Zo halverwege december kleurde het stickje twee streepjes. Ja hoor, zwanger. Niet gepland. Wel héél gewenst. Dus deed Susanne (37) iets slims. Ze stapte net voor kerst nog even over naar een andere zorgverzekering. Eentje vol vergoedingen voor zwangerschapscursussen, kraamzorg en eventuele pijnbestrijding om baby Bodhi gezond ter wereld te brengen.
Volgend jaar aanvullende zorg nodig en net zo slim als Susanne?
Stap vóór 1 januari 2016 over van zorgverzekering!
Geen Amsterdamse bakfietsmoeder
Ooit zwoer ze om geen Amsterdamse bakfietsmoeder te worden. Maar drie kinderen betekent een serieus logistiek probleem. Want naast Viggo (6) en Sofia (3) kwam daar dus ineens nog Bodhi. “Drie maanden is ‘ie nu. En superlief,” zegt zijn moeder. “Hij slaapt inmiddels ’s nachts door.” Dat was wel even anders met Viggo…
Postnatale depressie
Susanne: “Tot hij anderhalf jaar was sliep Viggo niet goed. Het eerste half jaar sliep hij geen nacht door. Hij huilde heel veel. Je weet op een gegeven moment van voren niet meer dat je van achteren leeft. Ik zag mezelf ooit van bovenaf tikkend achter m’n laptop zitten – griezelig. Als je structureel minder dan vijfenhalf uur slaapt, word je letterlijk ziek. Het tast je lichamelijk en emotioneel aan. Alles komt onder druk te staan. Je relatie, je werk. Pas later kwam ik erachter dat ik een postnatale depressie had. Ik had geen idee wat ik me daarbij voor moest stellen. Bij dit verschijnsel had ik het beeld dat je je kind in een kartonnen doos bij het vuilnis zet. Dat had ik absoluut niet. Nooit gehad, ook. Ik ontwikkelde wel enorme angsten en fobieën. In openbare ruimtes, met groepen mensen. Ik was mezelf niet meer. Ik was gevoelloos geworden door triggers als een traumatische bevalling, stress op kantoor en slaapgebrek.”
Voor zichzelf beginnen
De postnatale depressie ging uiteindelijk vanzelf over. Een jaar duurde het ongeveer. Die periode bracht jaren later iets moois voort. Op zoek naar meer verdieping en balans als werkende moeder, begon ze voor zichzelf in de fashion en pr-wereld en focust ze zich nu voornamelijk op haar grote droom. Dat is een eigen sleep coaching-praktijk voor kinderen tussen de vier maanden en zes jaar oud. Hier komen achtergrond, ervaring en passie samen. “Het geeft enorm veel energie om families hun leven terug te geven. Een op de vier kinderen wereldwijd heeft een slaapprobleem. En slapen is een aangeleerde vaardigheid. Net als fietsen. Wie weet wordt sleep coaching voor jonge kinderen ooit wel door zorgverzekeraars vergoed.”
Geen kraamzorg meer nodig
Voor haar zorgverzekering van Delta Lloyd betaalt Susanne nu € 123,- per maand. Haar kinderen zijn hier volledig op meeverzekerd. Tijdens de bevalling eerder dit jaar kwam de aanvullende verzekering goed van pas. “Ik heb uiteindelijk twee dagen extra kraamzorg gekregen na overleg met de verloskundige. Deze uren zijn door de zorgverzekeraar vergoed. Net als mijn bevalling die op medische indicatie (poliklinische bevalling) in het ziekenhuis moest plaatsvinden. De kosten van inleiding van de baby, pijnbestrijding en het iets langere verblijf van mij en Bodhi zijn ook vergoed door mijn aanvullende verzekering.” Dit jaar stapt ze trouwens opnieuw over van zorgverzekeraar: “Ik heb geen kraamzorg meer nodig en ik kijk altijd waar ik de beste deal kan krijgen.”
Top 10 aanvullende zorg
Kraamzorg wordt vergoed uit je basisverzekering. Je betaalt voor ieder uur wel een eigen bijdrage. Wil je dat niet? Dan is het slim om een aanvullende verzekering af te sluiten. Bij Pricewise vink je aan wat je aanvullend wilt verzekeren. Wij zoeken vervolgens zorgverzekeringen die bij jou passen. Dit is de top 10 belangrijkste zorg waarvoor je aanvullend verzekerd moet zijn voor een vergoeding. Staat jouw vergoeding ertussen?
- Fysiotherapie
- Medische hulp buitenland (spoedeisende hulp uitgezonderd)
- Tandarts
- Alternatieve geneeswijzen
- Anticonceptie
- Brillen en lenzen
- Kraamzorg
- Orthodontie vanaf 18 jaar
- Sterilisatie
- Vergoeding eigen bijdrage medicijnen
Laat een reactie achter