Wat dekt de zorgverzekering in het buitenland?
Ga je naar het buitenland, bijvoorbeeld voor vakantie of een familiebezoek? Dan is het handig om te weten of je basisverzekering eventuele medische kosten dekt. En hoe zit dat als je in het buitenland gaat studeren, werken of wonen? Op deze pagina lees je wat je zorgverzekering dekt als je medische hulp in het buitenland nodig hebt.
Zorgverzekering Vergelijken
Medische kosten in het buitenland: zorgverzekering of reisverzekering?
Met een basiszorgverzekering ben je verzekerd voor spoedeisende hulp in het buitenland. Je krijgt dan vergoed wat de behandeling in Nederland zou kosten. Aangezien de zorgverzekering werelddekking heeft, geldt dit in elk land. Je betaalt soms wel eerst (een deel van het) eigen risico. Ga je op vakantie naar een land waar zorg duurder is of word je bijvoorbeeld in een privékliniek behandeld? Dan is de kans groot dat je – naast je eigen risico – moet bijbetalen.
Aanvullende zorgverzekering buitenland
Wil je voorkomen dat je bij medische zorg moet bijbetalen? Dan kun je – aan het einde van het jaar – een
aanvullende zorgverzekering afsluiten. Je krijgt dan de kosten die je moet bijbetalen vergoed. Let op, sommige verzekeraars vergoeden alsnog niet álle bijkomende kosten. Je krijgt dan bijvoorbeeld tot maximaal twee keer het Nederlandse tarief vergoed. Lees daarom de polisvoorwaarden goed door. Ook ben je met een aanvullende zorgverzekering verzekerd voor medisch noodzakelijk vervoer terug naar Nederland (repatriëring). Dit geldt vaak alleen voor de patiënt, dus familieleden of andere medereizigers moeten dit zelf betalen. Kijk voor je een aanvullende zorgverzekering afsluit eerst of je een reisverzekering hebt die medische kosten dekt.
Reisverzekering buitenland
Om te voorkomen dat je medische spoedeisende hulp moet bijbetalen, kun je ook een reisverzekering afsluiten. Deze dekt vaak meer dan een aanvullende zorgverzekering. Je krijgt bijvoorbeeld een vergoeding voor:
- de extra kosten voor spoedeisende hulp;
- medisch noodzakelijke tandheelkundige zorg;
- je eigen risico;
- kosten voor repatriëring;
- opsporings- en reddingskosten.
Een reisverzekering kun je het hele jaar door afsluiten. Een doorlopende reisverzekering is vaak voordeliger dan per reis een losse verzekering afsluiten.
Europese zorgpas (EHIC)
Ga je op vakantie binnen Europa? Neem dan je Europese zorgpas (EHIC) mee. Deze heb je van je zorgverzekeraar gekregen of staat op de achterkant van je (digitale) zorgpas. Door het tonen van deze kaart hoef je de kosten van een medisch noodzakelijke behandeling meestal niet zelf voor te schieten. De buitenlandse zorgverlener declareert de kosten dan direct bij je zorgverzekeraar. Wel kan het zijn dat je andere kosten, zoals een eigen bijdrage voor medicijnen of een bedrag voor een bezoek aan de arts zelf moet betalen.
Voor medische zorg in Turkije, Tunesië, Bosnië en Hercegovina, Montenegro, Macedonië, Servië, en Kroatië heb je het 111-verdragsformulier nodig. Dit formulier, dat je gratis bij je zorgverzekeraar aanvraagt vóór vertrek, zorgt ervoor dat je in geval van spoedeisende zorg dezelfde dekking krijgt als inwoners met een basisverzekering in dat land.
Met het 111-formulier betaal je alleen de kosten die inwoners van dat land ook zelf zouden moeten betalen voor de behandeling. Wordt het formulier toch niet geaccepteerd? Dan moet je de kosten voorschieten, maar deze kun je later declareren bij je zorgverzekeraar.
Voor een behandeling naar het buitenland Ga je speciaal voor een behandeling naar het buitenland? Dan krijg je deze kosten mogelijk vergoed, mits:
- de basisverzekering de behandeling ook in Nederland dekt;
- je voor de behandeling naar een ander EU-land gaat;
- je een verwijzing hebt van de huisarts;
- je toestemming hebt van je zorgverzekeraar
Is dit allemaal het geval? Dan worden de kosten vergoed tot het tarief dat in Nederland normaal is. Met een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering kun je je verzekeren voor extra kosten.
Wonen, werken of studeren in het buitenland
Ga je voor langere tijd naar het buitenland? Dan ligt het aan de reden en duur van je reis of je je Nederlandse zorgverzekering kunt houden. Hieronder lees je meer over de verschillende situaties.
Wonen of reizen in het buitenland
Als je korter dan 1 jaar in het buitenland bent, moet je je Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Je kunt een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering afsluiten voor meer dekking, zeker als je verblijft in landen waar medische zorg duur is. Ga je langer dan 1 jaar maar korter dan 3 jaar reizen? Dan kun je je Nederlandse zorgverzekering alleen aanhouden als je in Nederland verzekerd blijft voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Je kunt dit checken op de website van
de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Ben je langer dan 3 jaar weg? Dan moet je een zorgverzekering in het buitenland of een internationale zorgverzekering afsluiten.
Wonen én werken in het buitenland
Als je gaat wonen én werken in het buitenland, dan kun je je Nederlandse zorgverzekering niet aanhouden als je voor een niet-Nederlandse werkgever werkt. Het kan bijvoorbeeld wel als je gedetacheerd wordt vanuit Nederland naar een ander EU-land. Bekijk alle situaties over wonen en werken in het buitenland op
de website van Nederland Wereldwijd.
Wonen in het buitenland met pensioen of uitkering uit Nederland
Woon je in een verdragsland en ontvang je pensioen of een uitkering uit Nederland? Dan moet je maandelijks een bijdrage voor de zorgverzekering betalen. Je bent dan verzekerd voor basiszorg volgens de voorwaarden die gelden in het land waar je woont. Op de pensioen- en uitkeringspagina van Nederland Wereldwijd lees je er meer over.
Wonen in het buitenland, werken in Nederland
Als je in Nederland werkt, moet je verplicht een Nederlandse basiszorgverzekering afsluiten. Ook als je in het buitenland woont. Afhankelijk van het land waarin je woont, moet je je ook aanmelden bij een verzekeraar in je woonland.
Studeren of stagelopen in het buitenland
Volg je een stage of minor in het buitenland? Dan vergoedt je basisverzekering je medische kosten tot Nederlands tarief wanneer er in Europa iets gebeurt. Zodra je een stagevergoeding ontvangt van een buitenlandse stageverlener, is je Nederlandse zorgverzekering niet geldig. Ben je ouder dan 30 jaar en ga je in het buitenland studeren? Ook dan is je zorgverzekering niet geldig. Je moet dan zelf een zorgverzekering afsluiten in het buitenland..
Zorgverzekering vergelijken
Ga naar onze vergelijker om zorgverzekeringen te vergelijken. Ook zie je hier de aanvullende verzekeringen voor de tandarts en fysiotherapie. Wil je meer extra’s? Kies dan eerst de verzekering die het beste bij je past en klik op ‘aanvragen bij verzekeraar’. Vervolgens kun je daar aangeven welke extra’s je wilt en de aanvraag afronden.
Zorgverzekering Vergelijken