Langzamerhand gaat Nederland afstappen van aardgas. De gewenste einddatum? 2050. Dan moeten zo’n 7 miljoen huishoudens gasvrij zijn. Aangezien we dus de komende periode overgaan op wonen zonder aardgas, nemen we binnenkort ook afscheid van ons gasfornuis. Wij hebben daarom alvast de voor- en nadelen van elektrisch koken voor je op een rijtje gezet.
Nederland: het land van aardgas
Nederland is één van de grootste producenten van aardgas ter wereld. In de jaren zestig werden alle Nederlandse huishoudens aangesloten op gas. Dit gebeurde na de ontdekking van een gasbel in de buurt van Slochteren in de provincie Groningen. Voor de Nederlandse overheid was deze ontdekking een grote bron van inkomsten.
Aardgas is, net zoals aardolie en steenkool, een fossiele brandstof. Zo’n 95% van alle woningen gebruikt nog steeds aardgas om te verwarmen, te koken en/of voor warm water. Maar naar schatting zijn de bronnen voor aardgas over zo’n zestig jaar volledig uitgeput. We moeten dus overschakelen naar alternatieven.
Gasloos wonen
En we zijn al aardig op weg. Zo hebben alle gemeentes in Nederland plannen klaarliggen om huizen zonder aardgas te gaan verwarmen. Maar je hoeft natuurlijk niet op jouw gemeente te wachten om veranderingen door te voeren. Ga je verhuizen, verbouwen of wil je al een tijd een nieuwe keuken? Dan kun je hier alvast rekening mee houden. Het streefdoel is om Nederland in 2050 gasvrij te laten zijn. Maar in Groningen gaat de gaskraan al in 2022 dicht.
Elektrisch koken is de toekomst
Op de langere termijn is stroom een duurzamere optie. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je huis te verwarmen met een elektrische warmtepomp. En om te koken, kun je overstappen op inductie of keramische kookplaten.
Het verschil tussen beide is dat inductie pannen opwarmt aan de hand van een magnetisch veld. Hierdoor kun jij na ongeveer 20 seconden je eten al in de pan gooien. Bij een keramische kookplaat heb je een aantal elektrische verwarmingselementen met daaroverheen een glasplaat. Deze krijgen een rode kleur als ze op temperatuur zijn. Dit duurt meestal 1 à 2 minuten.
Voordelen van elektrisch koken
• Het grootste voordeel van elektrisch koken is het onderhoud. Zowel een inductie als een keramische kookplaat maak je in 1-2-3 schoon vanwege het gladde oppervlak. Bij inductie-kookplaten gaat dit het snelst omdat je deze niet eerst hoeft laten afkoelen;
• Je pan is sneller op temperatuur en het maakt het koken een stuk eenvoudiger;
• Je hebt geen open vuur meer nodig waardoor koken een stuk veiliger wordt. Elektrisch koken heeft ook meer technische snufjes. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een kinderslot installeren of een beveiliging instellen om oververhitting te voorkomen;
• Er komen geen verbrandingsgassen meer vrij in je huis tijdens het koken;
• Elektrisch koken is duurzamer dan koken op gas én het is toekomstbestendig;
• Door het tekort aan aardgas gaat de prijs voor gas steeds meer stijgen. Overstappen op elektrisch koken zal er dus voor zorgen dat je gasverbruik daalt, terwijl je elektriciteitsverbruik zal toenemen. Voordeel is dat de stroomprijs lager is dan de prijs voor gas. Dit doordat Europa blijft investeren in het opwekken van elektriciteit uit duurzame energiebronnen en op die manier stroomgebruik stimuleert.
Nadelen van elektrisch koken
• Doordat je elektriciteitsrekening stijgt moet je letten op je verbruik. Je hebt keuze uit elektrische kookplaten met een laag en een hoog verbruik. Lees je dus goed in, voor je er één aanschaft;
• Als je gaat koken door middel van elektriciteit, vraag je heel veel stroom in één keer. Dit moet je meterkast aankunnen. Afhankelijk van de meterkast die je nu hebt, kan het dus zo zijn dat je je meterkast zal moeten laten vervangen naar een modernere variant, zoals de slimme meter;
• Kies je voor inductie? Dan moet je even je pannenset herzien. Het is namelijk belangrijk dat de bodem van je pannen nog mooi glad en plat is. Daarnaast moeten je pannen een magnetische bodem hebben. Dit kun je makkelijk testen door er een magneet bij te houden. Op keramische platen kun je sowieso je eigen pannen blijven gebruiken.
Nog even te gaan
Voordat het 2050 is hebben we nog even te gaan. Maar het is een goed idee om je nu al voor te bereiden. Bij Pricewise helpen we je daar ook bij. Zo kun je in onze energievergelijker aangeven dat je enkel groene stroom of groene stroom uit Nederland wilt. Alle kleine beetjes helpen ons uiteindelijk naar een duurzamere wereld!
Laat een reactie achter