Valentijn. De dag waarop de kleuren rood en roze, hartjes en bossen bloemen in overvloed aanwezig zijn. En commerciële onzin of niet: veel partners zetten hun beste beentje voor op 14 februari. Even al die meningsverschilletjes, boze blikken en wat minder lieve woorden die soms heen en weer vliegen aan de kant. Want eerlijk is eerlijk: we ergeren ons allemaal weleens aan onze wederhelft.
Het is in relaties niet altijd rozengeur en maneschijn. En dat geeft ook helemaal niet, een ruzietje op z’n tijd is best gezond. Achteraf soms nog grappig ook. Waarover hebben we het vaakst woorden met onze partner? Het niet naar de ander luisteren, (schoon)familie en over de manier van ruzie maken zelf winden we ons ook op. En niet te vergeten: geld. Uit het rapport Geld en Relatie 2019 van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) blijkt dat 27% van de stellen hierover ruziet. Wij helpen je de andere 365 dagen van dit (schrikkel)jaar net zo rooskleurig te maken als Valentijnsdag.
Bezuinigen is ruzie-oorzaak #1
Vooral het bestedingspatroon en bezuiniging zijn bronnen van kwaad. Krap bij kas zitten, zuinig van aard zijn of gewoon proberen om op de kleintjes te letten omdat je jouw geld wel heel makkelijk uitgeeft. Het is tijd om te bezuinigen. Je maakt een bespaarplan en daarmee gaat dat besparen helemaal lukken! Maar hoe denkt je partner hierover? Juist, daar kan het misgaan… Volgens het Nibud is de manier van bezuinigen de nummer één ruzie-oorzaak omtrent geld. Het is dus niet vooral de vraag óf er bezuinigd moet worden, maar hóé dat gaat gebeuren waar irritatie over ontstaat. Waarom moet er worden bespaard? Ongeveer 30% houdt zich samen bezig met de geldzaken. Tijd voor de gulden middenweg.
Minder geld, vaker ruzie
Hoe lastiger het is om rond te komen, hoe vaker geld een oorzaak is van ruzie tussen stellen. Daar helpen die toegenomen maandelijkse vaste lasten niet bij. Uit ons onderzoek van vorig jaar bleek namelijk dat 94% meer moeite had met de geldzaken dan een jaar eerder. In 83% waren de toegenomen vaste lasten de oorzaak. Het overige deel was te wijten aan een lager inkomen. En of je het, net als Valentijnsdag, nou commercieel vindt of niet: je kunt zeer waarschijnlijk echt heel wat besparen op de vaste lasten. Trek eens een dagje uit om de verzekeringen, het energiecontract, het alles-in-1-pakket, het internet-abonnement en die eventuele lening onder de loep te nemen. Net als eventuele andere abonnementen die je hebt lopen. Grote kans dat je daadwerkelijk honderden euro’s op jaarbasis goedkoper uit kunt zijn.
Verzekeringen vergelijken -> overstappen -> besparen!
Gezamenlijke rekening, privé of allebei?
Gelijke inkomsten of niet, een groot deel van de stellen (61%) gooit hun inkomsten bij elkaar op één rekening. Vaak uit gemak. Of de inkomsten gelijk zijn of niet speelt daarbij geen rol. Ruim één op de tien doet de gezamenlijke uitgaven naar verhouding van inkomsten, omdat ze dat dan wel weer eerlijker vinden. De helft van de stellen met een gezamenlijke rekening heeft ook nog een privérekening. En in 20% van de relaties hebben beiden alleen een privérekening. Waarvoor wordt de gezamenlijke rekening vooral gebruikt? Het meest voor boodschappen, interieur en apparatuur. De privérekening wordt vaker geplunderd voor mobiele telefoons, kleding, cadeaus en de zorgverzekering.
Tegenpolen in uitgaven hebben het moeilijker
Waarschijnlijk geen heel grote verrassing: denk je niet hetzelfde over de uitgaven en ga je niet hetzelfde om met de centen die jullie hebben? Dan kan dit verschil voor wrijving zorgen. Het bestedingspatroon van de partner is vaak onderwerp ter discussie. Toch zegt het grootste deel, namelijk 60%, hetzelfde te denken over geldzaken. Eén op de acht stellen zegt echt heel anders om te gaan met geld. En of dat bij jullie nou uitloopt in slaande ruzies, stille oorlogen of gewoon een woordenwisselingen… Ruzie over geld is frustrerend, maar in veel gevallen waarschijnlijk op te lossen. Wat kun je doen? Duidelijke afspraken maken (57% doet dit), de geld-en-relatie-test doen en besparen op vaste lasten.
Test: zijn jullie een financiële match of niet?
Handig! Het Nibud heeft een Geld-en-relatie-test gemaakt. Hierin vul je vragen in zoals ‘Hoe zuinig ben jij?’, ‘Hoe ga jij met (belangrijke) documenten om?’, ‘Hoe belangrijk vind je het om gezamenlijke en persoonlijke uitgaven te scheiden?’ en ‘Wat vind je belangrijker: werk of privé?’. Deel de uitslag met je partner, zorg dat deze de test ook invult en jullie weten of jullie op financieel vlak een beetje een match zijn. Zo niet, dan kunnen jullie op basis van de uitkomst proberen dat een beetje meer te worden.
Valentijn-uitjes met Pricewise
Of het op financieel vlak nou klikt of niet… het is nooit verkeerd om te besparen op de kosten. En daarbij helpen wij je op allerlei manieren. Niet alleen door de voordeligste verzekeringen, abonnementen en leningen voor je te scoren en te vergelijken. Ook door uitjes voordeliger te maken. Heb je van ons een Healthy Voordeelkaart gekregen tijdens het kiezen van een nieuwe zorgverzekering? En/of heb je een Uitjes Kortingskaart gekregen na het overstappen van autoverzekering, energie of internet en tv? Dan kun je heel veel uitjes net iets goedkoper maken. En bijkomend voordeel: je hebt meteen inspiratie voor je volgende date. Want ‘Wat zullen we doen?’ is ook een veelgestelde vraag in relaties. Een waar ook nog weleens ruzie door ontstaat.
Laat een reactie achter