Eindelijk die zonnepanelen op het dak, nu wil je er ook optimaal van profiteren. Maar hoe kun je je zonnepanelen zo efficiënt mogelijk gebruiken? We geven je 6 tips om optimaal te profiteren van de zon.
1. Bepaal de juiste plek | 4. Sla energie op |
2. Gebruik je eigen stroom | 5. Gebruik minder energie |
3. Doe alles elektrisch | 6. Meten is weten |
1. Bepaal de juiste plek
Als je de zonnepanelen nog moet plaatsen, zorg dan voor de beste plek en oriëntatie. Voor maximale blootstelling aan daglicht is dit in Nederland naar het zuiden, met een hellingshoek van zo’n 35 graden. Maar tegenwoordig wordt ook vaak het oosten of westen (of zuidoosten of zuidwesten) geadviseerd, omdat zo de productie van energie beter aansluit op het verbruik.
Op het zuiden gericht hebben de panelen om 12 uur ’s middags een piek. Maar meestal gebruik je op dat tijdstip niet de meeste stroom, waardoor de kans groter is dat je moet terugleveren. Zonnepanelen op het oosten leveren ’s ochtends de meeste stroom en panelen op het westen juist ’s avonds. Op die momenten ben je waarschijnlijk vaker thuis, dus kun je meer profiteren van de opgewekte stroom.
2. Gebruik je eigen stroom
Dit klinkt logisch, want dat was een van de redenen om zonnepanelen te nemen: in je eigen energiebehoefte voorzien. Met de huidige terugleverkosten is dit punt nog belangrijker geworden. Omdat je door deze kosten zo min mogelijk wil terugleveren aan het net, moet je zoveel mogelijk van je zelf opgewekte stroom meteen gebruiken.
Zon op de panelen overdag betekent: vaatwasser, droger en wasmachine aan. Ben je niet thuis, programmeer deze apparaten dan zo dat ze om 12 uur ’s middags aangaan. Of gebruik een timer op het stopcontact. Ben je wel thuis? Laad dan meteen je elektrische auto op. Probeer sluipverbruik te voorkomen, dus haal telefoonopladers uit het stopcontact en zet de tv niet op stand-by. Het is zonde als je alsnog energie moet afnemen van de leverancier.
3. Doe alles elektrisch
Zonnepanelen wekken energie op, dus maak zoveel mogelijk gebruik van deze vorm van energie. Kortom: gebruik stroom en vermijd andere brandstoffen. Denk aan elektrisch koken, in plaats van op gas. Of zet niet de cv hoger, maar gebruik een elektrisch kacheltje als je het koud hebt. En vervang de grasmaaier en andere tuinapparaten die op benzine werken, voor elektrische apparaten.
4. Sla energie op
Soms is het onmogelijk om je opgewekte zonne-energie meteen te gebruiken. Dan kun je de stroom opslaan in een batterij, om later te gebruiken. Langzamerhand worden deze thuisbatterijen (thuisaccu’s) steeds betaalbaarder, maar helaas zijn ze op dit moment nog vrij prijzig. Het grote voordeel is wel dat je de energie die je overdag produceert, ’s avonds, ‘s nachts of tijdens piekuren overdag, kunt gebruiken. En je hoeft zo geen of minder stroom terug te leveren. Hiermee bespaar je op je terugleverkosten. Heb je een thuisbatterij, dan is het wél slim om je zonnepanelen op het zuiden te richten.
5. Gebruik minder energie
Lukt het tijdens winterse, korte dagen niet om alle energie uit je zonnepanelen te halen? Dan ben je natuurlijk nog altijd het voordeligst uit door minder energie te verbruiken. Energiezuinige apparaten, isolatie, ledverlichting, een slimme thermostaat en andere energiebesparende maatregelen zorgen voor lagere energiekosten.
6. Meten is weten
Als je goed bijhoudt hoe je zonnepanelen werken en hoe je energieverbruik is, kun je dit op elkaar afstemmen. Zo profiteer je maximaal van productie en gebruik. Er zijn monitoringssystemen voor zonnepanelen die aangeven wanneer er het meeste energie wordt opgewekt. Of bijvoorbeeld waar een storing aan een paneel is. Veel energieleveranciers hebben ook handige apps waarin je kunt zien wanneer je zonne-energie opwekt. Als je ook inzicht hebt in je energieverbruik, weet je waar je moet besparen of op welk moment op de dag. Ook zie je waar nog ruimte zit om geproduceerde energie te verbruiken. Zorg tenslotte voor regelmatig onderhoud van je zonnepanelen. Als ze schoon zijn, zonder vuil, stof en bladeren, zijn ze het meest effectief.
Zonnepanelen vergelijken
Wil je zonnepanelen aanschaffen? Vergelijk vooraf de verschillende aanbieders op prijs, kwaliteit, opbrengst, voorwaarden en garanties. Vraag een offerte op bij vier aanbieders van zonnepanelen.
Laat een reactie achter