Heb je zonnepanelen en ga je verhuizen? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat je met die zonnepanelen moet doen. Je hebt twee opties: de zonnepanelen meeverhuizen of deze verkopen aan de nieuwe eigenaren. En hoe zit het als je een huis koopt met of zonder zonnepanelen? In deze blog leggen wij je alles uit.
Welke opties zijn er? | Huis kopen met zonnepanelen |
Zonnepanelen meeverhuizen | Huis kopen zonder zonnepanelen |
Zonnepanelen overdragen | Zonnepanelen aanmelden |
Verhuizen en zonnepanelen: welke opties zijn er?
Als je gaat verhuizen en je hebt of wilt zonnepanelen, zijn er vier verschillende opties:
- Je gaat verhuizen en je neemt je zonnepanelen mee
- Je gaat verhuizen en je verkoopt de zonnepanelen
- Je koopt een huis met zonnepanelen
- Je koopt een huis zonder zonnepanelen
Elk van deze opties heeft voor- en nadelen.
Zonnepanelen meeverhuizen
Heeft je nieuwe huis geen zonnepanelen en wil je hier niet opnieuw in investeren? Dan kun je ervoor kiezen om je zonnepanelen mee te nemen naar je nieuwe huis. Je verhoogt dan meteen de waarde van je nieuwe woning, hebt controle over waar je de zonnepanelen plaatst én je kunt blijven profiteren van de opbrengst van de panelen op je nieuwe huis. Je moet de zonnepanelen dan wel afmelden op je oude adres en aanmelden op je nieuwe adres. Dit kan bij je netbeheerder.
Toch kan het (financieel) handiger zijn om je zonnepanelen niet mee te nemen, maar deze te verkopen aan de nieuwe eigenaren. Het verhuizen van zonnepanelen kost namelijk geld, ongeveer € 50 per paneel. Ook moet de installatie mogelijk opnieuw gekeurd worden. Bovendien verhoogt een huis met zonnepanelen de waarde, waardoor het je meer oplevert bij de verkoop.
Daarnaast zijn er ook andere risico’s als je de zonnepanelen meeverhuist. Zo kan de garantie komen te vervallen of kunnen de zonnepanelen beschadigen. Ook weet je niet zeker of de nieuwe panelen precies passen op je nieuwe dak én of ze hier evenveel opbrengen als op je oude huis. Weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar af.
Zonnepanelen overdragen aan nieuwe eigenaar
Je zonnepanelen laten liggen en meeverkopen met je huis is een makkelijkere optie. Niet alleen verhoog je hiermee de waarde van je huis, je hoeft je ook geen zorgen te maken over de risico’s die het verhuizen van zonnepanelen met zich meebrengt. Bovendien heb je een grote kans dat nieuwe zonnepanelen op je nieuwe huis efficiënter werken, simpelweg omdat ze nieuwer en weer wat geavanceerder zijn.
Vergeet overigens niet in de koopakte op te nemen wat de kosten zijn voor het overnemen van de zonnepanelen en of deze voor de koper of verkoper zijn. Ook moet de nieuwe koper de zonnepanelen aanmelden bij de netbeheerder.
Huis kopen met zonnepanelen
Als je een huis koopt met zonnepanelen, hoef je zelf niet meer te investeren in de aanschaf en installatie hiervan. Je kunt de zonnepanelen optimaal benutten en bovendien bespaar je meteen op je energierekening. Geef bij de makelaar aan dat je bod inclusief de zonnepanelen is en vraag vooraf naar de leeftijd, opbrengst en garanties van de zonnepanelen. Neem bij de koop ook belangrijke documenten over, zoals de aankoopfactuur, het installatiebewijs en handleidingen.
Had je op je oude huis geen zonnepanelen? Kijk dan of je energiecontract nog wel bij je nieuwe situatie past. Je krijgt nu namelijk te maken met een terugleververgoeding en terugleverkosten. Misschien ben je bij een andere energieleverancier nu voordeliger uit. Via onze vergelijker zie je in een paar minuten welke energieleverancier het beste bij je past nu je zonnepanelen hebt.
Huis kopen zonder zonnepanelen
Heb je een huis gekocht waar nog geen zonnepanelen op het dak liggen? Dan kan het handig zijn om hierin te investeren, zodat je bespaart op je energierekening. Je betaalt sinds 2023 geen btw meer over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Ook zijn er verschillende leningen voor het verduurzamen van je huis met zonnepanelen, zoals de Duurzaamheidslening of de Energiebespaarlening.
Zonnepanelen aanmelden
Heb je bij je nieuwe huis de zonnepanelen overgenomen? Dan moet je deze zonnepanelen aanmelden bij de netbeheerder, zodat je gebruik kunt maken van de salderingsregeling. De netbeheerder levert de energie namelijk terug aan het net.
Via mijnaansluiting.nl vind je eenvoudig wie je netbeheerder voor energie is. Je hoeft alleen je postcode in te vullen. Vervolgens zet je via de website van de netbeheerder de zonnepanelen op je eigen naam. Je krijgt dan bijvoorbeeld toegang tot de app en andere monitoringssoftware. Ook wordt de garantie overgedragen.
Bij een verhuizing met zonnepanelen heb je dus verschillende opties: je kunt de zonnepanelen meeverhuizen, verkopen aan de nieuwe eigenaar, een huis kopen met zonnepanelen of zonder. Elke optie heeft voor- en nadelen. Weeg deze goed af voor je een beslissing maakt.
Laat een reactie achter