Het gasnetwerk in Nederland wordt beheerd door de Nederlandse Gasunie. Gasunie zorgt voor de distributie van gas door het hele land. De energieleveranciers in Nederland betalen vaste tarieven voor het gastransport aan Gasunie. De energieleveranciers rekenen deze kosten door aan de klant. Vroeger gebeurde dit in de vorm van een gasregiotoeslag. Deze toeslag is per 1 januari 2020 afgeschaft.
Wat is gasregiotoeslag?
De gasregiotoeslag was een toeslag die per gasregio kon verschillen en opgeteld werd bij de
gasprijs per m3. Hierdoor kon de gasprijs per regio afwijken, maar sinds 2020 mag dit niet meer. Het is dus feitelijk geen toeslag meer die afhankelijk is van de regio waar je woont. Sommige leveranciers rekenen naar eigen zeggen nog wel een gasregiotoeslag, maar houden deze dan gelijk voor elke regio.
Welke gasregio’s zijn er?
Nederland was verdeeld in tien gasregio’s. De prijs van gas kon tussen deze tien regio’s verschillen.
Inmiddels zijn de toeslagen gelijkgetrokken en bestaan onderstaande verschillen tussen regio's dus niet meer.
Hoe hoog is de gasregiotoeslag?
De hoogte van de toeslag was afhankelijke van je leverancier van
energie en van waar in Nederland je woonde. Een groot gedeelte van
het gas wordt in Groningen gewonnen, in de plaats Slochteren. Over het algemeen gold dan ook: hoe groter de afstand tussen je woning en Slochteren, hoe hoger de gasregiotoeslag die je betaalde. Je energieleverancier mocht de hoogte van de gasregiotoeslag zelf bepalen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM)
zag er op toe dat de gasregiotoeslag redelijk was. Inmiddels mag de gastoeslag niet meer afhankelijk zijn van de regio. Sommige leveranciers rekenen nog wel gastoeslag, maar houden deze dan voor elke regio gelijk.
Meer weten?
Wil je meer weten over gasregiotoeslag? Of heb je een andere vraag over energie? Neem dan
contact op met onze Overstapcoaches.