De verandering van het gemiddelde klimaat over een bepaalde periode wordt klimaatverandering genoemd. Naast natuurlijke oorzaken, zoals als de verschuiving van continenten en extremere vulkaanuitbarstingen, is het broeikaseffect één van de voornaamste boosdoeners. Een gevolg van menselijk handelen, dat wordt veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen voor de opwekking van gas en elektriciteit. Andere menselijke activiteiten die bijdragen aan de klimaatverandering zijn de ontbossing, landbouw en veeteelt. Een belangrijk onderwerp om bij stil te staan, want de klimaatverandering heeft een groot effect en ernstige gevolgen op mens, flora en fauna.
Energie vergelijken
Stijging zeespiegel
De 13 warmste jaren ooit op aarde, zijn gemeten in de afgelopen 15 jaar. Deze verwarming is het gevolg van het broeikaseffect en kan het leven op aarde fataal worden. De sneeuw en het ijs van de poolkappen op bijvoorbeeld de Noordpool en Groenland kan gaan smelten. Wanneer dit gesmolten landijs in de oceaan terechtkomt, stijgt de zeespiegel. Het gevolg hiervan is weer dat de zeespiegel zoveel zal stijgen, dat er over de hele wereld verschillende stukken land onder water komen te staan. Ook de helft van Nederland zal onder water komen te staan.
Aangetaste ecosystemen en extreem weer
Naast een stijgende zeespiegel worden door de klimaatverandering ook ecosystemen aangetast. Enkele hiervan zijn momenteel al zichtbaar, zoals hittegolven, droogtes en overstromingen. In Nederland heeft de klimaatverandering tot gevolg dat de winters zachter worden, de zomers warmer en dat er extremere regenbuien en een stijgende zeespiegel komen.
Wat kunnen we er zelf tegen doen?
Om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, moeten we ons eigen energieverbruik eens flink onder de loep nemen. We kunnen niet zonder energie, maar we kunnen er wel voor zorgen dat we er bewust mee omgaan. Enkele oplossingen zijn het gebruik van groene energie en het terugdringen van ons eigen energieverbruik.
Energie vergelijken