Zorgverzekeraars gaan steeds meer onderscheid maken op grond van leeftijd. En dat is nog maar het begin, zo voorspelt gezondheidseconoom Richard van Kleef in een interview bij RTL Nieuws.
Jongeren gebruiken minder zorg
Volgens Van Kleef houden verzekeraars er in hun premie steeds meer rekening mee dat jonge mensen veel minder aanvullende zorg gebruiken dan ouderen. ‘Als je dat niet doet, loop je de kans dat jonge gezonde mensen overstappen naar de concurrentie die wel een leeftijds- of gezondheidsdifferentiatie maken.’ Zo willen ze voorkomen dat die groep zich steeds minder uitgebreid verzekert of zelfs massaal helemaal geen aanvullende verzekering meer afsluit.
Ook onderscheid op andere gronden
Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht iedereen te accepteren voor de basisverzekering. Voor aanvullende verzekeringen krijgen verzekeraars meer ruimte. Van Kleef voorspelt dat verzekeraars die ruimte op termijn gaan benutten om ook op andere gronden onderscheid te maken: ‘Verzekeraars kunnen voor ouderen hogere premie vragen dan voor jongeren, chronisch zieken hogere premie dan gezonden en ze kunnen zelfs mensen weigeren voor aanvullende verzekeringen.