Grijs gas is eigenlijk het standaardgas dat door iedere consument thuis wordt gebruikt. Vrijwel niemand kan nog zonder gas. Gas wordt namelijk gebruikt om mee te koken, de geiser te verwarmen voor het douchen en de verwarmingsketel. Weten we eigenlijk waaruit grijs gas bestaat?
Gaskwaliteit
Het gas dat de meeste huishoudens in Nederland gebruiken is afkomstig uit Groningen. In het plaatsje Slochteren is een groot aardgasveld, waaruit de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aardolie put. Aardolie is één van de fossiele brandstoffen , en staat bekend als milieuvervuilend en niet-duurzaam. De Groningse aardolie bestaat uit:
- 81% methaan (CH 4 )
- 3,6% uit hogere gasvormige koolwaterstoffen
- 0.4% uit zwavelwaterstof (H 2 S)
- 15% bestaat uit stikstof (N) en koolstofdioxide (CO 2 )
Dit type gas wordt ook wel laagcalorisch gas ofwel L-gas genoemd, wat inhoudt dat er naast de koolwaterstoffen een aanzienlijk deel bestaat uit stikstof en/of koolstofdioxide. De tegenovergestelde variant is hoogcalorisch gas, dat vrijwel uitsluitend bestaat uit koolwaterstoffen. Op de pagina gasprijs vind je meer informatie over het ontstaan en de recente ontwikkelingen rondom de prijs van gas.
Grijs via Pricewise
Alle huishoudens krijgen standaard grijs gas. De afgelopen jaren wordt veel promotie gemaakt voor een duurzame variant van energieopwekking, namelijk groen gas. In Nederland gaat het hierbij met name nog om klimaatgecompenseerd (aard)gas.
In de energievergelijker van Pricewise kun je naast groene stroom ook filteren op grijze stroom. Op de pagina hoe maak je de juiste keuze staat aangegeven hoe de energievergelijker werkt. Nadat je "Stap 1: Je persoonlijke situatie" hebt ingevuld, klik je op Maak vergelijking . Hierna verschijnt het scherm met de voor jou voordeligste energieproducten. Op deze pagina kun je jouw voordeligste energieproducten ook filteren op alleen grijze stroom.
Wil je weten welke soort stroom voor jou het voordeligst is? Energie vergelijken