Salderen, terugleverkosten en een terugleververgoeding... Het afnemen en terugleveren van zonne-energie wordt door al deze verschillende termen steeds complexer. Geen zorgen, op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over zonne-energie en de bijbehorende termen.
Energie vergelijken
Wat is zonne-energie?
Zonne-energie is energie die afkomstig is van de zon, namelijk in de vorm van licht en warmte. Die energie wordt met zonnepanelen en zonnecollectoren omgezet in stroom. Omdat er hierbij geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrijkomen, is zonne-energie een
duurzame energiebron.
Hoe werkt zonne-energie?
Om zonne-energie op te wekken, heb je zonnepanelen of zonnecollectoren nodig. Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen met twee lagen silicium, een materiaal dat in zand voorkomt. Zodra er zonlicht op de zonnecellen valt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de lagen silicium. Deze opgewekte stroom is gelijkstroom. Dit wordt met een omvormer omgezet in wisselstroom. En deze stroom kun je dan thuis gebruiken.
Zonnecollectoren werken net anders. In plaats van elektriciteit, zetten ze zonlicht om in warmte. De collectoren bestaan meestal uit buizen gevuld met water of een andere vloeistof. Het zonlicht verwarmt de vloeistof in de buizen, waardoor deze warm wordt en kan worden gebruikt voor verwarming of om water te verwarmen.
Zonne-energie en salderen
Als je zonnepanelen hebt, kun je salderen. Stroom die je opwekt met je zonnepanelen en niet gelijk zelf verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. Dit wordt verrekend met de stroom die gedurende het jaar hebt gebruikt. Het deel dat dan overblijft, betaal je aan de leverancier. Aan deze regeling komt waarschijnlijk een einde. De nieuwe coalitie is namelijk voornemens om de salderingsregeling per 1 januari 2027 af te schaffen.
Zonne-energie terugleveren: terugleververgoeding
Lever je meer stroom terug aan het net dan je zelf afneemt? Dan krijg je een terugleververgoeding. Deze terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Klik in onze energievergelijker op ‘Bekijk details’ om de hoogte van de terugleververgoeding van een energieleverancier te zien.
Zonne-energie terugleveren: terugleverkosten
Bij steeds meer energieleveranciers betalen zonnepaneelhouders terugleverkosten. Dit zijn vaste kosten die je betaalt als je stroom teruglevert aan het net. Dit moet zonnepaneelhouders stimuleren om vooral zelf stroom te gebruiken op het moment dat dit in grote hoeveelheden wordt opgewekt, omdat door het terugleveren van stroom het elektriciteitsnet overbelast raakt. Dit zorgt voor extra kosten voor energieleveranciers.
Deze kosten worden nu ook doorberekend aan klanten zonder zonnepanelen. Om dit eerlijker te verdelen, betalen zonnepaneelhouders dus terugleverkosten. De hoogte van de terugleverkosten is afhankelijk van het aantal kWh-zonnestroom dat je teruglevert en verschilt per energieleverancier.
Zonne-energie opslaan
Je kunt zonne-energie opslaan in een thuisbatterij, ook wel een thuisaccu genoemd. Dit is een grote, oplaadbare batterij waarmee je de opgewekte stroom van je
zonnepanelen kunt opslaan. Deze stroom kun je vervolgens op een later moment gebruiken. Met een thuisbatterij ben je zelfvoorzienend en verlicht je het elektriciteitsnet. Daarnaast bespaar je op je energierekening. Helaas is op dit moment een thuisbatterij relatief duur in aanschaf en is er een beperkte opslagcapaciteit.
Verwarmen met zonne-energie
Je kunt je huis verwarmen met zonne-energie door een zonneboiler te installeren. Dit systeem zet zonlicht om in warmte en gebruikt deze warmte om je huis en water te verwarmen.
- Zonnecollectoren op het dak: deze panelen vangen zonlicht op en zetten het om in warmte.
- Voorraadvat met water: het verwarmde water van de zonnecollectoren stroomt naar een groot vat, waar de warmte wordt opgeslagen voor als je dit later wilt gebruiken.
- Na-verwarmer: als de zon niet genoeg warmte levert, zorgt een extra verwarmer ervoor dat je water en huis toch warm blijven.
Wil je naast het water ook je huis verwarmen met zonne-energie? Dan heb je een zonneboilercombi nodig. Dit systeem zorgt ervoor dat zowel het kraanwater als de radiatoren met zonne-energie worden verwarmd.
Meer weten over zonne-energie?
Wil je meer weten over energie of overstappen naar een ander energiecontract of een andere energieleverancier? Bekijk de veelgestelde vragen.
Energie vergelijken