De energiemarkt is voortdurend in beweging. Dat betekent dat de prijs voor gas en de prijs voor elektriciteit continu kan stijgen of dalen. De vraag is: moet je de energieprijs vastzetten of niet? Als je zekerheid wilt, kun je kiezen voor een vaste energieprijs. Je wordt dan niet verrast door prijsstijgingen tijdens je contract. Bij een variabel contract profiteer je als de energietarieven dalen, maar betaal je ook meer als de energietarieven stijgen. Op deze pagina lees je meer over het vastzetten van je energieprijs, vaste energiecontracten en variabele energiecontracten.
Energie vergelijken
Energiecontract vastzetten
Je kunt kiezen voor het vastzetten van je energiecontract als je een nieuw energiecontract afsluit. Dat heet een vast energiecontract. Maar je kunt ook kiezen voor een variabel energiecontract of een energiecontract met dynamische prijzen. Deze energiecontracten hebben allemaal verschillende energietarieven. Hieronder lees je wat het verschil is tussen deze contracten en wat de voor- en nadelen zijn. Zo kun je zelf de keuze maken of je je energiecontract wel of niet wil vastzetten.
Variabel energiecontract
Bij een variabel energiecontract horen variabele tarieven. Variabele tarieven wijzigen bij de meeste energieleveranciers twee keer per jaar, namelijk in januari en in juli. Als je energieleverancier op deze twee momenten meer of minder geld kwijt is aan de inkoop van de energie, dan wordt deze verhoging of vermindering doorberekend in je energietarief. Jouw energieprijs daalt of stijgt dan dus meteen.
Voordelen variabel energiecontract
- Een variabel energiecontract heeft geen einddatum. Je kunt dit opzeggen zonder dat je een opzegvergoeding moet betalen, mits je rekening houdt met de opzegtermijn.
- Dalen de energietarieven? Dan profiteer je van de lage prijs.
Nadelen variabel energiecontract
- Je hebt minder zekerheid dan bij een vast energiecontract, omdat je energietarieven twee keer per jaar wijzigen.
- Stijgen de energietarieven? Dan betaal je meer.
Vast energiecontract
Een vast energiecontract hanteert vaste tarieven. Bij een energiecontract met vaste tarieven wijzigt de energieprijs gedurende de gehele looptijd van je contract niet. Sluit je bijvoorbeeld een vast contract voor energie af voor 3 jaar? Dan betaal je 3 jaar hetzelfde tarief voor energie.
Een vast energiecontract kun je niet zomaar tussentijds opzeggen. Je energieleverancier kan dan een
opzegboete opleggen. Een contract met variabele tarieven kun je meestal wél op elk moment opzeggen.
Voordelen vast energiecontract
- Je hebt zekerheid dankzij vaste tarieven, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken als de energietarieven stijgen.
- Je hoeft voor 1, 2 of 3 jaar niet om te kijken naar je contract.
- Je weet precies waar je aan toe bent en hebt daardoor financiële rust.
Nadelen vast energiecontract
- Je kunt een vast contract niet zomaar opzeggen binnen de looptijd. Wil je toch opzeggen? Dan betaal je een opzegvergoeding.
- Je profiteert niet van eventuele prijsdalingen.
- Je kunt bij een contract voor 2 of 3 jaar niet ieder jaar opnieuw van aanbiedingen profiteren.
Een dynamisch energiecontract
Je kunt naast een vast contract of variabel contract, ook nog kiezen voor een
dynamisch energiecontract. Je hebt dan
flexibele energietarieven. Deze tarieven zijn gebaseerd op de inkoopprijzen van energie op de stroom- en gasbeurs en verschillen per dag en uur. Stroomtarieven veranderen namelijk ieder uur en die van gas veranderen elke 24 uur. Je moet voor een dynamisch energiecontract wel een
slimme meter hebben.
Waarom energieprijs vastzetten?
Wanneer je je energieprijs vastzet, ga je een contract aan voor bepaalde tijd met je energieleverancier. Bijvoorbeeld voor 1 of 3 jaar. Het is de bedoeling dat je gedurende die tijd niet overstapt. Juist daarom kan de energieleverancier je een lagere prijs bieden dan wanneer je kiest voor een variabel energiecontract dat op elk moment opzegbaar is. En dat levert een besparing op je energierekening op.
Energieprijs vastzetten voor 1 of voor 3 jaar?
Het antwoord op de vraag: ‘Is het verstandig je energieprijs vast te zetten?’ verschilt per persoon. Wel raden wij aan om ieder jaar opnieuw naar je energierekening te kijken. Je kan ervoor kiezen om je energieprijs vast te zetten voor 1, 2 of 3 jaar.
Wanneer je een contract met een vaste energieprijs voor 1 jaar kiest, heb je geen last van tussentijdse prijsstijgingen. Na een jaar kun je jouw contract weer vergelijken met andere voordelige contracten. Je kunt de prijs dan weer opnieuw laten vastzetten. Ook de welkomstpremie die energieleveranciers vaak bieden, maakt het voordelig om ieder jaar een nieuw energiecontract af te sluiten. Zo profiteer je ieder jaar opnieuw van de kortingen die energieleveranciers bieden als je overstapt.
Kies je voor een energiecontract van 3 jaar? Dan liggen de tarieven vaak nét ietsje hoger dan bij een 1-jarig contract. Het voordeel: je hebt zekerheid op de lange termijn. Dus als je van zekerheid houdt, is het verstandig je energieprijs voor 3 jaar vast te zetten.
Energieprijs vastzetten via Pricewise
Wil jij je energieprijs vastzetten? Via Pricewise vergelijk je gemakkelijk de voordeligste energiecontracten. Geef in onze energievergelijker aan hoelang je de energieprijs wil vastzetten en zie welk contract het beste bij jouw persoonlijke situatie past.
Meer weten over vaste energiecontracten?
Wil je meer weten over het vastzetten van je energieprijs? We helpen je graag. Lees meer over energiecontracten en welke vormen er allemaal zijn.
Energiecontracten nu vergelijken