Vergoeding orthodontie
Orthodontie, zoals het rechtzetten van tanden met beugels, kan duur zijn. Gelukkig vergoedt de zorgverzekering soms een deel van deze kosten. Hoe dit precies werkt, hangt af van je verzekering en leeftijd. Hieronder leggen we uit hoe het zit met de vergoeding voor orthodontie.
Wat is orthodontie?
Orthodontie richt zich op het rechtzetten van scheve tanden en kiezen, vaak met behulp van een beugel. Dit kun je doen om een mooier gebit te krijgen, maar je voorkomt ook functionele problemen. Scheve tanden kunnen bijvoorbeeld leiden tot moeilijkheden bij het kauwen, spraakproblemen of een verhoogd risico op gebitsslijtage. Daarnaast kan een onregelmatige stand van de tanden zorgen voor tandvleesproblemen of zelfs kaakklachten. Orthodontie zorgt dus niet alleen voor een mooier gebit, maar verbetert ook je mondgezondheid.
Basis- en aanvullende zorgverzekering
De
basisverzekering vergoedt orthodontie meestal niet. Alleen bij ernstige aangeboren afwijkingen, zoals een schisis (hazenlip), kan er een uitzondering zijn. Vaak moet je hiervoor eerst toestemming vragen aan de zorgverzekeraar.
Om de meeste orthodontiebehandelingen vergoed te krijgen, heb je een
aanvullende verzekering nodig. Let hierbij op het onderscheid tussen orthodontie voor kinderen en volwassenen. Orthodontie voor kinderen wordt vaak uitgebreider vergoed dan voor volwassenen. Bij sommige verzekeraars geldt zelfs een andere leeftijdsgrens, zoals tot 22 jaar een uitgebreide vergoeding.
Voorwaarden voor vergoeding orthodontie
De vergoeding voor orthodontie hangt af van je zorgverzekeraar en de gekozen aanvullende verzekering. Vaak geldt er een wachttijd voordat je gebruik kunt maken van de vergoeding. Deze wachttijd kan variëren van 6 tot 12 maanden. Tijdens deze wachttijd ontvang je geen vergoeding voor orthodontie.
Daarnaast is er vaak een maximaal bedrag dat per jaar of per gehele behandelperiode wordt vergoed. Voor sommige behandelingen, zoals specifieke beugels, kan het zijn dat er geen vergoeding is. Controleer daarom altijd goed de voorwaarden van je zorgverzekering. Voor orthodontie geldt in ieder geval geen wettelijke
eigen bijdrage. Maak je kosten vanuit de aanvullende verzekering? Deze tellen niet mee voor het eigen risico.
Vergoeding orthodontie voor kinderen
Voor kinderen tot 18 jaar vergoeden sommige aanvullende verzekeringen een groot deel van de kosten voor een beugel, soms zelfs volledig. De hoogte van de vergoeding verschilt per verzekeraar en hangt ook af van de dekking die je kiest. Meestal wordt een percentage van de kosten vergoed, vaak tussen de 75% en 100%, met een maximum per jaar of per behandelperiode. Het is slim om verschillende verzekeraars te vergelijken, omdat de vergoedingen en voorwaarden flink kunnen verschillen. Het gaat hier uiteraard om een aanvullende verzekering. De basisverzekering dekt deze kosten niet.
Vergoeding orthodontie vanaf 18 jaar
Na je 18e is orthodontie vaak duurder en wordt het minder vaak vergoed. De meeste aanvullende verzekeringen bieden een beperkte vergoeding voor volwassenen, meestal met een maximumbedrag per jaar of per behandelperiode. De vergoeding voor volwassenen ligt vaak tussen de € 500 en € 1.500. Bovendien geldt er meestal een eigen bijdrage. Niet alle aanvullende verzekeringen dekken orthodontie voor volwassenen, dus het is belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden. Ook hier gaat het om een aanvullende verzekering. De basisverzekering dekt deze kosten niet.
Orthodontie verzekering zonder wachttijd
Wil je een beugel zonder dat je eerst moet wachten op het recht op vergoeding? Sommige verzekeraars bieden aanvullende verzekeringen zonder wachttijd aan. Dit betekent dat je direct na het afsluiten van de verzekering gebruik kunt maken van de vergoeding. Deze verzekeringen zijn vaak duurder en de maximale vergoeding kan lager zijn. Het is daarom verstandig om te kijken of een verzekering voor orthodontie zonder wachttijd echt voordelig is voor jouw situatie.
Beste vergoeding voor orthodontie
De beste vergoeding voor orthodontie hangt af van je persoonlijke situatie. Voor kinderen zijn er vaak ruimere vergoedingen beschikbaar, terwijl de vergoeding voor volwassenen meestal beperkter is. Het loont om verschillende verzekeraars te vergelijken. Let daarbij op de maximale vergoedingen, wachttijden en premiekosten van de aanvullende verzekering. Zo kies je de verzekering die het beste bij jouw situatie past en bespaar je mogelijke orthodontiekosten.
Zorgverzekeringen vergelijken
Ga naar onze vergelijker om
zorgverzekeringen te vergelijken. Ook zie je hier de aanvullende verzekeringen voor de tandarts en fysiotherapeut. Klik op ‘aanvragen bij verzekeraar’. Je kunt dan bij de verzekeraar zelf aangeven welke andere aanvullende opties je wilt en je aanvraag afronden.