Eigen Bijdrage zorgverzekering 2025
Voor sommige medische kosten uit de basisverzekering betaal je de wettelijke eigen bijdrage. Wat is deze eigen bijdrage? Dit is een deel van de zorgkosten dat je altijd zelf moet betalen, ongeacht welke zorgverzekering je hebt. Het andere deel betaalt de zorgverzekeraar. De eigen bijdrage los je niet af, maar betaal je elke keer opnieuw. Wij vertellen je voor welke basiszorg je de eigen bijdrage betaalt, of je je hiervoor aanvullend kunt verzekeren en wat precies het verschil is met het eigen risico.
Eigen Bijdrage 2025
Voor een deel van de zorg die uit de basisverzekering wordt vergoed, betaal je een eigen bijdrage. De overheid bepaalt voor welke zorg een eigen bijdrage geldt. Hieronder hebben we de zorg waarvoor je eigen bijdrage betaalt op een rijtje gezet:
- bepaalde geneesmiddelen;
- kraamzorg (tenzij je door medische noodzaak in het ziekenhuis bevalt);
- ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak;
- ziekenvervoer per auto en openbaar vervoer;
- pruiken;
- kunstgebitten;
- hoortoestellen;
- orthopedische schoenen;
- opname in verpleeg- en verzorgingshuis;
- een aantal overige hulpmiddelen.
Eigen Bijdrage medicijnen
Sinds 1 januari 2019 betaal je maximaal € 250,- per jaar aan eigen bijdrage voor medicijnen. Wanneer de eigen bijdrage op jaarbasis hoger wordt dan € 250,- betaalt jouw zorgverzekeraar de rest. Wel wordt rekening gehouden met je eigen risico.
Verschil Eigen Bijdrage en Eigen Risico
De eigen bijdrage is het deel van de zorgkosten dat je altijd zelf moet betalen. Het eigen risico is het bedrag dat je eerst zelf aan zorg betaalt, waarna de zorgkosten door de verzekeraar worden vergoed. Voor sommige zorg betaal je zowel een eigen bijdrage als een eigen risico. Een belangrijk verschil is dat de eigen bijdrage voor alle leeftijden geldt, dus ook voor mensen onder de 18 jaar, terwijl het eigen risico pas vanaf 18 jaar geldt.
Hoogte Eigen Bijdrage zorg
De hoogte van de eigen bijdrage voor zorg wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. Voor actuele percentages en bedragen kun je terecht op de website van de Rijksoverheid.
Eigen Bijdrage aanvullend verzekeren
Voor sommige zorg met een eigen bijdrage kun je jezelf aanvullend verzekeren, zoals voor kraamzorg, geneesmiddelen en hulpmiddelen. Dit kan echter niet bij alle zorgverzekeraars; controleer daarom altijd de voorwaarden van jouw verzekeraar.
Eigen Bijdrage Wmo
Vanaf 2025 wordt de hoogte van de eigen bijdrage voor Wmo-zorg weer inkomensafhankelijk. Dit betekent dat jouw inkomen invloed heeft op hoeveel je moet betalen voor deze zorg.
CAK Eigen Bijdrage
Met behulp van de rekenhulp van het CAK kun je berekenen wat jouw verwachte hoogte van de eigen bijdrage zal zijn voor zorg die valt onder Wmo en Wet langdurige zorg (Wlz).
Zorgverzekering Vergelijken
Meer weten over de Eigen Bijdrage?
Wil je meer weten over de eigen bijdrage? Bekijk dan onze andere veelgestelde vragen. Of stel een vraag via ons contactformulier. We helpen je graag verder.