Vergoeding pedicure
Een pedicure houdt je voeten en nagels gezond en goed verzorgd. Dit is niet alleen cosmetisch: bij een medische pedicure ligt de focus op het voorkomen en behandelen van voetklachten. In sommige gevallen krijg je een medische pedicurebehandeling vergoed uit de basisverzekering, bijvoorbeeld bij diabetes. Bij andere klachten of aandoeningen heb je soms een aanvullende zorgverzekering nodig om de behandeling vergoed te krijgen. Je leest er hier alles over.
Wat is pedicure?
Een pedicure zorgt voor gezonde en verzorgde voeten. Een cosmetische pedicurebehandeling, waarbij bijvoorbeeld je nagels wordt geknipt en gelakt, wordt niet vergoed. Ook niet als je last hebt van kalknagels. Er zijn ook medische pedicurebehandeling. Afhankelijk van je gezondheidssituatie en zorgverzekering worden medische pedicurekosten deels of volledig vergoed vanuit de basisverzekering of aanvullende zorgverzekering.
Medische pedicure
Een medisch pedicure helpt bij het verzorgen en behandelen van voeten met medische problemen. Dit gaat verder dan een gewone pedicure: een medisch pedicure voorkomt en verhelpt klachten die ontstaan door aandoeningen zoals diabetes of reuma. Deze gespecialiseerde pedicures werken vaak samen met huisartsen en podotherapeuten.
Vergoeding voor medisch pedicure
In specifieke situaties wordt de medisch pedicure vergoed, bijvoorbeeld als je diabetes of reuma hebt. Of je een vergoeding krijgt vanuit de
basisverzekering of vanuit de
aanvullende zorgverzekering, hangt af van je zorgprofiel.
Er zijn vier zorgprofielen, die aangeven hoeveel voetzorg je nodig hebt. Dit profiel wordt bepaald door je huisarts of podotherapeut op basis van de gezondheid van je voeten. Hoe hoger het zorgprofiel, hoe meer risico je loopt op voetproblemen en hoe intensiever de zorg moet zijn.
- Zorgprofiel 1: bij dit profiel is het risico op voetproblemen laag, maar heb je wel recht op een jaarlijkse voetscreening door een huisarts of podotherapeut. Dit onderzoek wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Eventuele medische pedicurebehandelingen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar soms wel vanuit een aanvullende verzekering.
- Zorgprofiel 2, 3 en 4: bij deze profielen is er een hoger risico op voetklachten. Ook met deze profielen krijg je een jaarlijkse voetscreening door een huisarts of podotherapeut. Eventuele medische pedicurebehandelingen kunnen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Patiënten met zorgprofiel 3 en 4 hebben daarnaast recht op podotherapie.
Ook als je reumatoïde artritis, een dwarslaesie of andere medische klachten, ziekten of aandoeningen hebt, kun je mogelijk een vergoeding krijgen vanuit de aanvullende zorgverzekering. Dit geldt ook voor patiënten met een ‘medische voet’, bijvoorbeeld als gevolg van MS of Parkinson.
Eigen risico en eigen bijdrage
Voor medische pedicurezorg geldt geen wettelijke
eigen bijdrage. Als de kosten van je behandeling hoger zijn dan wat je verzekering dekt, betaal je het verschil zelf. Voor cosmetische behandelingen bij de pedicure, zoals nagelverzorging zonder medische noodzaak, zijn de kosten altijd voor eigen rekening.
Bij pedicurebehandelingen die worden vergoed vanuit de basisverzekering, geldt in de meeste gevallen het
eigen risico. Dit is het bedrag dat je eerst zelf betaalt voordat de zorgverzekering begint met vergoeden. Wel is er een uitzondering: als de pedicurezorg onderdeel uitmaakt van ketenzorg voor diabetes, betaal je geen eigen risico. Ketenzorg is een manier van zorgverlening waarbij verschillende zorgverleners, zoals huisartsen en specialisten, samenwerken om mensen met een chronische aandoening, zoals diabetes, de best mogelijke zorg te bieden. Hierbij zijn alle behandelaars op elkaar afgestemd en werken ze volgens een gezamenlijk zorgplan.
Wordt de pedicure vergoed vanuit een aanvullende verzekering, dan betaal je ook geen eigen risico
Voorwaarden voor een vergoeding
Soms krijg je pas een vergoeding voor je bezoek aan de pedicure als:
- je zorgverzekeraar een contract heeft met je medisch pedicure;
- je een verwijzing van de huisarts of specialist hebt.
Kijk ook of de vergoeding voor pedicure onder een algemeen voetzorgbudget valt. Dit betekent dat als je je maximumvergoeding hebt gebruikt voor bijvoorbeeld steunzolen, je geen vergoeding meer krijgt voor een bezoek aan de medisch pedicure.
Ook stellen sommige verzekeraars een jaarlijks maximumbedrag of een maximumbedrag per behandeling vast. Bekijk dit voordat je een zorgverzekering afsluit.
Wat wordt niet vergoed?
Heb je geen diabetes type 2, reuma of ernstige bloedvatproblemen aan je benen of voeten? Dan wordt de pedicurezorg niet vergoed. Ook krijg je geen vergoeding als de pedicure niet is aangesloten bij het KwaliteitsRegister voor Pedicures (KRP).
Zorgverzekeringen vergelijken
Ga naar onze vergelijker om zorgverzekeringen te vergelijken. Ook zie je hier de
aanvullende verzekeringen voor de tandarts en fysiotherapeut. Klik op ‘aanvragen bij verzekeraar’. Je kunt dan bij de verzekeraar zelf aangeven welke andere aanvullende opties je wilt en je aanvraag afronden.