Onlangs heeft het kabinet het Klimaatakkoord gepresenteerd. Je hebt er vast al veel over gehoord en langs zien komen, mét bijbehorende meningen. Om niet het hele akkoord te hoeven lezen hebben wij het Klimaatakkoord voor je doorgespit. Wij hebben voor jou de belangrijkste punten rondom energie op een rij gezet en wat dit betekent voor jouw portemonnee.
Het groene doel
Eerst even over wat nu precies de bedoeling is van het akkoord. Het Klimaatakkoord gaat over maatregelen die we de komende jaren moeten nemen om in 2030 49% minder broeikasgassen uit te stoten dan we in 1990 deden. Het kabinet wil zoveel mogelijk gebruik gaan maken van zon en wind om energie te winnen. Het andere deel zal aangevuld worden met waterstof of andere bronnen.
Wat gaat er met mijn energierekening gebeuren?
Je energierekening bestaat uit verschillende onderdelen:
1. Leveringskosten
Dit zijn de kosten de je energieleverancier bepaalt. Dit zijn de energietarieven die je betaalt en de vaste kosten van de energieleverancier.
2. Netwerkkosten
Dit zijn kosten die je betaalt voor het energienet en door de energieleverancier aan de netwerkbeheerder betaald worden.
3. Belastingen
Je energierekening bestaat voor het grootste gedeelte aan belastingen. Namelijk de energiebelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Het kabinet gaat de energiebelasting verlagen door een deel van de belasting te verschuiven naar de industriële sector. De energierekening valt voor een gemiddeld huishouden (met een verbruik van (2500 kWh en 1500 m³) in 2020 ongeveer € 100,- lager uit. In 2021 blijft de energierekening gelijk en de jaren daarna zal hij geleidelijk stijgen. Ook wordt het met de stijging van de aardgasprijs aantrekkelijker om je woning te verduurzamen.
Verduurzamen van je woning
Het is de bedoeling dat na 2050 niemand meer op gas kookt en stookt. Eind 2021 maken alle gemeentes bekend welke wijk wanneer gaat verduurzamen en uiteindelijk van het gas af gaat. Om je te helpen met het duurzamer maken van je huis, wordt er een Warmtefonds opgericht waar de overheid jaarlijks 50 tot 80 miljoen in stopt. Via dit fonds kun je tegen een lage rente geld lenen om je huis duurzamer te maken en zelf je energiekosten laten dalen. We hebben een overzicht voor je gemaakt met alle mogelijkheden en subsidies om je huis te verduurzamen.
Je kunt zelf ook alvast beginnen met gelijk geld te besparen door het doorvoeren van de volgende kleine aanpassingen:
- Je cv-leidingen isoleren met kant-en-klare buizen van kunststofschuim levert al een kleine besparing op.
- Als je naden en kieren dicht in je huis voorkom je warmteverlies, dit kun je makkelijk zelf doen.
- Met een waterbesparende douchekop bespaar je veel water, die regendouche is helemaal niet nodig.
- Een installateur kan je cv-installatie optimaliseren en radiatoren en vloerverwarming beter afstellen, zodat alles op een lagere temperatuur z’n werk doet.
Als je er voor kiest om te verduurzamen en minder gas te gaan verbruiken kan het zijn dat je door het Klimaatakkoord een lagere energierekening hebt in 2020. Wil je echt maatregelen nemen voor een lagere energierekening? Ga dan nu energie vergelijken. Als je filtert op groen uit Nederland, ben je nog duurzaam bezig ook.
Laat een reactie achter