Glasvezel
Met glasvezel ben je verzekerd van snel internet. Een normale kabelaansluiting deel je met de rest van de straat. Wanneer iedereen online is, wordt je internet veel trager. Glasvezel-internet brengt hier verandering in. Wat is glasvezel, heb jij glasvezel tot je beschikking, welke glasvezel-aanbieders zijn er en hoe kun je glasvezel vergelijken? Wij vertellen je alles over glasvezel.
Glasvezel-internet
Wat is glasvezel en hoe werkt glasvezel? Glasvezel is een vezel van speciaal glas. Door deze draad - die zo dun als een haar is - wordt laserlicht verstuurd. Je kunt de glasvezeldraad vergelijken met een spiegelbuis, waar het licht als het ware doorheen stuitert. Dit licht wordt met een zeer hoge snelheid aan- en uitgeschakeld, waardoor het digitale gegevens kan doorgeven. Hoe sneller de laser aan en uit gaat, hoe sneller informatie wordt verstuurd. Via een technische omweg zorgen deze constante lichtflitsen ervoor dat er uiteindelijk een digitaal signaal wordt verkregen. Over de glasvezelkabel kun je telefonie, internet en tv en ontvangen.
Glasvezel-check
Vul je bij ons de glasvezelvergelijker in? Dan weet je snel of er wel of geen glasvezel beschikbaar is op jouw adres. Hoe? Zoek alleen naar 'glasvezelverbindingen' als je een vergelijking maakt. Nadat je bovenaan deze pagina een vergelijking start en op 'Check je voordeel' klikt, selecteren wij alvast alleen glasvezel als type verbinding in het filtermenu. Is er geen glasvezel beschikbaar op jouw adres? Dan krijg je geen resultaten. Als je wel glasvezel kunt ontvangen op je adres, zie je de beschikbare abonnementen waaruit je kunt kiezen.
Glasvezel vergelijken
Door glasvezel te vergelijken, vind je eenvoudig een goedkoop glasvezel-abonnement. Glasvezel vergelijk je door in de vergelijker aan te geven dat je alleen abonnementen met een glasvezelverbinding wilt zien. Vink de andere type verbindingen uit onder ‘type verbinding’. Ook kun je de snelheden van glasvezel-internet vergelijken en aangeven welke minimale en maximale snelheid je wilt. Je kunt alleen een glasvezel-abonnement afsluiten als er al glasvezel in je straat is aangelegd. We controleren dit voor je aan de hand van je postcode en huisnummer. Heeft jouw huis al een glasvezelaansluiting? Dan zie je na het maken van de vergelijking welke glasvezel-aanbieders beschikbaar zijn, gesorteerd op prijs. Is er nog geen glasvezel beschikbaar op jouw adres? Dan zie je ook geen resultaten. Kies in dat geval voor een ander soort internetverbinding, zoals ADSL, VDSL of kabelinternet.
Glasvezel-aanbieders
Niet alle providers bieden glasvezel aan. Een grote provider die geen glasvezel aanbiedt, is Ziggo. Glasvezel-providers mogen glasvezel aanbieden op het open glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL. De providers die glasvezel aanbieden in Nederland zijn:
Wat is de beste glasvezel-provider is voor jou? Dat hangt af van jouw wensen, het aanbod en de beschikbaarheid op jouw adres. Welke glasvezel-providers een abonnement aanbieden bij jou in de buurt, zie je als je glasvezel vergelijkt in onze glasvezelvergelijker. Is er geen aanbieder van glasvezel in jouw postcodegebied? Ga dan gewoon internet vergelijken en vind alsnog een abonnement dat bij je past.
Heb ik glasvezel?
Werp een blik in de meterkast en controleer of jij glasvezel hebt. Vaak vind je de glasvezelaansluiting daar. Deze is oranje van kleur. Maar is de glasvezelaansluiting buiten de meterkast geplaatst - zoals bij de telefoonaansluiting - dan is het glasvezel-modem wit. Je kunt ook de postcodecheck doen. Heb je nog geen glasvezel, dan zul je hier nog ‘even’ op moeten wachten. KPN NetwerkNL stelt inwoners van wijken op de hoogte als de plannen voor het aanleggen van glasvezel er zijn. Net als sommige providers die glasvezel gaan aanbieden.
