Er zijn in Nederland vier verschillende soorten basiszorgverzekeringen die je kunt afsluiten: een natura-, budget-, restitutie- of combinatiepolis. De grootste verschillen tussen de basisverzekeringen zitten in het verschil in keuzevrijheid en de hoogte van de zorgpremie die je betaalt. De restitutiepolis, ook wel restitutieverzekering genoemd, is de basisverzekering met de meest uitgebreide keuzevrijheid. We hebben de belangrijkste informatie over de restitutiepolis voor je op een rijtje gezet.
Bekijk onze beste zorgdeals
Wat is een restitutiepolis?
De restitutiepolis is een van de vier soorten zorgverzekeringen waaruit je kunt kiezen. Dit is de basisverzekering waar je de meeste keuzevrijheid hebt. Je kunt naar iedere zorgverlener, zonder dat je zelf hoeft bij te betalen. Je krijgt bij de restitutiepolis dus ook 100% van je zorgkosten vergoed bij zorgverleners waar de zorgverzekeraar geen afspraken mee heeft. Je bent daarmee flexibel om een zorgverlener te kiezen zonder dat je naar de kosten hoeft te kijken. Hierdoor is de zorgpremie vaak hoger vergeleken met andere basisverzekeringen.
Als een zorgverlener geen contract heeft met je zorgverzekeraar, schiet je de kosten vaak eerst voor. Deze declareer je vervolgens bij de zorgverzekeraar. Heeft de zorgverzekeraar wel afspraken met de zorgverlener? Dan gaat de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar.
Vergoeding restitutiepolis
Bij een restitutiepolis wordt de zorg vergoed tegen een marktconforme prijs. Dit betekent dat de kosten voor de behandeling redelijk zijn volgens Nederlandse normen. De prijs mag niet veel hoger zijn dan die bij andere zorgverleners. Als je bijvoorbeeld naar een privékliniek gaat, moet je dit van tevoren bespreken met je zorgverlener. De kans bestaat dan dat je een deel van de kosten zelf moet betalen.
Verschil natura- en restitutiepolis
Bij een naturapolis krijg je alle zorgkosten uit de basisverzekering vergoed, mits je naar een zorgverlener gaat waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Je hebt dus minder keuzevrijheid vergeleken met de restitutiepolis. De zorgpremie van een naturapolis is daardoor vaak lager dan die van een restitutiepolis.
Als je met een naturapolis naar een zorgverlener gaat waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft afgesloten, worden de kosten niet volledig vergoed. Je betaalt dan vaak 20% van de kosten zelf.
Restitutieverzekering: voor- en nadelen
De restitutieverzekering heeft voordelen en nadelen ten opzichte van de natura- en combinatiepolis.
De voordelen van een restitutieverzekering
- Je hebt een vrije keuze in zorgverleners. Dat betekent dat je bij alle zorgverleners een vergoeding krijgt.
- Je krijgt met de restitutiepolis 100% van de zorgkosten vergoed, ook kosten boven het marktconforme tarief. Uitzondering zijn extreem hoge zorgkosten, bijvoorbeeld bij een privékliniek. Dan moet je vaak een deel zelf betalen.
De nadelen van een restitutieverzekering
- De zorgpremie van de restitutiepolis is meestal hoger dan die van andere basisverzekeringen.
- In een aantal gevallen moet je de zorgkosten voorschieten, namelijk als de zorgverzekeraar geen afspraken heeft met de zorgverlener die jij kiest. Deze kosten moet je vervolgens zelf declareren.
Zorgverzekeraars met een restitutiepolis
Niet alle zorgverzekeraars bieden een restitutiepolis aan. Om te zien welke verzekeraars in 2024 een restitutiepolis hebben, kijk je in onze
zorgvergelijker. Vul je gegevens in en filter op ‘restitutiepolis’. Dan zie je alle zorgverzekeraars met een restitutiepolis.
Restitutiepolis vergelijken
Heb je in onze zorgvergelijker gefilterd op ‘restitutiepolis?’ Dan kun je makkelijk zorgverzekeraars met een restitutiepolis vergelijken. Klik op ‘meer informatie’ om meer te lezen over de verzekering, de vergoedingen en de premie.
Aanvullende zorgverzekering
Het gaat bij de restitutiepolis over de basisverzekering. Zorg uit je aanvullende verzekering wordt niet altijd op basis van restitutie vergoed. Dit betekent dat aanvullende zorg mogelijk niet bij alle zorgverleners 100% vergoed wordt.
Meer weten over de restitutiepolis?
Heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Kijk of je antwoord tussen onze veelgestelde zorgvragen staat.
Check onze zorgvergelijker