Een warmtekrachtkoppeling is eigenlijk een energiecentrale. Met behulp van een brandstofmotor wordt tegelijkertijd warmte en elektriciteit opgewekt. Op deze pagina lees je over de werking van een warmtekrachtkoppeling, de voordelen ervan en over microkrachtkoppeling.
Vergelijk energie
Wat is een warmtekrachtkoppeling?
Bij een warmtekrachtkoppeling (wkk) wordt tegelijkertijd warmte en elektriciteit opgewekt. De motor van de warmtekrachtkoppeling wordt aangedreven door gas. Dat kan een fossiele brandstof zijn zoals aardgas, maar ook een hernieuwbare brandstof zoals biogas. Bij een bio-warmtekrachtkoppeling draait de motor op organisch afval en/of mest.
Een wkk-installatie is bedoeld voor grote gebouwen of gebouwen die veel verwarming nodig hebben, zoals ziekenhuizen, zwembaden of de glastuinbouw.
Warmtekrachtkoppeling werking
Bij een warmtekrachtkoppeling wordt met behulp van een motor op brandstof tegelijkertijd warmte en elektriciteit opgewekt. Hoe werkt dit precies?
- De brandstof laat de motor draaien, bijvoorbeeld met een stoom- of gasturbine.
- Dit zet vervolgens een alternator (een soort dynamo) in beweging, waardoor stroom wordt opgewekt.
- Door de beweging van de alternator ontstaat warmte. Dankzij koelvloeistof raakt de alternator niet oververhit. De warmte wordt gebruikt om grote gebouwen te verwarmen.
- Ook de warmte uit verbrandingsgassen wordt gebruikt. Dit wordt via condensatie gewonnen.
Voordelen van een warmtekrachtkoppeling
Het gebruik van een warmtekrachtkoppeling heeft meerdere voordelen:
- Je bespaart brandstof. Het kost meer brandstof om elektriciteit en warmte apart op te wekken. Elektriciteit wordt dan in een centrale opgewekt of met zonnepanelen en warmte in een ketel. Nu gebeurt alles in één keer.
- Door het besparen van brandstof, bespaar je ook op de energierekening.
- Het gebruik van een warmtekrachtkoppeling zorgt voor een lagere CO2-uitstoot.
Microwarmtekrachtkoppeling
Waar een warmtekrachtkoppeling bedoeld is voor grote gebouwen met een aanzienlijke warmtebehoefte, wordt een microwarmtekrachtkoppeling gebruikt voor huishoudens. Een micro warmtekrachtkoppeling werkt net zoals een gewone cv-ketel: op het moment dat je woning warmte vraagt, slaat de ketel aan. Net als bij een gewone warmtekrachtkoppeling, wordt tegelijkertijd warmte en elektriciteit opgewekt met behulp van één brandstof, maar dan in het klein.
Meer weten over warmtekrachtkoppeling?
Wil je meer weten? Kijk dan of je antwoord tussen onze veelgestelde energievragen staat.