Geluidsisolatie
Heb je last van geluid van de buitenomgeving of van de buren? Of maak je zelf geluid in huis en wil je voorkomen dat anderen daar last van hebben? Het aanbrengen van geluidsisolatie kan dan een wereld van verschil maken. Geluidsoverlast kan namelijk zo aanwezig zijn dat het veel frustratie oplevert. Niet voor niets staat het vaak bovenaan in grootste-ergernissen-lijstjes. Door geluidsisolatie aan te brengen, kun je je woongenot enorm vergroten. Daarnaast verhoogt isolatie tegelijkertijd de waarde van je woning. Op deze pagina vertellen we je meer over de mogelijkheden en toepassingen van geluidsisolatie.
Offertes isolatie aanvragen
Beste geluidsisolatie
In het algemeen onderscheiden we twee soorten geluid: contactgeluid en luchtgeluid. Voor beide kan isolatie helpen om geluid te verminderen. Wel is contactgeluid in sommige gevallen moeilijker tegen te gaan.
Luchtgeluid
Luchtgeluid, ook soms trillingsgeluid genoemd, verplaatst zich door de lucht via geluidsgolven. Denk aan geluid van stereo-sets, televisietoestellen, pratende mensen, musicerende buren of spelende kinderen. Deze geluidsgolven zijn goed te dempen. Dit doe je door een aanpalende muur, plafond of vloer te isoleren met geluidsabsorberend materiaal. Dit kan bijvoorbeeld met een geluidsisolerende voorzetwand, een verlaagd plafond of met geluidsabsorberend materiaal dat in de vloer wordt verwerkt.
Contactgeluid
Bij contactgeluid zorgen trillingen via rechtstreeks contact voor de geluidsoverbrenging. Hierbij kun je denken aan schuivende stoelen, voetstappen of een naastgelegen trillend wegdek door wegverkeer. Bij contactgeluid verplaatst het geluid zich dus rechtstreeks door de constructie van de woning. Door de oppervlakte met het meeste contactgeluid te isoleren, kan een deel van dit geluid worden weggenomen. Wel is contactgeluid soms lastig tegen te gaan met geluidsisolatie. Daarom is het altijd goed om eerst te kijken of het een mogelijkheid is om de geluidsbron te verminderen.
Geluidsisolatie muur
Zeker in oudere huizen komt het nog voor dat muren over te weinig massa beschikken of uit dunne tussenwanden bestaan. Heb je geluidsoverlast van de buren? Dat is tegen te gaan door de scheidingsmuur van geluidsisolatie te voorzien. De meest gebruikte methode hiervoor is het plaatsen van een geluidsisolerende voorzetwand. Door de toegevoegde massa wordt het geluid beter geabsorbeerd en ervaar je een stuk minder overlast. Voor stenen en betonnen muren is dit een goede oplossing. De algemene regel is: hoe groter de massa van de geluidsisolatie, hoe hoger de isolatiewaarde. Muren die bestaan uit gips- of houtplaten worden systeemwanden genoemd. Daarbij is het mogelijk om isolatiematten te monteren. Er hoeft dan geen framework van een voorzetwand te worden gebouwd. Zo kun je verschillende ruimten in je woning op diverse manieren van geluidsisolatie voorzien.
Geluidsisolatie plafond
Geluidsisolatie bij plafonds is aan te brengen aan de onderzijde of bovenzijde. Met de geluidsisolatie kun je voor een groot deel aan contactgeluid en luchtgeluid wegnemen. In veel gevallen is de meest effectieve manier het aanbrengen van een verlaagd plafond. Het isolatiemateriaal dempt het luchtgeluid en neemt contactgeluid deels weg. Het materiaal wordt hierbij geplaatst tussen het bestaande en verlaagde plafond. Bij houten plafonds valt de meeste winst te behalen. Dat komt omdat houten plafonds meestal uit minder massa bestaan dan betonnen plafonds. Een andere manier om een plafond van geluidsisolatie te voorzien, is het inspuiten van cellulosevlokken via gaten in het plafond. Betreft het een plafond tussen twee verdiepingen in je eigen huis? Dan kan het beter zijn om juist de vloer erboven te isoleren.
Geluidsisolatie vloer
Geluidsisolatie bij vloeren wordt vaak toegepast om contactgeluid tegen te gaan. Bij een houten vloeropbouw kan de ruimte onder de vloer gevuld worden met zachte isolatie, zoals glaswol of steenwol. Het plaatsen van een zwevende vloer is een andere mogelijkheid om geluiden te dempen bij vloeren. Hierbij wordt er een geluidsabsorberende laag geplaatst tussen de draagstructuur van de vloer en de dekvloer. Zeker bij huizen met een houten vloer kan vloerisolatie veel verschil maken. Het kan zijn dat je in een klankkast woont die elke voetstap versterkt. Dankzij geluidsisolatie geniet je dan van een comfortabele rust in huis. De kosten van vloerisolatie zijn afhankelijk van het gebruikte materiaal, de isolatiewaarde en de isolatiemethode.
Meer weten over isolatie?
Wil je meer weten over wat er allemaal mogelijk is bij het isoleren van je woning? Op deze pagina’s lees je er meer over: