Windenergie bestaat al jaren. Vroeger werd de wind al gebruikt om met windmolens de menselijke werkkracht te vervangen voor bijvoorbeeld het malen van graan. Tegenwoordig worden er windmolens (windturbines) ingezet om wind om te zetten in elektrische energie. Windenergie is een vorm van duurzame energie, omdat het milieuvriendelijk is en niet opraakt. Deze vorm wordt gezien als de schoonste en beste optie om de CO2-uitstoot te verminderen.
Energie vergelijken
Windenergie Nederland
In Europa is de afspraak gemaakt dat in 2030 32% van de opgewekte energie duurzaam moet zijn. Windenergie heeft een belangrijk aandeel in het opwekken van duurzame energie. Daarom worden er steeds meer windmolens gebouwd, op land en op zee. De Rijksoverheid regelt alles om de windparken aan te kunnen leggen.
Windturbines: hoe werken ze?
Op een aantal plekken in Nederland zijn speciale windparken met windturbines aangelegd. Bovendien is het mogelijk een windmolen in je eigen tuin te laten plaatsen, zodat je zelf windenergie op kunt wekken. De wind oefent kracht uit op de wieken van de turbine. Deze worden ook wel de rotorbladen genoemd. Hierdoor gaan de wieken draaien. Meestal zijn er 3 wieken, die vastzitten aan de hoofdas. De draaiende beweging kan versneld worden door de tandwielkast, die de generator aandrijft. Het is de generator die de daadwerkelijke elektriciteit opwekt. Hoeveel elektriciteit er door een turbine wordt opgewekt, ligt onder andere aan:
- De hoogte en de lengte van de windturbine
- De plaats waar de windturbine staat
- De windsnelheid (de windturbines draaien vanaf windkracht 2-3 op de schaal van Beaufort)
Redenen voor het gebruik van windenergie
De wind geldt ter vervanging van fossiele brandstoffen als aardgas, aardolie en steenkool. Deze brandstoffen zijn slecht voor het milieu en daarnaast raken ze op. Naast de algemeen bekende klimaatproblematiek, is er nog een aantal redenen voor de inzet van duurzame energie en de noodzaak om te investeren in de ontwikkeling van duurzame energie. Europa is tegenwoordig grotendeels afhankelijk van olielanden, die vaak politiek instabiel zijn. Wanneer er niet wordt gewerkt aan alternatieven voor de opwekking van energie, dan zal deze afhankelijkheid alleen maar groeien. Dit zal vervolgens weer negatieve gevolgen hebben voor onze economische groei en stabiliteit.
Voordelen windenergie
Er zijn veel voordelen van windenergie:
- Windmolens hebben geen CO2 uitstoot. Goed voor het milieu dus.
- De wind raakt nooit op.
- Door voorop te lopen met de ontwikkeling van windmolens kan Nederland een nieuwe exportsector ontwikkelen.
Nadelen windenergie
Tegenstanders van windenergie wijzen op de verschillende nadelen van windenergie:
- Windenergie is duurder dan energie uit fossiele brandstoffen.
- Windmolens zijn niet betrouwbaar, want het waait niet altijd.
- Windmolens zouden de horizon 'vervuilen' en geluidshinder veroorzaken.