Zonnepanelen aanmelden
Je zonnepanelen aanmelden is belangrijk. Meld jij je zonnepanelen niet aan? Dan kom je niet in aanmerking voor de terugleververgoeding. Ook voor de netbeheerder is het belangrijk dat je je zonnepanelen aanmeldt. Zo kunnen zij het elektriciteitsnetwerk optimaal beheren. Op deze pagina lees je alles over het aanmelden van je zonnepanelen.
Energie vergelijken
Zonnepanelen registreren
Zonnepanelen kopen of zonnepanelen leasen? Het is in ieder geval de bedoeling dat je je zonnepanelen online registreert zodat de netbeheerder van je installatie afweet. Netbeheerder Stedin deed in hun werkgebied (Utrecht en Zuid-Holland) een steekproef onder bezitters van zonnepanelen. Het blijkt dat een kwart zijn zonnepanelen niet heeft aangemeld. Dat is zonde en onhandig voor de netbeheerder. Het wordt aangeraden om de zonnepanelen nog voor de installatie aan te melden.
Zonnepanelen aanmelden voor een terugleververgoeding
Zonnepanelen aanmelden is met name belangrijk om een terugleververgoeding te krijgen voor de stroom die je teruglevert op het energienet. Zonder aanmelding kan de teruggeleverde stroom niet geregistreerd worden en kan de energieleverancier dit niet met je verrekenen. Erg zonde van het geld als je meer opwekt dan je verbruikt. Want voor dit overschot krijg je een terugleververgoeding per kWh. Je terugverdientijd wordt langer als je die vergoeding niet ontvangt.
Aanmelden zonnepanelen wettelijk verplicht
Niet alleen jezelf, maar ook de netbeheerder maak je blij met het aanmelden van je zonnepanelen. Dagelijks onderhouden netbeheerders het energienet en zorgen ze ervoor dat er zoveel stroom het net op gaat als dat er af gaat. Dit heet ook wel het ‘in balans houden’ van het energienet. Bovendien zien ze exact op welke locaties er zonne-energie het energienet in gaat; informatie die ze goed kunnen gebruiken voor onderhoud.
Aanmelden zonnepanelen: ontvang een slimme meter
Tegenwoordig krijg je standaard een slimme meter als je zonnepanelen installeert. Zodra jij de zonne-installatie hebt aangemeld, controleert de netbeheerder of je een geschikte energiemeter hebt. Degenen met een niet geschikte energiemeter, zoals een analoge meter met zo’n draaischijf, krijgen vanzelf een brief van de netbeheerder waarin staat er een slimme meter geplaatst wordt.
Dien je die slimme meter altijd te accepteren? Nee hoor, je mag de slimme meter weigeren. Onthoud wel dat dit eerste aanbod van de netbeheerder gratis is. Weiger je eerst en installeer je later alsnog een slimme meter dan komen de kosten voor je eigen rekening.
Sommige zonnepaneeleigenaren kiezen bewust nog voor een analoge energiemeter. Dat kan prima. Je draaischijf draait namelijk vooruit als je stroom afneemt van de energieleverancier en hij draait weer terug als je stroom opwekt. Wat overblijft is een laag energieverbruik. Een analoge meter is niet geschikt als je meer opwekt dan je verbruikt en je wilt terugleveren, omdat niet goed geregistreerd kan worden hoeveel kWh je teruglevert.
Zonnepanelen aanmelden: hoe moet dat?
Zonnepanelen aanmelden is makkelijk en is in een paar stappen gebeurd. Ga naar www.energieleveren.nl. Eerst geef je aan om welk adres het gaat. Daarna vul je aanvullende gegevens in:
- Het bouwjaar van de installatie: dit staat meestal op de verpakking van de installatie. Hebben de vuilnismannen die net meegenomen dan kun je het jaar van installeren invullen.
- Het type installatie: gaat het om een windmolen of om zonnepanelen? Hier wordt om gevraagd omdat ook andere bronnen van groene energie aangemeld moeten worden.
- Het vermogen van je zonnepanelen: het vermogen geef je aan in Wattpiek (Wp). Ook dit staat op de verpakking. Het gemiddelde vermogen van één zonnepaneel ligt meestal tussen de 250 en 270 Wp.
- Datum in gebruik: vul hier de datum in waarop u de zonnepanelen laat of heeft laten installeren. Of de datum waarop u de zonnepanelen aanmeldt.
In sommige gevallen hoef je de zonnepanelen niet zelf aan te melden en doet de installateur of leverancier dit voor je. Stem dit goed af.
Besparen na aanmelden zonnepanelen
Gebruik een online energievergelijker om een scherp energiecontract af te sluiten. Ook met zonnepanelen kun je overstappen van energie. Let dan ook op de terugleververgoeding die leveranciers hanteren om nog meer uit je zonnepanelen te halen. Op basis van je energieverbruik en je postcode weet je binnen een minuut wat de scherpste aanbieding is voor jou. Je kunt meteen beginnen met besparen!
Energiecontracten vergelijken
Hulp nodig?
Zit je nog met vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Bekijk ook onze veelgestelde energievragen eens. We helpen je graag verder.