Een energiemeter registreert hoeveel energie je huishouden verbruikt. Aan de hand van je meterstanden bepaalt de energieleverancier je jaarlijkse definitieve verbruik en de daarbij horende energiekosten. Van oudsher hebben huizen een analoge meter, maar inmiddels hangt bij de meeste huishoudens een slimme meter in de meterkast.
Soorten energiemeters
Er zijn verschillende soorten energiemeters die allemaal op een andere manier werken. De meeste energiemeters registreren je gas- en stroomverbruik. Ben je van het gas af? Dan heb je alleen een elektriciteitsmeter nodig.
Je hebt de traditionele enkele en dubbele meters, en de slimme meter. Met de dubbele meter kon je tot voor kort het dubbeltarief gebruiken, maar sinds 1 juli 2021 heb je hier een slimme meter voor nodig.
Slimme meter
De slimme meter is een digitale meter die je energieverbruik uitleest op afstand en deze gegevens doorstuurt naar je energieleverancier. Je hoeft met deze meter dus niet meer zelf je meterstanden bij te houden. Ook ontvang je bij alle energieleveranciers maandelijks een verbruiksoverzicht. Zo krijg je beter inzicht in je verbruik en kun je makkelijker besparen op je energiekosten.
Andere voordelen van de slimme meter:
- Je kunt gebruikmaken van het dubbeltarief en dus wisselen tussen piek- en daltarieven.
- Je krijgt realtime-inzicht in je verbruik, bijvoorbeeld via een energieverbruik-app.
- Netbeheerder sporen storingen sneller op. Zo hoeft de beheerder niet te wachten op een telefonische melding van een storing.
Uitlezen op afstand uitzetten
Alle netbeheerders wisselen op dit moment de traditionele meters om voor slimme meters. Zie je dat uitlezen op afstand door de leverancier en netbeheerder niet zitten? Je mag de slimme meter ‘administratief uitzetten’. In dat geval geeft de meter je meterstanden niet door. Dat moet je zelf doen. Ook ontvang je geen maandelijks verbruiksoverzicht.
Traditionele meter
De traditionele meter is de oude analoge meter met een telraam. Je hebt enkele- en dubbele meters. Via de dubbele meter kon je gebruikmaken van het dubbeltarief, maar dit stopte op 1 juli 2021. Met beide meters krijg je nu dus energie geleverd tegen het standaard enkeltarief.
Energieleveranciers en netbeheerders kunnen de traditionele energiemeter niet uitlezen op afstand. Je moet dus zelf een keer per jaar je meterstanden doorgeven. Ook ontvang je geen maandelijks verbruiksoverzicht. Wil je dus weten hoeveel energie je verbruikt? Dan moet je dit zelf bijhouden.
Verschil slimme meter en traditionele meter
De slimme meter is de energiemeter van de toekomst. Daarom vervangen netbeheerders alle traditionele meters. Dit doen ze gratis. Heb je dus nog geen slimme meter? Grote kans dat de netbeheerder binnenkort bij je voor de deur staat.
In principe houdt de slimme meter gewoon je energieverbruik bij, net als de traditionele analoge meter. Maar de slimme meter verstuurt je meterstanden direct naar je energieleverancier. De analoge meter doet (en kan) dit niet. Dat is het belangrijkste verschil. Ook zie je in realtime wat je verbruikt aan energie. Dat maakt energie besparen makkelijker. Met een analoge meter moet je dit zelf bijhouden en berekenen.
Slimme meter aanvragen
Heb je nog geen slimme meter? Dan krijg je er eentje van je netbeheerder. De beheerder plant de overstap naar een slimme meter in per buurt. Je ontvangt vanzelf bericht als jouw straat aan de beurt is.
Wil je de slimme meter al eerder? Neem dan contact op met de netbeheerder. Je kunt dan namelijk een zogenoemde prioriteitsplaatsing aanvragen. Hier betaal je wel voor, namelijk € 72,60. Als je zonnepanelen hebt, kun je gratis een slimme meter aanvragen. Hiervoor registreer je je via www.energieleveren.nl.
Gebruikmaken van dubbeltarief
Met de analoge dubbele meter kon je gebruikmaken van het dubbeltarief, maar dit stopte per 1 juli 2021. Vanaf dat moment zetten netbeheerders het TF-signaal uit. Dit signaal zorgde ervoor dat je dubbele meter switchte tussen piek- en daltarief. Doordat het signaal verdwijnt, zet de leverancier je over op het standaard enkele tarief.
Heb jij een dubbele meter en gebruikte je het dubbeltarief? Waarschijnlijk krijg je dan een slimme meter aangeboden. Deze meter is niet afhankelijk van het TF-signaal en kan nog wisselen tussen de verschillende tarieven.
Meer weten?
Wil je meer weten over energiemeters? Of heb je een andere vraag over energie? Neem dan contact op met ons op. Onze Overstapcoaches zitten voor je klaar.