Overweeg je over te stappen op groene stroom? Zorg dan dat je je eerst goed informeert. Niet alle producten zijn even duurzaam. Wij maken je wegwijs in de wereld van groene, schone, duurzame energie. Wat is groene stroom, is er een verschil tussen groene energie en groene stroom, hoe kun je groene energie vergelijken, krijg je daadwerkelijk groene stroom uit je stopcontact en welke soorten groene energie zijn er? Je leest het hier.
Groene stroom vergelijken
Wat is groene stroom?
Wat is groene stroom? Groene stroom is elektriciteit die van een duurzame en dus onuitputtelijke bron komt. Groene stroom komt tot stand met wind, zon, aardwarmte en water. Ook biomassa wordt als groene bron gerekend. Bij het opwekken van groene stroom komt er geen tot minder CO2 vrij. Daarmee is het minder belastend voor het milieu dan grijze stroom, die wordt verkregen met fossiele brandstoffen.
Vaak wordt er in de volksmond over groene energie gesproken, al gaat het dan voornamelijk over groene stroom. Het verschil zit ’m in dat stroom alleen elektriciteit is. De bron die uit het stopcontact komt dus. Stroom is een energievorm én onderdeel van de twee soorten die samen energie voor huishoudens worden genoemd: stroom en gas. In Nederlandse energiecontracten zit nog geen werkelijk groen gas; al het groene gas in Nederland is CO2-gecompenseerd. Wat betekent dat jouw gasverbruik wordt gecompenseerd door duurzame projecten. Zoals het aanplanten van bossen. Daarom is er vooral sprake van groene stroom en is energie in z’n totaliteit nog niet volledig groen te krijgen.
Groene energie vergelijken
In onze energievergelijker kun je aangeven dat je alleen contracten met groene stroom wilt zien. Vul eerst je persoonsgegevens in en klik op ‘Check je voordeel’. Wij geven je daarna een overzicht van de voordeligse energiecontracten. Om van jouw overzicht een groen overzicht te maken, kies je links in het filtermenu welke groene energie je wilt zien:
Kies je voor groene stroom uit Nederland, dan betaal je voor groene stroom die in Nederland is opgewekt. Hiermee zorg je ervoor dat de stroom waarvoor jij betaalt, zo groen mogelijk is voor ons land. Gas bij groene contracten is tot nu toe altijd CO2-gecompenseerd gas.
Groene energie Nederland
In Nederland wordt steeds meer groene energie opgewekt. Maar nog niet genoeg om alle huishoudens daarvan te voorzien. Daarnaast geven windmolens en zonne-energie geen constante energiehoeveelheid. Het aanbod is afhankelijk van de weersomstandigheden. Hierdoor kan er een tekort zijn, maar ook een overschot. Wordt er op goede dagen meer stroom opgewekt dan wordt gebruikt door de huishoudens in ons land? Dan kan deze stroom nog niet worden opgeslagen. Daarvoor zijn de technieken nog niet ver genoeg ontwikkeld. Op het moment dat er niet genoeg groene stroom is, wordt er overgeschakeld op fossiele bronnen. Daarnaast wordt veel groene stroom in Nederland opgewekt met 'biomassa,' organisch materiaal. Vaak wordt hiervoor hout verbrand, of gewassen die speciaal geteeld zijn voor biomassa. Deze bron wordt ingezet als duurzaam, maar het is een betwiste groene bron.
Echte groene stroom?
Om Nederlandse huishouden te voorzien van groene stroom, wordt er veel gewerkt met groencertificaten. Ook wel de Garanties van Oorsprong genoemd. Deze stroom wordt verkocht aan de hand van groencertificaten uit het buitenland. Hiermee mogen energiemaatschappijen hun stroom van fossiele bronnen schoon noemen. Hiervoor is in Nederland geen extra windmolen of zonnepaneel geplaatst. De certificaten komen in Nederland vooral uit Noorwegen. Noorwegen wekt bijna alleen maar stroom op met waterkrachtcentrales.
Groene stroom uit het stopcontact?
Als je groene stroom afneemt, dan betekent dit niet dat je alleen groene stroom uit je stopcontact krijgt. Alle soorten stroom die de huishoudens van Nederland in hun contracten aanvragen, komen samen op het elektriciteitsnet. Hierdoor is de stroommix in alle huishoudens van Nederland hetzelfde. Deze stroom is deels duurzaam opgewekt en deels met fossiele brandstoffen. Kies je voor groene stroom, dan maak je het totaal van deze mix dus groener.
Groene-stroom-leveranciers
Er zijn een aantal energieleveranciers die ervoor kiezen alleen maar contracten met groene stroom, en energie, aan te bieden. Die leveren groene stroom uit Nederland, waardoor de Garanties van Oorsprong buiten beschouwing worden gelaten. Andere leveranciers bieden contracten met groene stroom, groene stroom uit Nederland en/of ook contracten met grijze energie. In onze vergelijker kun je per energiecontract van leveranciers zien waar de stroom vandaan komt en wat voor gas je afneemt. Bij elk contract in ons overzicht vertellen we je bij ‘Productdetails’ wat voor soort stroom en gas je afneemt.
De meest groene-stroom-aanbieders zijn door de Consumentenbond, Natuur&Milieu en Wise op een rij gezet in 2020. Hierbij is gekeken naar hoe actief deze leveranciers meewerken aan de omslag naar duurzame energie. Op volgorde van beste beoordeling, van 10 tot een 8, zijn dit de groenste leveranciers volgens dit onderzoek:
Soorten groene energie
Groene energie komt uit duurzame, groene energiebronnen. Groene energiebronnen zijn:
Deze energiebronnen zijn onuitputtelijk, maar kunnen niet altijd een constante hoeveelheid energie leveren. Groene stroom wordt opgewekt met onder andere zonnepanelen, windmolens en waterkrachtcentrales.
Voordelen groene energie
Groene energie heeft twee grote voordelen: het zorgt voor minder tot geen CO2-uitstoot en groene energie is onuitputtelijk. Groene energie is een energievorm die het milieu minder belast dan grijze energie. Grijze energie is namelijk afkomstig van fossiele brandstoffen die op den duur opraken. Bij de productie van groene energie komen geen schadelijke stoffen zoals koolstofdioxide (CO2), zwaveldioxide (SO2) of stikstofdioxide (NO2) vrij. Deze stoffen komen wel vrij bij de productie van grijze energie.
Groene energie duurder?
Wanneer je een energiecontract afsluit, kun je zelf kiezen of je een contract met groene of grijze stroom en/of energie wilt. Veel mensen hebben het idee dat groen altijd duurder is dan grijs. Dat is niet zo. Met bepaalde subsidies stimuleert de overheid energieleveranciers namelijk zo veel mogelijk om groene energie op te wekken. Daardoor is de prijs vaak gelijk aan die van grijze energie. Ook worden de productiemethoden van groene energie steeds efficiënter waardoor de prijs daalt. In onze vergelijker kun je de energieprijzen terugzien.
Wil je graag overstappen van energie naar een groen energiecontract en heb je daar hulp bij nodig? Onze klantenservice staat elke werkdag voor je klaar. Neem contact met ze op.