Nog 15 jaar en dan heeft de grootste gasbel van Europa, gelegen rondom het Groningse Slochteren, de bodem bereikt. In Trouw noemt Jan Rotmans, hoogleraar duurzame transities, de afwezigheid van een plan B zorgwekkend.
Gebouwde omgeving en industrie energieslurpers
Volgens Rotmans is het dan ook noodzakelijk om in 15 jaar van onze aardgasverslaving af te komen. Om dat te bereiken, moet Nederland zich vooral richten op de gebouwde omgeving en de industrie. Met 50% en 35% nemen die veruit het grootste deel van het aardgasverbruik voor hun rekening. De resterende 15% van ons gas gaat op aan elektriciteitscentrales.
Nederland afhankelijk van aardgas
Onze woningen zijn sterk afhankelijk van aardgas. In de jaren 60 werd 90% van de gebouwde omgeving hierop aangesloten. Met eenzelfde tempo moeten we volgens Rotmans de gebouwde omgeving hiervan ook weer kunnen loskoppelen en energieneutraal maken. Dit zou technisch al mogelijk zijn.
Een duurzame industrie
Voor een duurzame industrie is het belangrijk dat productieprocessen veranderen. Koolstof moet plaatsmaken voor biomassa, hernieuwbare groene grondstoffen moeten als alternatief voor fossiele brandstoffen worden gebruikt en olieraffinage moet wijken voor bioraffinage.
Opstand was nodig
Het algemeen besef in Nederland over de noodzaak van een plan B wanneer de aardgasbel leeg is, ontbrak nog. Rotmans: ‘Eindelijk is energie dan een belangrijk thema in Nederland. Er waren wat aardschokken en een opstand in Groningen voor nodig, maar nu dringt dan toch door dat Nederland op een levensgroot probleem afstevent.’
Abu Dhabi als voorbeeld
Voor de komende 100 jaar kan in Abu Dhabi nog olie uit de grond gepompt worden. Toch werkt het land, anders dan Nederland, al aan een plan B. Zo wordt momenteel Masdar City gebouwd. De eerste energieneutrale stad ter wereld zal uitsluitend draaien op zonne- en windenergie. Er komt een aanzienlijk zonnepark buiten de stad en alle woonhuizen krijgen zonnepanelen. Daarnaast blijft de kamertemperatuur niet op peil door airconditioning of verwarming, maar door spouwmuur-, vloer-, of dakisolatie.
Laat een reactie achter