Een slimme thermostaat is een moderne versie van de klokthermostaat. Met deze thermostaat kun je via je telefoon de temperatuur in huis regelen, waar je ook bent. Wil je weten of een slimme thermostaat iets voor jou is? Hieronder lees je meer.
Een slimme thermostaat is een apparaat waarmee je de temperatuur in huis gemakkelijk kunt regelen. Het verschil met een traditionele thermostaat – ook wel klokthermostaat genoemd – is dat een slimme thermostaat verbonden is met het internet en vaak via een app op je smartphone te bedienen is, zelfs als je niet thuis bent. Vaak zijn slimme thermostaten zelflerend. De slimme thermostaat past zich dan aan jouw energieverbruik aan. Daarmee is een slimme thermostaat zuiniger dan een klokthermostaat. Zo bespaar je makkelijk op je energieverbruik.
Wil je meer weten over een specifieke slimme thermostaat? Wij hebben een overzicht gemaakt van slimme thermostaten. Klik op de slimme thermostaat waar jij graag meer over wilt weten.
Slimme thermostaat met app
Een slimme thermostaat werkt vaak samen met een handige app op je smartphone, tablet of computer. Via deze app kun je eenvoudig de temperatuur in huis aanpassen, waar je ook bent. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld onderweg naar huis bent en thuis wil komen in een warm huis. Daarnaast kun je met de app tijdschema’s instellen, je energieverbruik bekijken en apparaten die op slimme stekkers zijn aangesloten bedienen. Sommige apps geven zelfs persoonlijke bespaartips en inzicht in hoeveel je kunt besparen op je huidige verbruik. Zo wordt energie besparen nog eenvoudiger.
Beste slimme thermostaat
Wat de beste slimme thermostaat is, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren. Vind je de prijs bijvoorbeeld belangrijk of wil je een slimme thermostaat waarmee je ook apparaten op afstand kunt bedienen? En wil je de verwarming ook per kamer kunnen regelen of niet? Zet al je voorkeuren en wensen op een rij, vergelijk verschillende thermostaten met elkaar en kijk welke slimme thermostaat aan jouw wensen voldoet.
Slimme thermostaat met wifi
Een slimme thermostaat wordt ook wel een wifi-thermostaat genoemd, omdat deze verbinding maakt met je wifi-netwerk. Hierdoor kun je de thermostaat bedienen via een app op je smartphone, tablet of soms zelfs je computer.
Energie besparen met een slimme thermostaat
Slimme thermostaten zijn vaak zelflerend. Ze passen zich aan jouw ritme aan door te onthouden wanneer je de verwarming hoger of lager zet. Na een tijdje doet de thermostaat dit automatisch, wat energie bespaart. Sommige modellen hebben sensoren die checken of je thuis bent en schakelen de verwarming automatisch uit als je weg bent.
Sommige slimme thermostaten werken samen met slimme stekkers. Hiermee kun je zelfs apparaten op afstand bedienen, door deze op afstand aan of uit te schakelen. Zo voorkom je sluipverbruik. Je kunt ook tijdschema’s instellen en per apparaat het energieverbruik inzien. Zo weet je welke apparaten veel verbruiken en waar je kunt besparen.
Met een slimme thermostaat kun je kamers of zones soms apart verwarmen. Dit werkt met draadloze thermostaatknoppen op de radiatoren of met regelventielen in de verwarmingsleiding. Zo verwarm je alleen de ruimtes die je gebruikt.
Inzicht in je energieverbruik met een slimme thermostaat
Voor het gebruik van een slimme thermostaat heb je geen
slimme meter nodig. Een slimme meter is wel een goede aanvulling om meer inzicht te krijgen in je energieverbruik. Sommige slimme thermostaten kunnen de meterstanden van een slimme meter namelijk automatisch uitlezen. Dat maakt energie besparen een stuk makkelijker én leuker. Je ziet direct het effect van je energiebesparende maatregelen. Ook kun je met sommige slimme thermostaten je energieverbruik vergelijken met andere maanden of jaren, of met het
gemiddelde energieverbruik in Nederland.
Slimme thermostaat met vloerverwarming
Heb je
vloerverwarming of een
warmtepomp? Dan kun je niet van alle slimme thermostaten gebruikmaken. Ook als je
stadsverwarming hebt, zijn niet alle slimme thermostaten geschikt. Daarnaast heb je met een oude
cv-ketel vaak een beperkte keuze, omdat deze niet altijd samengaan met alle slimme thermostaten. Kijk bij de aankoop van een slimme thermostaat dus goed of deze geschikt is voor jouw woning.
Functies van een slimme thermostaat
Naast het zelflerende vermogen hebben slimme thermostaten vaak extra functies. Zo zijn er modellen met weermonitoring, die de weersvoorspelling via wifi ophalen en de verwarming hierop aanpassen. Andere slimme thermostaten meten de luchtvochtigheid om de temperatuur nog beter af te stemmen.
Wil je dat de verwarming automatisch uitgaat als je niet thuis bent? Kies dan voor een slimme thermostaat met aanwezigheidsdetectie, zoals geofencing. Hierbij maakt de thermostaat via gps contact met de smartphones van jou en je gezinsleden om te bepalen of er iemand thuis is. Een andere optie is een bewegingsdetector, die op basis van beweging bepaalt of de ruimte verwarmd moet blijven. Slimme thermostaten met bewegingsdetectie zijn zo ingesteld dat ze niet reageren op huisdieren.
Daarnaast zijn er slimme thermostaten met een lichtdetector. Als het licht in een ruimte uitgaat, schakelt de verwarming na 20 minuten automatisch uit. Dit helpt om onnodig energieverbruik te voorkomen.
Slimme thermostaat vergelijken
Vind je het moeilijk om te bepalen welke slimme thermostaat voor jou geschikt is? Wij hebben de belangrijkste informatie over de slimme thermostaten op een rij gezet. Zo kun je snel en makkelijk de slimme thermostaten vergelijken op prijs én kwaliteit.
Slimme thermostaat kopen
Wil je een slimme thermostaat kopen? Dat kan bij veel webwinkels en energieleveranciers. Sommige energieleveranciers bieden slimme thermostaten aan bij een abonnement of met korting voor bestaande klanten. Soms krijg je zelfs een gratis slimme thermostaat bij het afsluiten van een meerjarig energiecontract. Let wel op: zo’n contract kan uiteindelijk duurder zijn.
Slimme thermostaat installeren
Heb je een slimme thermostaat aangeschaft? Het installeren van een slimme thermostaat is vaak eenvoudig, maar het hangt af van je cv-ketel en het type thermostaat. Bij moderne cv-ketels is de installatie meestal een kwestie van de oude thermostaat vervangen en de nieuwe aansluiten. Sommige slimme thermostaten werken met een bridge of module die je op de cv-ketel moet aansluiten. Het is belangrijk om vooraf te controleren of de thermostaat geschikt is voor jouw type verwarming, zoals vloerverwarming, stadsverwarming of warmtepomp. Weet je niet zeker hoe je de installatie moet aanpakken? Veel leveranciers bieden een installatieservice aan, zodat je zeker weet dat alles goed werkt.