Een elektriciteitsmeter bestaat uit één of twee telwerken. Heb je een meter met twee telwerken? Dan betaal je tijdens daluren een lager stroomtarief dan tijdens piekuren. Zo’n elektriciteitsmeter met twee telwerken wordt ook wel een dubbele meter genoemd. Heb je een enkele meter voor elektriciteit, dus een meter met één telwerk? Dan is er geen sprake van piek- en daluren. Je betaalt dan altijd één stroomtarief per kWh. Wij vertellen je meer over de piek- en daluren en de normaal- en daltarieven die hierbij horen.
Energieprijzen vergelijken
Wanneer zijn de piek- en daluren?
In het grootste deel van Nederland lopen de daluren van 23.00 tot 7.00 uur. In Noord-Brabant en Limburg is dit van 21.00 tot 7.00 uur. Op deze momenten betaal je het daltarief. In het weekend en tijdens feestdagen geldt het daltarief heel de dag. De rest van de uren gelden de piekuren. Daarbij betaal je het normaaltarief. Let op: normaal- en daltarieven worden ook wel hoog- en laagtarief en piek- en daltarief genoemd. Met deze termen wordt dus hetzelfde bedoeld als normaal- en daltarief.
De netbeheerder bepaalt welke uren het daltarief loopt. Daarom verschilt dit per provincie. Er zijn een aantal gemeentes in de 23.00 tot 07.00-provincies waarin de daluren wel al om 21.00 uur starten. Weet jij niet wie je netbeheerder is? Dan kun je die in het eancodeboek vinden door je postcode en huisnummer in te vullen.
Uitzonderingsgemeenten omtrent piek- en daluren
Net als in de provincies Noord-Brabant en Limburg, zijn er verschillende gemeenten waar het daltarief om 21.00 ingaat in plaats van de voor die provincie gebruikelijke 23.00 uur.
In Zuid-Holland gaat het daltarief in de volgende gemeenten en dorpen om 21.00 uur in: De Kaag, Aarlanderveen, Alphen aan den Rijn, Benthuizen, Boskoop, De Zilk, Hazerswoude, Hillegom, Hoogmade, Katwijk, Koudekerk aan den Rijn, Langeraar, Leiden, Leiderdorp, Leimuiden, Lisse, Moerkapelle, Nieuwe Wetering, Nieuwkoop, Nieuwveen, Noorden, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Oud Ade, Oude Wetering, Papenveer, Rijnsaterwoude, Roelofarendsveen, Sassenheim, Ter Aar, Valkenburg, Voorhout, Voorschoten, Warmond, Wassenaar, Woubrugge, Zevenhoven, Zevenhuizen en Zoeterwoude.
Energietarieven dubbele en enkele meter
Met een enkele meter heb je altijd het enkeltarief voor stroom. Je betaalt dan één tarief. Heb je een dubbele meter? Dan ontvang je automatisch het dubbeltarief, dat bestaat uit twee verschillende tarieven: het daltarief en het normaaltarief.
Enkeltarief
Het enkeltarief is het energietarief dat je per kWh betaalt als je een enkele meter hebt. Of als je hebt gekozen voor het enkeltarief maar wel een dubbele- of slimme meter hebt. Je maakt met een enkele meter geen gebruik van de piek- en daluren, maar betaalt één tarief per kWh stroom genaamd enkeltarief. Het enkeltarief zit over het algemeen tussen het dal- en normaaltarief in.
Dubbeltarief
Het dubbeltarief bestaat uit twee tarieven. Dat zijn de tarieven die je betaalt tijdens piek- en daluren. Je kunt alleen gebruikmaken van het dubbeltarief als je over een dubbele- of slimme meter beschikt. Je hebt namelijk twee telwerken nodig om de twee verschillende tarieven in een etmaal bij te houden. Met de twee verschillende meterstanden kan berekend worden hoeveel stroom je tijdens de twee verschillende momenten (dal- en piek) op de dag verbruikt. De verbruikte kWh’s worden verrekend met de twee verschillende tarieven (dal- en normaaltarief). Deze bedragen worden bij elkaar opgesteld.
Daltarief stroom
Het daltarief is het lage tarief waaruit het dubbeltarief bestaat. Het daltarief wordt ook wel laag- en nachttarief genoemd. Dit tarief betaal je tijdens de daluren en gaat in Noord-Brabant en Limburg tussen 21.00 en 07.00 uur in en in de andere provincies van Nederland tussen 23.00 en 07.00 uur (op een aantal uitzonderingen na).
Het daltarief is het gunstige (lage) tarief dat je betaalt voor stroom bij een dubbele meter. Het daltarief is vaak ook lager dan het enkeltarief.
