Met een enkele meter betaal je voor elektriciteit de hele dag hetzelfde tarief. Met een dubbele meter hanteert je energieleverancier een piek- en daltarief (ook wel dag- en nachttarief genoemd). Dat houdt in dat je ’s nachts voor elektriciteit iets minder betaalt dan het standaardtarief en overdag iets meer.
Op 1 juli 2021 is het tf-signaal uitgezet, waardoor er geen switch meer wordt gemaakt tussen het piek- en daltarief. Dat betekent dat er geen verschil meer is tussen het piek- en daltarief.
Dubbele meter
Om gebruik te kunnen maken van deze tarieven, heb je een dubbele meter nodig. Dit is een energiemeter met 2 telwerken. Op bepaalde tijdstippen springt de meter van het ene naar het andere telwerk.
Piek- en daluren
Wanneer de tijden van de piek- en daluren precies ingaan, hangt af van het netwerkbedrijf in je regio. Meestal worden daltarieven doordeweeks berekend van 23.00 tot 7.00 uur, in het weekend (vrijdagavond tot maandagochtend) en op erkende feestdagen. In Noord-Brabant, Limburg en enkele gemeenten daarbuiten zijn de daltarieven van 21.00 tot 7.00 uur geldig.
Kan ik beter een enkele meter of een dubbele meter hebben?
Een dubbele meter kan voordelig zijn als je ’s nachts veel stroom verbruikt, bijvoorbeeld door juist dan de wasmachine aan te zetten. Als je juist overdag veel stroom verbruikt, ben je voordeliger uit met een enkele meter.
Verschil tussen enkel- en dubbeltarief
Het verschil tussen beide tarieven (enkel- en dubbeltarief) voor energie is de laatste jaren minimaal geworden. Hierdoor levert het, met een gemiddeld verbruik, bijna geen voordeel meer op als je een dubbele meter hebt.
Kan ik van enkel- naar dubbeltarief, of andersom?
Wil je een enkeltarief wijzigen in een dubbeltarief? Dit kan je energiebedrijf voor je regelen. Dit geldt in de meeste gevallen ook als je van een dubbeltarief naar een enkeltarief wilt. Pricewise zocht voor je uit hoe dit werkt.
Van dubbeltarief naar enkeltarief
Heb je een contract met een dubbeltarief? Dan ben je in het bezit van een energiemeter met een dubbel telraam. Als je het dubbeltarief naar een enkeltarief wilt wijzigen, dan hoef je de meter gewoonlijk niet te vervangen. In dit geval kun je bij je energieleverancier aangeven dat je het dubbeltarief wilt omzetten naar een enkeltarief.
Houd er rekening mee dat een energieleverancier niet verplicht is om aan de tariefwijziging mee te werken. In eerste instantie gaat een leverancier namelijk af op informatie van de netbeheerder. Staat je meter geregistreerd als dubbele meter? Dan word je in eerste instantie afgerekend tegen een dubbeltarief. Wil je zeker weten dat je leverancier meewerkt aan een omzetting naar een enkeltarief? Neem dan contact op met je leverancier.
Van enkeltarief naar dubbeltarief
Heb je een contract met een enkeltarief? Dan ben je vaak in het bezit van een energiemeter met een enkel telraam. Als je het enkeltarief naar een dubbeltarief wilt wijzigen, moet je de meter laten vervangen voor een meter met een dubbel telraam. Hiervoor moet je contact opnemen met je energieleverancier. Vraag je energiebedrijf altijd om een schriftelijke bevestiging.
Meer vragen?
Heb je geen antwoord gevonden op je vraag? Stel deze dan aan een van onze Overstapcoaches door contact op te nemen met onze klantenservice. We helpen je graag verder met vragen over energie.
Energie vergelijken