Als Nederland en de rest van Europa de winning van schaliegas aan zich voorbij laten gaan, dreigt een economische catastrofe. Dat zei Dirk Beeuwsaert van de Franse energiegigant GDF Suez afgelopen vrijdag.
Dankzij overvloedige toegang tot goedkoop schaliegas hoeven de Verenigde Staten over enkele jaren weinig of geen olie meer in te voeren. Dat zou grote geopolitieke gevolgen hebben voor Europa. Beeuwsaert: ‘De Amerikanen hebben de afgelopen 60 jaar de oliebevoorradingslijnen uit het Midden-Oosten beschermd voor zichzelf. Europa heeft kunnen schuilen onder die Amerikaanse paraplu … Wie zal straks de Europese bevoorrading garanderen?’
Voor de Amerikanen lonkt vooral een fundamentele versterking van de economische slagkracht. Momenteel is 30% van het aardgasverbruik in de Verenigde Staten afkomstig van schaliegas, en dat aandeel stijgt snel. Volgens Beeuwsaaert kan het land de komende 100 tot 150 jaar aardgas produceren tegen prijzen die niet veel hoger liggen dan de huidige. Dat komt neer op een derde van de Europese aardgasprijzen en een vijfde van de Aziatische prijzen.
In Nederland is nog geen definitief besluit genomen over schaliegaswinning. Minister Kamp (Economische Zaken) heeft al wel onderzoek laten uitvoeren naar de risico’s. De inhoud van dit nu al omstreden onderzoek maakt hij echter pas tegen het einde van het zomerreces bekend. Afhankelijk van de uitkomst volgt dan ook een voorstel om over te gaan tot proefboringen. (Knack.be)
Laat een reactie achter