Normaaltarief stroom
Het normaaltarief is het andere deel van het dubbeltarief. Het normaaltarief wordt ook wel hoog-, dag- of piektarief genoemd. ‘Normaal’ kan in dit geval verwarrend zijn, want het normaaltarief is over het algemeen hoger dan het enkeltarief. Het normaaltarief betaal je tijdens de piekuren. Dat is in Noord-Brabant en Limburg van 07.00 tot 21.00 uur en in de andere provincies van Nederland van 07.00 tot 23.00 uur – op de bovengenoemde uitzonderingen na.
Soorten elektriciteitsmeters
Om stroom af te kunnen nemen heb je een elektriciteitsmeter nodig. Er zijn twee verschillende varianten: de enkele meter en de dubbele meter. De dubbele meter heb je analoog en digitaal. De digitale versie is beter bekend als de slimme meter. Je kunt alleen gebruikmaken van de piek- en daluren als je een dubbele of slimme meter hebt.
Dubbele meter voor piek- en dalterieven
De dubbele meter heeft twee telwerken. Het telwerk schakelt bij een dubbeltarief op bepaalde (vaste) tijdstippen automatisch over op het andere telwerk voor het dal- of piektarief. Die switch naar een ander bedrag en ander telwerk, wordt ook wel het schakelmoment genoemd. Het verbruik dat op deze twee telwerken te zien is, is er om het verbruik tijdens de dal- en piekuren te verrekenen met de tarieven die daarvoor gelden. Deze worden uiteindelijk bij elkaar opgeteld.
Slimme meter voor piek- en dalterieven
Met een slimme meter ontvang je automatisch het dubbeltarief. Doordat slimme meters in steeds meer huishoudens verschijnen, zijn er meer mensen die gebruikmaken van het dubbeltarief. Wil je geen dubbeltarief, dan moet je contact opnemen met de energieleverancier om dit tarief te veranderen naar het enkeltarief.
Enkele meter
Met een enkele meter kun je alleen gebruikmaken van het enkeltarief. Er is met deze meter namelijk geen mogelijkheid om het gebruik van twee verschillende momenten – en daarbij tarieven – bij te houden. De enkele meter heeft één telwerk en daardoor wordt automatisch het totale verbruik bijgehouden.
Vind het energiecontract dat bij jou past
Wat voor meter heb ik?
Weet je niet wat voor elektriciteitsmeter je hebt? Werp dan even een blik in de meterkast. Zie je één analoog telwerk – cijfers die het verbruik aangeven – op de meter? Dan heb je een enkele meter. Bij een dubbele meter zie je twee telwerken onder elkaar. Heb je een dubbeltarief, dan veranderen de cijfers (stroomverbruik) op beide telwerken.
Heb je een dubbele meter, maar gekozen voor een enkeltarief, dan veranderen alleen de cijfers in het bovenste telwerk. Is het venster digitaal? Dan heb je een slimme meter. Een slimme meter is altijd digitaal. Het doel hiervan is dat de leverancier het energieverbruik op afstand kan uitlezen. Dit hoef je als consument dan niet meer zelf te doen.
Van dubbeltarief naar enkeltarief
Heb je een dubbele meter maar wil je gebruikmaken van een enkeltarief? Dan kan dit in principe gewoon. Dan hoef je geen andere elektriciteitsmeter aan te schaffen (dit is duur en de kosten hiervan komen voor eigen rekening).
Vraag je energieleverancier gewoon om een enkeltarief te hanteren. De meeste energieleveranciers gaan hiermee akkoord. Wil jouw energieleverancier geen enkeltarief leveren omdat je een dubbele meter hebt? Weet dan dat energie je waarschijnlijk slechts een paar euro op jaarbasis meer kost als je het dubbeltarief hebt en voornamelijk in de piekuren afneemt.
Piek- en daluren gelden alleen voor stroom
Het dubbeltarief geldt alleen voor de afname van stroom. Bij gas is er geen dubbel telwerk. Er is dan ook geen prijsverschil voor gas tijdens de dal- en piekuren.
Verbruik piek- en daluren invoeren
In onze energievergelijker kun je aangeven dat je een dubbele meter hebt. Dit vul je in onder het aantal personen per huishouden. Klik op ‘Of vul je verbruik en metertype in’ en vink de dubbele meter aan. Je kunt nu je verwachte verbruik tijdens de dal- en piekuren invoeren. Vervolgens krijg je een overzicht met de goedkoopste energiecontracten voor dubbeltarief. Het goedkoopste contract komt automatisch boven aan te staan in de vergelijker.
