekering! Sommige risico’s horen gewoon bij het leven.
Laat een reactie achter