Glasvezel-abonnement
Ga je een glasvezel-abonnement kiezen? Denk dan goed na over wat voor pakket je wilt. Wil je alleen glasvezel-internet, glasvezel-internet en tv of alles-in-1-glasvezel? Maak daarin een Internet beslaat het grootste deel van de rekening. Als je naast een glasvezel-abonnement ook een abonnement voor tv en/of bellen wilt, is een alles-in-1-pakket vaak goedkoper. Wil je glasvezel-internet, dan moet er wel een glasvezelverbinding op jouw adres zijn. Is die er, dan kun je in onze vergelijker zoeken naar het beste en goedkoopste glasvezel-abonnement.
Waarom glasvezel?
Snelheid is het belangrijkste kenmerk van glasvezel. Altijd even snel internet, ook tijdens de ‘spitsuren’ en ongeacht hoeveel apparaten tegelijkertijd gebruikmaken van het internet. Met glasvezel kun je even snel uploaden als downloaden. Maar glasvezel heeft meer voordelen:
- Verhouding tussen prijs en kwaliteit: supersnel internet tegen een relatief lage prijs.
- Stabiliteit: glasvezel is minder gevoelig voor storingen en heeft een constante snelheid.
- Betere databeveiliging: een koperlijn is makkelijker af te tappen en dus kwetsbaarder. Glasvezel is daardoor de meest veilige verbinding voor het versturen en ontvangen van data.
- Vrije keuze voor een provider: door het open glasvezelnetwerk heb je maximale keuzevrijheid.
- Stimulatie van innovatie: nieuwe ontwikkelingen zijn belangrijk. Maar nieuwe ontwikkelingen zijn ook afhankelijk van snel internet.
Glasvezel vs kabel
Wat zijn de verschillen tussen een glasvezelverbinding en kabelinternet? Het grootste verschil met de huidige koperkabel is dat je een glasvezelkabel voor jezelf hebt. Het maakt dus niet meer uit of de hele straat online is: de internetsnelheid en kwaliteit van je verbinding veranderen niet. Met glasvezel ontvang je niet alleen snel informatie, je verstuurt deze net zo snel. De uploadsnelheid is namelijk even hoog als de downloadsnelheid. Dit is niet het geval bij kabelinternet. Daarnaast heeft glasvezel vrijwel een onbeperkte capaciteit. Een ander groot verschil tussen kabelinternet en glasvezel is de keuze in providers. Glasvezel wordt voor een groot deel beheerd door KPN NetwerkNL en is beschikbaar voor alle providers (alleen nog niet op alle adressen). Die beschikbaarheid betekent dat providers door heel Nederland glasvezel kunnen aanbieden. Kies je voor kabel, dan heb je slechts keuze uit één aanbieder in een bepaalde regio.
Wat kost glasvezel?
Hoeveel je maandelijks kwijt bent aan een glasvezel-abonnement, hangt af van het pakket dat je kiest en bij welke provider je dat doet. Prijzen voor een glasvezel-abonnement zijn bij sommige providers nog voordeliger dan kabel. Voor een goed overzicht kun je een vergelijking maken. Je ziet dan meteen welke abonnementen op jouw adres beschikbaar zijn, wat de kosten zijn en om welke internetverbindingen het gaat.
Goedkoop glasvezel
Op zoek naar het goedkoopste glasvezel-abonnement? Ga glasvezel vergelijken. Je krijgt dan een overzicht van de voordeligste deals op jouw adres. Je kunt de kosten voor glasvezel-abonnementen ook vergelijken met die voor andere verbindingen. Welke verbindingstypen je in je vergelijking mee wilt nemen, bepaal je zelf. Geef dit aan onder ‘type verbinding’ in de vergelijker. Zo ontdek je snel wat glasvezel kost. Ook vergeleken met andere abonnementen.
Glasvezel-snelheid
Glasvezel is sneller en betrouwbaarder dan kabel en DSL. Met een glasvezel-abonnement heeft elk huishouden een eigen kabel naar de wijkcentrale. Dit is niet het geval met de huidige kabel- en DSL-abonnementen, waarbij je de internetkabels nog met de buren deelt. Bij glasvezel maakt het niet uit hoe ver je van de wijkcentrale af woont. Met glasvezel houd je even snel internet, ongeacht de afstand van de wijkcentrale en het aantal personen in de wijk die op het internet zitten.
Glasvezel aanleggen
KPN NetwerkNL is verantwoordelijk voor de aanleg van glasvezel in de meeste wijken in Nederland. Op dit moment zijn er al bijna 3,7 miljoen huishoudens aangesloten op glasvezel. Voordat het bedrijf jouw wijk op glasvezel aansluit, komen de voorbereiders van KPN NetwerkNL langs. Zij bepalen dan wat de beste plek voor de glasvezelaansluiting in de woning is. Vaak komt de aansluiting in de meterkast. Als het bedrijf vervolgens glasvezel aanlegt, wordt de glasvezelkabel onder de straat doorgetrokken. Hierbij wordt wel gegraven, maar de bestrating en tuinen blijven intact. Ligt die kabel er, dan wordt er een afspraak gemaakt met de glasvezelmonteur. Deze installeert de aansluiting. Daarna moet je alleen nog een glasvezel-abonnement afsluiten en je kunt gebruikmaken van het snelste internet dat er is.