Wil je weten wat de dal- en piektarieven zijn? Klik dan op ‘meer informatie’ en vervolgens op ‘Tarieven’. In dat overzicht krijg je het normaaltarief en daltarief te zien. Deze verschillen per leverancier, maar ook per contract (van dezelfde leverancier). Let op: het grootste verschil in energiekosten per jaar maak je niet door te kiezen voor een dubbel- of enkeltarief. Het grootste kostenverschil maak je door de welkomstkorting die je kunt ontvangen door van energie over te stappen en door het kiezen voor een goedkoop contract. Vergelijk daarom wat je kwijt zult zijn als je een enkeltarief zou betalen. Heb je een dubbele meter, dan kun je altijd bij je energieleverancier vragen om het enkeltarief.
Loont het dubbeltarief voor jou?
Het dubbeltarief zorgt in een gemiddeld huishouden voor een redelijke (maar geen gigantische) besparing als je bijna al het stroomverbruik naar de daluren verplaats. Verbruik je op jaarbasis 3.500 kWh en doe je dit alléén tijdens de daluren, dan bespaar je hier zo’n € 40,- mee ten opzichte van alléén het piektarief.
Het dubbeltarief loont meestal pas als zo’n 50% van je elektriciteitsgebruik tijdens de daluren plaatsvindt. De meeste huishoudens in Nederland met een dubbeltarief besparen op jaarbasis slechts € 5,- tot een tientje.
Of je beter een enkele of dubbele meter kunt gebruiken, hangt dus heel erg af van jouw gebruik én de momenten waarop je de meeste energie afneemt. Hoe dat bij jou zit kun je ontdekken door in te schatten hoeveel jij tijdens dal- en piekuren zult verbruiken. Dat kun je bij ons in de energievergelijker invoeren. Je krijgt dan een overzicht met de goedkoopste energiecontracten.
Kijk wel ook altijd naar contracten met een enkeltarief. Het kan zomaar zo zijn dat er een contract is waarbij het enkeltarief lager is dan het daltarief van een ander contract. Dit komt niet heel vaak voor, maar controleren kan dus zeker geen kwaad. Door een contract met goedkope stroom en gas af te sluiten, kun je op jaarbasis honderden euro’s besparen.
Pricewise' advies over piek- en daluren
Kies voor een dubbeltarief als meer dan de helft van je verbruik tijdens de daluren plaatsvindt. Op die manier kun je iets besparen op je energiekosten. Helemaal als je een grootverbruiker bent of een (boeren)bedrijf hebt waarmee veel stroom wordt afgenomen in de daluren. Verbruik jij meer tijdens de piekuren, kies dan voor het enkeltarief. Daarmee ben je dan voordeliger uit. Maar zoals eerder gezegd: vergelijken loont. Kijk daarom altijd even welke energiecontracten voor jou voordelig zijn. Hoef je alleen je verbruik, postcode en huisnummer voor in te vullen. Zo gedaan.
Energieprijzen vergelijken
Waarom bestaat het dubbeltarief?
Na het lezen van al het bovenstaande, denk je misschien: ‘als je zo weinig kunt besparen met een dubbeltarief, waarom is het er dan?’. Het dubbeltarief stamt uit de jaren zestig. In die tijd kwamen er stroomvreters op de markt. Het stroomnet kreeg het in die tijd overdag zwaar door de hoeveelheid stroom die nodig was. 's Nachts en in het weekend werd er minder stroom verbruikt. Door (grote) gezinnen en hun huishouden, maar vooral ook door boeren. Om het verbruik beter te verdelen, werd het dubbeltarief – nacht- en dagstroom – in het leven geroepen.
Met de gunstige nachttarieven voor stroom, werden de grootverbruikers gemotiveerd om op deze rustigere momenten stroom af te nemen. Hierdoor werd het stroomnet minder belast. Op jaarbasis werd er in die tijd veel meer bespaard, omdat de verschillen in tarieven veel meer uit elkaar lagen. Vandaag de dag is het verschil heel klein. Dit komt doordat de stroom in Nederland tegenwoordig heel de dag door evenredig wordt gebruikt. Daarbij kan het stroomnet de drukte nu wel aan kan – ook tijdens pieken.
Meer weten over piek- en daltarieven?
Wil je weten of een dubbeltarief voor jou voordelig kan zijn of wil je per se een enkeltarief? Neem dan contact op met onze klantenservice. We vertellen je dan graag uit welke energieleveranciers je kunt kiezen en welk contract voor jou het voordeligst is. Je kunt ook altijd kijken of het antwoord op jouw vraag tussen de veelgestelde vragen te vinden is.