Wanneer je een lening afsluit, wordt dit door de kredietverstrekker doorgegeven aan het BKR. Het BKR is een centraal informatiesysteem waarin alle kredieten geregistreerd worden. Veel mensen denken dat een BKR-registratie een nadeel is. Maar dit is niet altijd het geval. Als je geen betalingsachterstand hebt, heb je een positieve registratie. Je kunt dan ook geld lenen. Wij vertellen je hier meer over.
Leningen vergelijken
Wanneer krijg je een BKR-registratie?
Alle kredieten die je langer dan één maand gebruikt en meer dan € 250,- waard zijn, worden gemeld bij het BKR. Je wordt dus geregistreerd bij het BKR in de volgende gevallen:
- je staat rood;
- je hebt een creditcard;
- je hebt een doorlopend krediet of persoonlijke lening;
- je maakt gebruik van een uitgestelde betaling;
- je maakt gebruik van een private lease-regeling, zoals bij private lease van een auto;
- je hebt een abonnement met toestel (toestelwaarde boven € 250,-).
Als je op tijd betaalt, heb je een positieve registratie. Kom je je betalingsverplichting niet na, dan verandert je positieve registratie in een negatieve registratie. Dit gebeurt vanaf minimaal twee maanden betalingsachterstand.
Lening aanvragen met BKR
Ook als je een BKR-registratie hebt, kun je een lening aanvragen. Zeker als je een positieve BKR-registratie hebt, is het mogelijk om geld te lenen. Een positieve registratie betekent namelijk dat je alles betaalt volgens plan. Heb jij een negatieve registratie of een van de vijf codes op je naam staan, dan wordt het moeilijker om een lening af te sluiten. Maar het is niet onmogelijk.
Geld lenen met negatieve BKR
He je een negatieve BKR-registratie, dan betekent dit dat je een betalingsachterstand hebt. Om die reden accepteren kredietverstrekkers een lening-aanvraag voor een lening daarom niet. Bij sommige kredietverstrekkers kun je wel lenen met een negatieve BKR-registratie. De vraag is of het verstandig is om geld te lenen als je al een achterstand hebt.
BKR-coderingen
Er zijn verschillende coderingen die je kunt krijgen na een betalingsachterstand:
A-code (achterstandsmelding)
Deze code krijg je als je enkele maanden achterloopt met betalen. Je wordt niet door het BKR op de hoogte gebracht. Wel krijg je eerst altijd een betalingsherinnering en een aanmaning. Zo heb je nog tijd om je betalingsachterstand te voldoen. Daarna mag het bedrijf je gegevens doorgeven aan het BKR. Afhankelijk van het soort achterstand, krijg je een numerieke codering achter de A:
- Code 1: je hebt een betalingsregeling getroffen.
- Code 2: het bedrag is opeisbaar. De kredietverstrekker verwacht dat je het hele bedrag in één keer terugbetaalt. Vaak wordt hiervoor een incassobureau ingeschakeld.
- Code 3: deze kan twee betekenissen hebben:
- Afboeking: in dit geval besluit de kredietverstrekker voorlopig niets met je dossier te doen. Binnen 5 jaar wordt je aangeschreven. Je krijgt een code 3 zonder einddatum.
- Kwijtschelding: dit een code 3 met einddatum. Er wordt afgesproken dat je een bepaald bedrag voldoet en de rest wordt kwijtgescholden.
- Code 4: je bent langere tijd onbereikbaar (geweest).
- Code 5: deze tijdelijke code geldt alleen voor een betalingsregeling voor je hypotheek.
H-code (herstelmelding)
Als er geen betalingsachterstand meer is, wordt deze code gemeld. Dit betekent dus dat je geen schulden meer hebt.
Beide meldingen blijven vijf jaar zichtbaar.
Hulp nodig?
Staat je vraag hier niet tussen? Bekijk onze veelgestelde vragen over geld lenen of neem contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder.