“Als dat jouw meisje wordt, krijg je een krat bier,” luidde ooit een kroegweddenschap in de Groningse Molly Malone’s. Een tijdje later werd Marloes versierd en dat krat geïnd. Nu 14 jaar later is ze nog steeds met die blonde jongen met krullen. Tom. Groningen werd verruild door Amsterdam. Op driehoog boven een coffeeshop vonden ze 46 m2 om op te leven. Bij Pricewise ging ze als HR-adviseur aan de slag. Een tijdje later was ze zwanger. Dat eenslaapkamerappartement was ineens wat krap. En die trappen? Élke keer weer een klim. Verhuizen dan maar. Tot ziens Oud-West. Hallo Rivierenbuurt. Een paar maanden later werd in een bijna dubbel zo groot appartement een meisje geboren. Liz. Nu herhaalt de geschiedenis zich. Marloes is weer zwanger en het huis wordt wederom te klein. Ja, begane grond zou wel handig zijn. En een tuin? Heerlijk. Verhalen over de Amsterdamse huizenmarkt kennen we allemaal. Met gezonde tegenzin gaan ze de stad uit. Haarlem was ook al te duur. Naarden-Bussum vonden ze te rustig. Laren en Blaricum, dan? Nee, te kak. Over een paar maanden vertrekt de verhuiswagen naar een grote-mensen-huis van 160 m2 in Hilversum. Samen met onze verzekeringsexpert Jesse gingen we bij Marloes langs. Want waar let je op bij je woonverzekering als je verhuist, nieuwe spullen aanschaft, gaat verbouwen én je gezinssituatie verandert?
Het mysterie van de verdubbelaar
Binnenkort gaat de spaarpot nog wat verder op z’n kop. Kinderen à la. Maar met verhuizen is het hierna wel even klaar. Moodboard’s op Pinterest zijn inmiddels goed gevuld. De grote slaapkamer wordt donkergroen. Liz wil alles roze. In de babykamer komt dierenbehang. Een verdubbeling van vierkante meters betekent ook een verdubbeling van meubels. Als het aan Marloes ligt het liefst allemaal in zwart, wit of grijs. Bloemen mogen voor kleur zorgen. Zo’n HAY-tafeltje is trouwens leuk. Je weet wel, die met dat handvat. De keuken wordt mat-wit, de Cooker zwart en er komt een kookeiland. De badkamer moet maar even twee jaar wachten. Het geld is ook een keer op.
Duurzaamheidslening
De gemeente Hilversum verstrekt duurzaamheidsleningen. Daardoor komt er in het nieuwe huis overal HR++ dubbelglas. Uit datzelfde potje wordt de vloer straks geïsoleerd. Dat is nodig voordat er vloerverwarming wordt aangelegd. Beetje zonde natuurlijk om de kruipruimte te verwarmen. Naar zonnepanelen hebben ze ook nog even gekeken. Maar die zijn niet voordelig in combinatie met de helling van het dak en de stand van het huis.
Dekking omhoog
Boven de coffeeshop was hun huis al deels gemeubileerd. En met die paar Ikeaborden erbij, hadden ze geen spraakmakende inboedel. Na de verhuizing binnen Amsterdam paste Marloes de inboedelverzekering aan tot € 17.000 dekking voor schade in huis. Die moet straks in Hilversum wel ietsje omhoog. Waar moet ze nog meer op letten? Jesse, help!
Dit zijn de tips van verzekerings-expert Jesse
- Breng je inboedel-, aansprakelijkheid-, en opstalverzekering bij één en dezelfde verzekeraar onder. Dat is het makkelijkst als er iets gebeurt.
- Maak ieder jaar een vergelijking en kijk of je verzekering nog klopt bij je inboedel.
- Bewaar altijd de rekening van bijvoorbeeld een nieuwe bank of laptop!
- Kies bij je inboedelverzekering een garantie tegen onderverzekering. De verzekeraar garandeert daarmee dat er bij schade geen extra kosten in rekening worden gebracht, als je dekking niet hoog genoeg is.
- Geef de geboorte van een kind door aan je reisverzekeraar. Je kind wordt dan bij je polis van de reisverzekering bijgeschreven.
- Je neemt een verzekering voor het huis hoe het nu is. Niet hoe het gaat worden door bijvoorbeeld een verbouwing. Dus ga je later verbouwen? Dan kun je je verzekering omhoog bijstellen, als het af is.
- Op de begane grond is het handig om het glas mee te verzekeren. Dat is een aanvullende dekking die je kunt aanvinken. Als er dan bijvoorbeeld een bal door de ruit gaat, ben je gedekt.
- Neem als je kinderen hebt een woonverzekering met allrisk-dekking. Stel je drinkt een wijntje en Liz stoot het glas om over het kleed. Dan valt dat met een basis-inboedelverzekering niet onder je dekking. Met een allrisk-verzekering wel.
- Check ook even je autoverzekering als je gaat verhuizen. Je premie verschilt per woonplaats. Dat komt doordat Amsterdam bijvoorbeeld het hoogste risicogebied is. Als je in Hilversum woont, is je autoverzekering goedkoper.
- Dan nog een verhuistip wat betreft je energieleverancier. Je kunt ervoor kiezen om je huidige energiecontract mee te nemen naar je nieuwe woning. Liever een nieuwe energieleverancier? Dat kan ook als je gaat verhuizen. We raden aan dit uiterlijk vier weken voor de sleuteloverdracht te regelen.
Laat een reactie achter