Waterstof
Waterstof is geen energiebron, maar kan een energiedrager zijn: een stof waarin energie is opgeslagen, die bij verbranding weer vrijkomt. Er is grijze, blauwe en groene waterstof. Op deze pagina lees je alles over waterstof.
Energie vergelijken
Wat is waterstof energie?
Zoals gezegd is waterstof geen energiebron, maar een energiedrager. Het is een stof waarin energie is opgeslagen. Bij verbranding komt deze energie weer vrij. Waterstof komt niet in de natuur voor, zoals aardgas of aardolie. Het moet gemaakt worden. Dit kan op verschillende manieren.
Hoe werkt waterstof energie?
Er zijn drie verschillende soorten waterstof: grijs waterstof, blauw waterstof en groen waterstof. De naam zegt niets over de kleur van waterstof, want dat is altijd kleur- en geurloos. Het zegt iets over de manier waarop waterstof is gemaakt.
Grijs waterstof
Grijs waterstof wordt gemaakt met aardgas en water. Dit wordt verhit, waardoor het water wordt gesplit in zuurstof en waterstof. Omdat er CO2 vrijkomt bij dit proces, wordt dit grijze waterstof genoemd. Het grootste deel van de geproduceerde waterstof in Nederland is grijs waterstof. Dit is namelijk de goedkoopste manier om waterstof te maken.
Blauw waterstof
Blauw waterstof wordt op dezelfde manier gemaakt als grijs waterstof, maar de CO2 die vrijkomt wordt opgevangen en onder de grond opgeslagen. Dit kan bijvoorbeeld in een leeg gasveld onder de Noordzee. In Nederland wordt dit nu nog niet gedaan.
Groen waterstof
Groen waterstof wordt gemaakt met elektrolyse. Water wordt dan gesplitst in waterstof en zuurstof. Het splitsen gebeurt met groene stroom, bijvoorbeeld zonne-energie of windenergie. Er komt dan geen C02 vrij. Omdat het produceren van groen waterstof duurder is dan grijs waterstof, wordt dit in Nederland nog weinig gedaan.
Opslag van waterstof energie
Je kunt waterstof voor langere periodes opslaan, bijvoorbeeld in een gasveld. Het verliest weinig energie, minder dan wanneer je energie voor lange tijd in een batterij opslaat. Wanneer er dan een tekort aan energie is, bijvoorbeeld als er weinig wind- of zonne-energie is, kan waterstof gebruikt worden.
Waterstof gebruiken
Waterstof is pas rendabel voor transport als je heel groot transport hebt. Het is bijvoorbeeld interessant voor bussen, treinen en vliegtuigen. Ook voor bijvoorbeeld de productie van staal – waar nu aardgas of kolen worden gebruikt – kan waterstof een goede oplossing zijn.
De voor- en nadelen van waterstof
Waterstof heeft zowel voor- als nadelen.
De voordelen van waterstof:
De nadelen van waterstof:
- bij het maken van waterstof gaat energie verloren;
- het is licht ontvlambaar;
- de productie van groene waterstof is duur vergeleken met het maken van grijze waterstof, wat niet duurzaam is.
Meer weten over energie?
Wil je meer weten over bijvoorbeeld fossiele brandstoffen of duurzame energie of heb je een vraag? Bekijk dan of het antwoord op je vraag tussen onze veelgestelde vragen over energie staat.