KPN NetwerkNL
KPN NetwerkNL - voorheen Reggefiber - is het grootste bedrijf dat in Nederland het glasvezelnetwerk aanlegt en beheert. Het bedrijf is onderdeel van KPN, maar ook andere providers bieden glasvezel aan via dit netwerk. Je kunt KPN NetwerkNL dus een onafhankelijk bedrijf noemen. Er zijn 3,6 miljoen huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk. Op kpnnetwerk.nl controleer je of er in jouw wijk al glasvezel beschikbaar is en zie je ook een glasvezelkaart van heel Nederland.
DELTA Fiber Netwerk
Naast KPN NetwerkNL, dat zich op heel Nederland richt, zijn er ook andere bedrijven die glasvezel aanleggen in specifieke delen van het land. Een daarvan is DELTA Fiber Netwerk - tot april 2020 bekend als Glasvezelbuitenaf. DELTA Fiber Netwerk richt zich op het buitengebied en grootschalige glasvezelnetwerken legt in Nederlandse plattelandsregio’s. De afstanden tot deze gebieden zijn zo’n dertig keer langer dan in stedelijke gebieden. Er moet dus veel gegraven worden om de woningen te bereiken. DELTA Fiber Netwerk heeft in totaal 650.000 adressen voorzien van glasvezel.
Overstappen glasvezel
Als je al jaren bij dezelfde provider zit, betaal je waarschijnlijk te veel voor internet. Bij Pricewise vergelijk je heel eenvoudig providers op prijs en kwaliteit. Ga je glasvezel vergelijken, dan weet je zeker dat je het beste glasvezel-abonnement afsluit. Vergelijken en overstappen, levert een mooie besparing op. En misschien ook nog wel een snellere, maar meer voordelige, verbinding. Ga je overstappen, hou dan rekening met de einddatum van je huidige contract. Stap je over voordat het contract voorbij is, hou dan rekening met de resterende looptijd die nog in rekening gebracht kan worden. Vraag de provider naar informatie. Is het contract al afgelopen en stilzwijgend verlengd? Dan kun je het maandelijks opzeggen en makkelijk overstappen.
Glasvezel-modem
Om glasvezel te ontvangen, heb je een glasvezel-modem nodig. Het modem maakt gebruik van lichtsignalen. De stralen worden door het model omgezet in signalen voor computers, televisies en telefoons. Het glasvezel-modem wordt vaak geplaatst in de meterkast. Wil je draadloos internet? Dan moet het modem ook in te zetten zijn als router. Het glasvezel-modem wordt eigenlijk altijd geleverd bij het abonnement dat je afsluit. De meeste providers sturen een monteur voor de installatie, bij andere providers krijg je installatiegarantie. Soms zijn hier kosten aan verbonden.
Meer vragen over glasvezel?
Kom je er niet uit en heb je meer vragen over het soort internetverbinding dat je wilt kiezen en de beschikbaarheid op jouw adres? Neem contact op met een van onze medewerkers. We helpen je graag. Of bekijk onze veelgestelde vragen. Misschien staat het antwoord op jouw vraag daar wel tussen.
Over Pricewise
Pricewise vindt dat elke Nederlander de beste deal verdient voor energie, verzekeringen en telecom. Daarom maakt Pricewise iedereen wakker, wijzer en zetten we samen de markt op scherp.
Persoonlijk
In slechts een paar klikken vind je eenvouding onze deals die het beste bij je passen.
Duidelijk overzicht
Wij zetten onze beste deals voor jouw situatie in een duidelijk overzicht. Zo kun je direct zien welke deal het beste bij jóu past. Geen top 3, maar een uitgebreid en duidelijk overzicht.
Scherpe deals
Dagelijks onderhandelen we een zo scherp mogelijke deal voor jou waarmee je serieus bespaart. Zo regelen we vaak kortingen voor je die je niet via de aanbieder zelf krijgt.
14 dagen bedenktijd
Binnen twee weken krijg je een bevestiging van je nieuwe provider. Hierna heb je 14 dagen bedenktijd. Binnen deze periode kun je de overstap kosteloos bij de leverancier annuleren.